La plecarea la Consiliul European de primăvară, președintele Traian Băsescu l-a ironizat pe premierul Victor Ponta care a reclamat în Parlament lipsa oricărei discuții pe temele economice de pe agendă cu Guvernul, sugerându-i „să citească Constituția”.
Băsescu a scos pe aeroport un dosar cu copertă albastră susținând că acesta cuprinde toate punctele de vedere emise în ministere legate de agenda Consiliului, chiar dacă nu au trecut pe la premier, ci au ajuns la Cotroceni prin Ministerul de Externe. „Dosarul de Bruxelles să știți că nu s-a întocmit din aer. Există un mecanism care funcționează automat. Așa arată dosarul cu partea economică. Există o instituție integratoare, MAE, care preia punctele de vedere care ajung la Președinție. Nu am obligația să îmi însușesc toate punctele de vedere”, a spus Băsescu.
Președintele a admis indirect că nu s-a consultat cu premierul înainte de plecare, preluând în schimb angajamentele și măsurile economice asumate de Guvern în scrisoarea pentru FMI, CE și Banca Mondială pe care a semnat-o în cele din urmă acum o lună. „România are un acord cu FMI, și acest lucru ar trebui să îl știe și premierul, iar în acord sunt preluate toate obiectivele Românie, în conformitate cu recomandările făcute anul trecut pentru 2014. Eu am aprobat memorandumul cu FMI exact pentru că el corespundea exigențelor făcute de CE. Și dacă l-am aprobat înseamnă că îl și susțin. Poate află și premierul Victor Viorel cum funcționează relațiile interinstituționale în țară”, l-a ironizat președintele pe premier, ca și pe apropiații acestuia care l-au susținut: „Ghiță fără frică cu televiziunea lui” și „suporterii”.
Criza din Ucraina, pe agenda neoficială de la Bruxelles
Dincolo de disputa cu Ponta, Băsescu a anunțat că obiectivul principal al Consiliului va fi legat nu atât de agenda economică obișnuită a summitului de primăvară (consolidarea fiscală, restabilirea proceselor de creditare a economiilor, promovarea competitivității, reducerea șomajului și modernizarea administrației publice), cât de situația din Ucraina.
„Teoretic, principalul obiectiv al acestui Consiliu este dedicat adoptării liniilor directoare de politică economică. Cu siguranță însă, principalul subiect de astăzi și de mâine va fi legat de Ucraina. Noi estimăm că se va adopta într-o formă convenabilă etapa a doua de sancțiuni legate de Rusia și se va discuta despre etapa a treia”, a spus președintele, menționând că „etapa a doua” se referă la „listarea demnitarilor ruși, ucraineni și crimeeni care sunt responsabili de încălcarea integrității și suveranității Ucrainei, conturile lor pe care le au în Europa”
Ieri, Traian Băsescu s-a întâlnit la Iași cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti căruia i-a promis că va deschide la dineul de lucru cu șefii de stat și de guvern problema sancțiunilor economice aplicabile Rusiei, dar și pe cea a devansării termenului de semnare Acordului de Asociere, a „înscrierii în documente a unei perspective europene” pentru Republica Moldova și a finanțării suplimentare pentru a contrabalansa influența Rusei în regiune.
Luni, liderul Parlamentului transnistrean a cerut Moscovei modificarea legislației astfel încât Transnistria să poată cere, precum Crimeea, alipirea la Federația Rusă.