Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat măsurile luate pentru 15 martie, Ziua Maghiarilor de pretutindeni, cu ocazia căreia au loc manifestații în Transilvania. Unii membri ai patru mișcări extremiste maghiare, printre care și Jobbik, au primit interdicție de a intra în România, MAI demarând demersurile pentru a-i declara cetățeni indezirabili. Instanța urmează să dea verdicte în acest sens, de obicei aceste procese fiind mai mult o formalitate, în care solicitările direcției de Imigrație a MAI sau ale SRI sunt aprobate fără excepție.
Autoritățile române au luat decizia instituirii unor măsuri preventive, după ce au fost evaluate riscurile la adresa siguranței naționale, a anunțat Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI.
Astfel, s-a luat decizia de a nu permite intrarea pe teritoriul României, declarându-i indezirabili, pe unii membri ai 4 mișcări extremiste maghiare, precum Noua Gardă Maghiară, Mișcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor și Jobbik. Pentru acest lucru, MAI a cerut instanței competente să aprobe statutul de indezirabil pentru unii cetățeni maghiari care fac parte din aceste mișcări.
„Despre aceștia s-a stabilit cu certitudine că sunt implicați în activități de natură a justifica măsurile dispuse în condițiile legii”, a spus Dajbog.
Oficialul MAI nu a precizat dacă s-a luat o măsură specială și față de Vona Gabor, liderul Jobbik, spunând însă că în prezent pe numele acestuia se află în faza implementării o acțiune penală la Ministerul Public.
DIICOT: Avem pe rol un dosar penal cu cetățeni maghiari care au întreprins „acțiuni împotriva ordinii constituționale”
„Pe rolul Serviciului de prevenire și combatere a infracțiunilor de terorism și a celor contra siguranței statului se află în curs de soluționare un dosar penal în care se efectuează cercetări față de mai multe persoane, sub aspectul acuzației privind săvârșirea infracțiunii de ‘acțiuni împotriva ordinii constituționale’ prevăzute de art. 397 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal”, se arată într-un comunicat DIICOT.
Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că persoanele vizate în acest dosar sunt cetățeni ungari. În cauză, precizează DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013-2014, pe teritoriul României, cu ocazia mai multor manifestări ce au vizat promovarea Alianței Tinerilor de Dreapta – Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik), au fost făcute declarații cu caracter revizionist și separatist, contrare ordinii constituționale.
Candidat Jobbik: „Legile UE nu permit astfel de măsuri”
Reacțiile Jobbik nu au întârziat să apară. Astfel, candidatul din Târgu Mureș de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, spune că, din câte știe el, măsura MAI de interzicere a intrării în țară a unor cetățeni ungari din patru formațiuni nu este permisă de „legile UE” și spune că se poate declanșa un „scandal internațional”.
„Din câte știu eu, legile UE nu permit așa ceva. Eu zic să așteptăm numele ce le vor da autoritățile române, care vor fi interzise. Să vedem cum reacționează și Jobbik din Ungaria. Există filiale Jobbik și în România, să vedem – se interzic și comemorările noastre? Spre exemplu, mâine (sâmbătă – n.r.) avem aprobată o comemorare la statuia lui Petofi Sandor din Târgu Mureș, pe teren public. Bine, se poate ține pe teren particular. Eu am și cetățenie ungară, deci am un statut interesant, pentru că am domiciliul în România”, a spus Kisgyorgy pentru Mediafax.
El a adăugat că în urma măsurii anunțate de MAI „scandal internațional poate să iasă”, subliniind că, pentru un diplomat, spre exemplu, „între România și Ungaria granița practic nu există”, întrucât pe acesta „nici grănicerul, nici polițistul nu-l oprește”.
Kisgyorgy a precizat că deputatul Jobbik Szavay Istvan nu mai este în România, ci în Serbia, de o zi, iar președintele partidului, Vona Gabor, a părăsit țara imediat după „marșul secuilor” de la Târgu Mureș, din 10 martie.
„Scandalul acesta a făcut foarte bine Jobbik, ne-au contactat în ultimele zile, din Ardeal și Ungaria, foarte mulți simpatizanți, oameni care ne compătimesc. Eu zic că în urma acestuia pierde Fidesz (formațiunea la putere în Ungaria – n.r.) și poate pierde și Guvernul român, dacă ajunge Jobbik la putere, chiar și în 2018, și Vona prim-ministru”, a apreciat Kisgyorgy.
Cu o zi în urmă, deputatul în Parlamentul ungar Szavay Istvan declara, la Brașov, că partidul Jobbik nu poate fi interzis în România pentru că nu are filiale înregistrate aici, ci doar simpatizanți în opt județe ale țării, și anume Bihor, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Mureș, Covasna, Harghita și Maramureș, care susțin interesele cetățenilor maghiari.
„Nu putem fi interziși pentru că nu avem filiale înregistrate, ci simpatizanți. Problema este o diversiune sau o carte naționalistă”, afirma deputatul ungar.
În ce context vin măsurile anunțate de MAI
Măsurile anunțate astăzi de MAI vin în contextul în care la Târgu Mureș au avut loc incidente provocate de membri Jobbik și ai Gărzii Maghiare, la o manifestație pașnică a secuilor, la care au participat 3.000-4.000 de persoane.
Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că cere Guvernului și Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezența membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept „extremist”.
„Cred că e timpul să punem capăt acțiunilor acestui partid pe teritoriul româniei, și cer public Guvernului și Parlamentului să se emită act normativ prin care prezența pe teritoriul României a membrilor și liderilor acestui partid să fie interzisă”, a declarat șeful statului.
Președintele Băsescu a spus că Jobbik este un partid „extremist”, care nu are responsabilitate pentru Europa unită, ci pentru interesele lui mărunte. El a mai spus că în Europa se constată o creștere a ponderii partidelor extremiste.
„Dacă Ungaria nu îi poate pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta”, a mai spus Traian Băsescu.
Ulterior, premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Băsescu de demagogie, spunând că a vrut „să fure caimacul”, știind de intenția MAI.
Ponta a spus că Ministerul de Interne îl poate declara pe liderul Jobbik, Vona Gabor, drept persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă președintele Traian Băsescu, ca șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, avizează procedura, a declarat premierul Victor Ponta.
Guvernul a transmis adresa, datată 12 martie, prin care premierul Victor Ponta i-a trimis președintelui Traian Băsescu nota de informare redactată de vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, privind activitățile pe teritoriul României ale președintelui partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, „cu impact în planul securității naționale și siguranței publice”, și îl roagă, în acest sens, să avizeze, în calitate de președinte al CSAT, concluziile și măsurile propuse în nota de informare.
Băsescu s-a întâlnit joi la Palatul Cotroceni cu premierul Ponta, cu ministrul de Interne Gabriel Oprea și cu șefii SRI și SIE.