Prima pagină » Știri » Cioloș:Comisia a recomandat României să mai lucreze pe partea de conținut a Acordului de Parteneriat

Cioloș:Comisia a recomandat României să mai lucreze pe partea de conținut a Acordului de Parteneriat

Cioloș:Comisia a recomandat României să mai lucreze pe partea de conținut a Acordului de Parteneriat
Comisia Europeană a recomandat României să mai lucreze pe partea de conținut a Acordului de Parteneriat.

Comisarul european pentru Agricultură a precizat că, în cadrul contactelor informale dintre România și CE pe tema Acordului de Parteneriat, Executivul european „a insistat pe calitatea procesului de elaborare a strategiei care va fi negociată în Acordul de Parteneriat, mai degrabă decât pe calendar”.

„Sigur că la un moment dat și calendarul devine important, să nu existe întârziei mari, dar e mult mai importantă pentru CE calitatea, conținutul strategiilor”, a declarat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă la București.

„În săptămânile următoare urmează să fie trimis textul final (…) mai există încă anumite strategii sectoriale, pe anumite domenii, pe Transport, pe Competitivitate, pe care Comisia Europeană a sugerat României să mai lucreze pentru mai multă consistență. Față de formulările precedente, s-a progresat foarte mult, dar Comisia a recomandat să se mai lucreze pe partea de conținut”, a mai spus Cioloș.

Referitor la strategia din agricultură, Cioloș a explicat că, la ultima sa vizită în România, Ministerul Agriculturii avea deja pregătit documentul și urma să-l trimită. „Am insistat însă să continue cu consultarea publică, să fie sigur că așteptările potențialilor beneficiari se regăsesc în text”, a spus oficialul european.

Comisia Europeană a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept „incoerent și fără priorități clare”.

„Sunt detalii/repetiții extensive pentru anumite necesități în timp ce altele rămân slab dezvoltate. Necesitățile identificate descriu o gamă foarte largă de probleme fără să fie mereu demonstrată o viziune strategică globală asupra provocărilor de dezvoltare. Această lipsă a unei abordări strategice este valabilă și pentru unele politici sectoriale, pentru care nu există strategii eficiente și avizate. Provocărilor de dezvoltare economică nu li se poate răspunde fără o strategie coerentă de competitivitate, cuprinzând suportul public pentru operatorii economici, dar și prin politici de cercetare și inovare și investiții în capitalul uman”, se arăta într-un document al CE obținut de MEDIAFAX.

Experții avertizau că lecțiile învățate în perioada 2007-2013, în care România de asemenea a avut la dispoziție fonduri comunitare pe care însă nu le-a putut atrage, ar trebui mai bine valorificate, cu accent pe capacitatea proprie de a îndeplini obiectivele, și insistă asupra faptului că definiția priorităților de finanțare este de multe ori prea vagă sau generică pentru a înțelege scopul efectiv al acțiunii, iar lista priorităților este prea largă într-o „încercare aparentă” de a se adresa tuturor necesităților sectoriale.

Aceasta risca, în opinia CE, să genereze o pierdere a capacității de a îndeplini obiectivele, ceea ce ar afecta negativ eficiența și impactul fondurilor europene când, de fapt, nivelul de absorbție ar trebui să crească în comparație cu perioada anterioară.

Cea de-a doua versiune a Acordului de Parteneriat a fost publicată în luna februarie pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene și trebuie trimisă până în luna aprilie la Comisia Europeană.

Cătălina Mihai, [email protected]