MICA CIOLANIADĂ. Cum s-au împărțit discret posturile între PSD, PC, UNPR și UDMR în eșalonul doi al Guvernului

Publicat: 21/03/2014, 09:12
Actualizat: 07/08/2015, 04:10

În an electoral, premierul Victor Ponta aplică tactica de la nominalizările noilor miniștri și în eșalonul al doilea al Guvernului considerat, inclusiv în propriul partid, mai mult unul de tranziție, până după prezidențiale. Printre secretarii de stat cu carnet de partid împinși de liderii județeni în administrația centrală în decembrie 2012, prim-ministrul a decis să strecoare, pe locurile eliberate de liberali, fețe noi, fără legături politice evidente și fără un trecut notoriu și controversat. Așa au ajuns în Guvern, de luni, nume ca Dorel Săndesc, medic susținut de PSD Timiș pentru numirea ca înlocuitor al lui Raed Arafat la Sănătate, Diana Voicu (Comunicații), promovată cu predilecție în timpul guvernărilor PSD, dar cu reputație de tehnocrat, dar și George Brezoi, avansat secretar de stat pentru IMM-uri în condițiile în care succesul personal în afaceri se reflectă într-o firmă de construcții cu un singur angajat declarat și o cifră de afaceri anuală de 3500 de lei.

Demisiile liberalilor au permis și permutări în rândul liniei a doua a Executivului. Astfel, fostul procuror general din timpul guvernării Năstase, Ilie Botoș, a trecut sub umbrela UNPR de la Palatul Victoria la Ministerul de Interne, preluând Ordinea Publică, una din cele mai vânate poziții în MAI. Unul dinntre oamenii de încredere ai lui Marian Oprișan pe de altă parte, Iulian Matache, a pierdut locul de la Dezvoltare primind, în compensație un post la Transporturi, minister deposedat de una din pârgiile financiare cele mai importante: CNADNR.

După primele numiri oficializate, Guvernul are încă 16 posturi vacante se secretari de stat în ministere, din cele peste 60, alte câteva care vor fi eliberate în zilele următoare (Energie, Fonduri Europene), dar și alte câteva instituții guvernamentale și agenții ai căror șefi primesc același rang. Surse politice au declarat pentru gândul că, în urma negocierilor de luni din coaliție, UDMR a câștigat locurile secunde la Finanțe, Energie, Transporturi, Ape, Sănătate, Cultură, Fonduri Europene.

Finanțele, Energia, Fondurile Europene – marile mize în eșalonul al doilea

Printre marile mize ale „micii ciolaniade” a Guvernului Ponta 3 se numără cele două posturi de secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării – cel eliberat prin transferul lui Iulian Matache și cel lăsat liber de PNL-istul Horia Irimia. Alte două posturi cu greutate sunt vacante în Ministerul Economiei, în subordinea lui Constantin Niță și un al treilea la Finanțe, minister condus de Ioana Petrescu.

Potrivit surselor gândul, două dintre acestea au fost adjudecate de UDMR, care a primit 14 astfel de poziții – în ministere sau agenții – la negocierile pentru intrarea la guvernare, până în prezent fiind ocupate doar 3 (Peter Tamas Nagy la Agricultură, Andras Gyorgy Kirali la Educație și Lacziko Katalin la Departamentul pentru Relații Interetnice).

În Consiliul Permanent, liderii UDMR au făcut deja nominalizările, neoficializate încă prin decizia premierului. Astfel, fostul ministru al Comunicațiilor, Borbély Károly va fi secretar de stat pentru Energie, György Attila, prodecan la Facultatea de Finanțe-Bănci din ASE, susținut de Asociația Economiștilor Maghiari din România, va fi secretar de stat la Finanțe, Pásztor Sándor, propulsat de UDMR Bihor va fi secretar de stat la Departamentul Ape și Păduri, István Zoltán, consilier local din Târgu Secuiesc, merge în subordinea lui Dan Șova la Transporturi, iar medicul Vass Levente de la UMF Târgu Mureș, fost consilier al miniștrilor Cseke Attila și Ritli Jozsef va fi numit la Sănătate.

Chiar dacă nu este pe lista funcțiilor eliberate de PNL, UDMR a cerut și a primit un loc secund la Fonduri Europene, unde Szávics Petra va fi numit în locul unuia dintre actualii titular.

Pe masă se află de asemenea un post de secretar de stat la Ministerul Justiției, al doilea fiind recent ocupat de PSD, încă două la Ministerul Transporturilor (unul fiind promis PSD Timiș, altul UDMR), unul la Ministerul de Externe, unul la Educație, două la Cultură. Dintre acestea din urmă, unul ar fi promis PC, în interiorul căruia se vehiculează numele lui Leonard Horvath, secretraul general al PC Cluj, fost director al Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Național, iar al doilea ar urma să revină UDMR pentru Hegedus Csilla , vicepreședintele organizației de Femei a UDMR, aflată și pe lista formațiunii pentru europarlamentare, pe locul al patrulea.

PSD vizează Economia, Educația, dar și Munca, pentru această ultimă poziție făcându-și lobby fostul deputat Mircia Giurgiu, actual consilier al ministrului pentru Dialog Social. O altă funcție mai puțin râvnită este liberă la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul condus de câteva zile de Eugen Nicolicea (UNPR).

Din acest lot, PC ar urma să primească 4 secretari de stat.

Cum se împart agențiile guvernamentale: UDMR ia Protecția Mediului, PSD pune șeful CNAS

La nivelul agențiilor, UDMR ia trei posturi: cel de director general la Agenția Funcționarilor Publici, unde va fi numit Birtalan József, fost șef al aceleiași instituiții și actual vicepreședinte al CJ Harghita, cel de director general al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, atribuit deja în interiorul formațiunii lui Nagy Zoltan, șeful de cabinet al liderului Kelemen Hunor și cel de director adjunt al Gărzii Naționale de Mediu pentru Szép Róbert , recomandat de filiala Miercurea Ciuc.

PSD ar urma să preia controlul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate – pentru șefia căreia este favorit actualul interimar, Radu Țibichi, recomandat de consilierul premierului, Vasile Cepoi, dar și Autoritatea Rutieră Română, pentru care se pregătește timișoreanul Cristian Anton. Pe masa negocierilor se află și AAAS (fosta AVAS), OPSPI, ORDA, Comisia Națională pentru Acreditarea Spitalelor, IICMER.

Cuplul Matache-Oprișan, retrogradat la Transporturi

Un transfer neașteptat, în detrimentul lui Marian Oprișan, liderul PSD Vrancea, este cel al lui Iulian Matache, mutat de la Ministerul Dezvoltării, unde a supraviețuit în timpul ambelor guvernări USL, la Ministerul Transporturilor rămas însă din decembrie 2012 fără partea cea mai bănoasă: CNADNR.

Matache a fost de altfel opțiunea lui Oprișan pentru Dezvoltare și în timpul guvernării PSD-PDL, în 2009. Secretarul de stat vine de la Consiliul Județean Vrancea, condus de liderul PSD, soția sa fiind președintele secției penale a Tribunalului Vrancea.

Se numără printre demnitarii care a obținut de la RA-APPS, la cerere, o locuință de serviciu.


Iulian Matache. Foto: Mediafax

Eternul Ilie Botoș, mutat la MAI

Odată cu ministrul Gabriel Oprea a trecut la Ministerul de Interne și cel mai bine plătit funcționar din Guvernul României. Ilie Botoș a fost transferat din subordinea vicepremierului, unde a activat un an ca secretar de stat cu atribuții incerte, pe a doua poziție în MAI, la Ordine Publică.

Deși a ocupat în ultimele luni o funcție de secretar de stat remunerată în general cu 4.693 de lei net lunar, Ilie Botoș câștigă la Guvern în jur de 16.000 de lei net, de trei ori cât premierul. Artificiul care a făcut acest lucru posibil este instalarea în funcție prin detașare de la Parchetul Militar, păstrându-și treptele salariale de general maior cu două stele și magistrat.

Intrarea lui Botoș la Palatul Victoria s-a oficializat în februarie 2013, după înlocuirea sa de la Direcția de Informații a Armatei (DGIA), post care i-a fost încredințat anul trecut după instalarea USL la putere.

Numele lui Ilie Botoș a devenit de notorietate în 2003 când, în timpul guvernării Adrian Năstase, a fost numit procuror general al României. Demisia sa de la vârful parchetelor a venit în 2006, la scurt timp după fuga din țară a lui Omar Hayssam, Ilie Botoș invocând pentru retragerea din funcție motive personale.


Ilie Botoș. Foto: Mediafax

De la Parchetul General a plecat la Ministerul Apărării, unde avea, în 2007, aproximativ același salariu ca și azi. Ca șef al Direcției juridice, Ilie Botoș încasa 208.000 de lei pe an, așa cum arată declarațiile sale de avere. Scăderile ulterioare de salarii ale bugetarilor nu l-au afectat semnificativ. În 2011, în mandatul de ministru al lui Oprea, când ara detașat de la Parchetul General la DGIA, primea 194.770 de lei pe an, iar în anul următor, de la aceeași direcție de informații a încasat 171.645 de lei pe an.

La Comunicații, PSD a ales: Diana Marielissa Voicu

Cea mai recentă numire în subordinea lui Răzvan Cotovelea la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Diana Marielissa Voicu a fost, până la numirea în funcția de secretar de stat, în locul lui Toma Câmpeanu, director de proiect și consilier în minister.

Agreată de PSD, a fost numită, în 2013, membru în Consiliul de Administrație al Poștei Române.

Ca director în Minister, a coordonat programul Economia Bazată pe Cunoaștere și a preluat anul trecut controversatul contract eRomânia 2, o rămășiță a proiectului eRomânia pentru care se estima că se vor cheltui aproximativ 500 de milioane de euro în perioada 2010-2013. În final proiextul a costat 12 milioane de euro, dar nu este încă functional nici până în present, aflându-se de la începutul anului în faza de testare.


Diana Voicu. Foto: captură TVR

Actual prim-vicepreședinte la Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară, a intrat în administrație în timpul guvernării Adrian Năstase. În 2003, când figura drept expert în sisteme informatice a fost inclusă de ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, pe lista scurtă a celor 10 membri ai Comitetului de Audit Public Intern, un organism cu caracter consultative condus de Florin Georgescu, ce funcționa pe lângă Unitatea Centrală de Armonizare pentru Auditul Public Intern din Ministerul Finanțelor.

Un an mai târziu, era avansată director general la Direcția Generală de Informatizare a Administrației Publice și decorată de Ion Iliescu, de Ziua Națională, cavaler al Ordinului Pentru Merit, la propunerea Adrianei Țăcău, ministrul PSD al Comunicațiilor, „pentru contribuțiile avute la implementarea și dezvoltarea în țara noastră a tehnologiilor de înaltă performanță în domeniul comunicațiilor, tehnologiei și informațiilor”.

Peter Tamas Nagy, crescătorul de bovine șef peste zootehnie

Medic veterinar, UDMR-istul Peter Tamas Nagy îl înlocuiește pe liberalul Valentin Șoneriu în funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Spre deosebire de Șoneriu, Nagy nu se va ocupa însă de relația cu Parlamentul, ci va prelua și atribuțiile în domeniul zootehnic, de care este direct interest, fiind și proprietarul unei firme de profil. SC TLT Vet activează în județul Mureș și, potrivit datelor ANRZ, se ocupă cu creșterea vacilor de lapte.

Până la numire a ocupat o funcție mai puțin vizibilă, numărându-se însă printre puținii UDMR-iști cărora li s-a încredințat sub guvernul USL conducerea unei instiuții: Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, al cărei director general și respective adjunct a fost în ultimii ani.

În 2010, în timpul guvernării PDL-UDMR, Peter Tamas Nagy a fost numit director al Direcției Naționale pentru Creșterea Animalelor.

„Succesul” lui George Brezoi cu propriul IMM

Nou intrat în Ministerul Economiei, mai exact în subordinea ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, Florin Jianu, George Constantin Brezoi provine din Giurgiu și a fost până acum șef interimar la Oficiul Terirorial pentru IMM-uri din Ploiești.

„Succesul” său în domeniul afacerilor se rezumă la conducerea și administrarea unei firme de construcții de clădiri, BRI SOLUTION SRL, deținută împreună cu soția, Alina Gabriela Brezoi, angajată la Universitatea Petrol Gaze din Ploiești unde s-a transferat de la Consiliul Județean Prahova.

În situația financiară trimisă Ministerului Finanțelor Publice la finalul anului 2012, firma figura cu un singur salariat, o cifră de afaceri de 3500 de lei și datorii de 5352 de lei. Potrivit declarației de avere a lui George Brezoi, BRI SOLUTION SRL a avut în în 2011 un contract cu o primărie din Prahova (comuna Gornet) din care ar fi câștigat 2500 de lei în 10 zile, ca urmare a unei achiziții directe.

Sursa foto: Ministerul Finanțelor

Cătălin Diaconescu, de la Suceava la Păduri

O altă funcție de secretar de stat eliberată de PNL, cea de la Păduri îi revine, de luni, unui inginer silvic. Cătălin Diaconescu a fost numit cu sprijinul PSD Suceava, județ în care a activat, timp de 10 ani, la Direcția Silvică drept șef al biroului Fond Forestier.

Diaconescu are 42 de ani, a absolvit Silvicultura la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și are un master în „Biodiversitate și certificarea pădurilor”. Până în 1998 a fost inginer silvic, apoi șef de ocol silvic la Pojorâta.

Valeriu Nicuț. Revenirea generalului

Generalul Valeriu Nicuț a preluat Departamentul pentru Politici de Apărare de la demisionarul Sebastian Huluban. Fost locțiitor pentru operații al șefului Statului Major General, Nicuț revine astfel în MApN la patru luni după ce a fost trecut în rezervă, la 57 de ani, după intrarea în vigoare a legii care a redus drastic numărul generalilor, 41 dintre aceștia fiind scoși din sistem.


Valeriu Nicuț. Foto: Arviva personală // Facebook

Dorel Săndesc, în locul lui Arafat

Locul lui Raed Arafat, transferat după accidentul din Apuseni de premierul Victor Ponta la Ministerul de Interne, pentru a coordona Departamentul pentru Intervenții, a fost luat la Ministerul Sănătății de medicul Dorel Săndesc. Noul titular al postului de secretar de stat este șeful Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Timiș și a fost numit cu sprijinul filialei județene PSD, în care omul-cheie este liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu.


Dorel Săndesc. Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Doctorul Săndesc a candidat în 2012 la funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, dar a pierdut la votul final.

Liviu Stancu, favoritul lui Ponta și al lui Cazanciuc la MJ

Un post de secretar de stat ocupat discret în Ministerul Justiției în luna februarie a fost adjudecat de Liviu Stancu, un avocat al Baroului Argeș, asimilat cercului de apropiați ai ministrului Robert Cazanciuc și ai premierului Victor Ponta cu care a și absolvit Facultatea de Drept la Universitatea din București în promoția 1995.

Liviu Stancu. Foto: Arviva personală // Facebook

Fost lider al UFD, Liviu Stancu este, în scripte, membru PNL, partid în a cărui activitate nu s-a mai implicat însă în ultimii ani, nefiind de altfel numit cu sprijinul liberalilor.

Are 46 de ani și a reprezentat, prin casa de avocatură „Liviu Stancu & Asociații”, în mai multe procese, OMV Petrom.

Fost asociat la Paralela 45 Transport Turism, deține, în prezent, acțiuni în trei companii: EAST EUROPEAN GENERAL CONSULTING, ENERGETIC PELET SRL (Fabricarea de furnire si a panourilor din lemn) și TRANSLOGISTIC OPERATOR COMPANY (activități conexe transporturilor).

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”