Întrebat dacă a solicitat la reuniunea CAE devansarea semnării Acordurilor de Asociere cu R. Moldova și Georgia, ministrul de Externe, Titus Corlățean a răspuns: „Cu siguranță, da”.
„Atât eu, în numele guvernului României, cât și mulți alți miniștri europeni am subliniat încă o dată necesitatea ca în acest context complicat și tensionat în spațiul estic să accelerăm cât putem de mult momentul semnării Acordului de Asociere atât pentru R. Moldova, cât și pentru Georgia. Am salutat evoluțiile legate de vize (liberalizarea vizelor pentru moldoveni – n.r.) și am solicitat o procedură accelerată similară pentru Georgia”, a precizat șeful diplomației.
Corlățean a subliniat că le-a atras atenția partenerilor europeni asupra apariției „unor eventuale tentații de impunere a unor sancțiuni sau chestiuni de embargo asupra unor produse din Republica Moldova”, dar nu a precizat de unde ar putea veni aceste sancțiuni.
În cazul în care vor apărea astfel de sancțiuni, „trebuie să fim gata la nivelul Comisiei Europene și al statelor membre să ne mișcăm foarte rapid pentru a adopta un mecanism similar celui pe care l-am adoptat după impunerea embargoului asupra vinurilor din R. Moldova”, a mai spus ministrul de Externe.
Serviciul rus pentru Protecția Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a decis, la 10 septembrie 2013, că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza „calității nesatisfăcătoare” a producției de alcool, conform Itar-Tass.
Decizia a survenit înainte de summitul de la Vilnius, de la sfârșitul lunii noiembrie, când R. Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE.