Negocierile de la Londra, dintre secretarul de stat al SUA, John Kerry, și ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-au încheiat fără rezultat. Statele Unite și Rusia „nu au o viziune comună” în privința situației din Ucraina, a afirmat Serghei Lavrov, subliniind că Rusia va respecta „voința locuitorilor din Crimeea”.
În timpul negocierilor, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat că speră în continuare într-o soluție diplomatică la criza din Crimeea. El a avertizat Rusia că vor exista „consecințe” dacă această cale va eșua, relatează AFP.
După negocieri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reacționat și el de la Kremlin, spunând că referendumul din regiunea ucraineană Crimeea este în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta Națiunilor Unite.
„Domnii Putin și Ban Ki-moon au evocat problema referendumului, iar președintele Rusiei a subliniat că organizarea plebiscitului este în conformitate cu principiile dreptului internațional și cu Carta ONU”, a comunicat Kremlinul, conform AFP.
După încheierea discuțiilor de la Londra, Serghei Lavrov a mai delarat, într-o conferință de presă, că Rusia nu intenționează să invadeze militar estul Ucrainei, însă situația din orașul Donețk este „revoltătoare”, relatează CNN.
Lavrov a dat asigurări că Rusia nu se va implica în situația din orașul ucrainean Donețk, după confruntări între manifestanți proruși și naționaliști proeuropeni soldate cu cel puțin un mort.
Rusia a mobilizat aproximativ 10.000 de militari la frontiera cu Ucraina, în zona regiunii Crimeea, pentru exerciții militare desfășurate înaintea controversatului referendum de duminică, afirmă Samantha Power, ambasadorul american la Națiunile Unite.