Washington Post scrie, în baza unor documente furnizate de fostul consultant al NSA refugiat în Rusia, dar și a unor informații primite din surse anonime, că programul, denumit MYSTIC, a fost lansat în 2009 și a ajuns la capacitate maximă în 2011, având drept țintă o anumită țară, neidentificată.
Cotidianul american a precizat că, la solicitarea autorităților americane, nu dezvăluie o serie de detalii care ar permite identificarea țării în care acest sistem este în prezent utilizat. Șase țări ar putea fi vizate de acest sistem.
Unul din instrumentele programului permite „recuperarea înregistrărilor care nu păreau a fi de interes în momentul apelului inițial”, explică documente oficiale citate de cotidian.
Proiectul inițial al programului prevedea înregistrarea „tuturor conversațiilor” dintr-o țară și păstrarea lor timp de o lună, precizează documentele.
Dacă informația se va dovedi exactă, acest program ar fi cel mai puternic pe care îl deține agenția pentru că îi permite NSA să intercepteze toate apelurile telefonice dintr-o țară.
Programul divulgat marți se adaugă la numeroase alte dezvăluiri despre interceptarea comunicațiilor în străinătate. Legile americane sunt mai puțin restrictive în privința dezvăluirilor despre supravegherea comunicațiilor care nu includ cetățeni americani.
„NSA a încercat dintotdeauna să înregistreze totul și de-acum are această capacitate”, a reacționat Jameel Jaffer, de la asociația pentru apărarea libertăților individuale American Civil Liberties Union (ACLU).
NSA nu a făcut comentarii pe marginea noilor dezvăluiri, însă a reafirmat că misiunea sa este de a identifica eventuale amenințări împotriva „marelui și complexului sistem modern de comunicații globale”.
Gaidau Ion, [email protected]