Băsescu, în dispută cu Ponta înainte de plecarea la Bruxelles: „Dosarul nu s-a făcut din aer, ci de MAE. Poate află și premierul Victor Viorel cum funcționează relațiile interinstituționale în țară”

Băsescu, în dispută cu Ponta înainte de plecarea la Bruxelles: „Dosarul nu s-a făcut din aer, ci de MAE. Poate află și premierul Victor Viorel cum funcționează relațiile interinstituționale în țară
Publicat: 20/03/2014, 10:17
Actualizat: 19/03/2015, 12:46

La plecarea la Consiliul European de primăvară, președintele Traian Băsescu l-a ironizat pe premierul Victor Ponta care a reclamat în Parlament lipsa oricărei discuții pe temele economice de pe agendă cu Guvernul, sugerându-i „să citească Constituția”.

Băsescu a scos pe aeroport un dosar cu copertă albastră susținând că acesta cuprinde toate punctele de vedere emise în ministere legate de agenda Consiliului, chiar dacă nu au trecut pe la premier, ci au ajuns la Cotroceni prin Ministerul de Externe. „Dosarul de Bruxelles să știți că nu s-a întocmit din aer. Există un mecanism care funcționează automat. Așa arată dosarul cu partea economică. Există o instituție integratoare, MAE, care preia punctele de vedere care ajung la Președinție. Nu am obligația să îmi însușesc toate punctele de vedere”, a spus Băsescu.

Președintele a admis indirect că nu s-a consultat cu premierul înainte de plecare, preluând în schimb angajamentele și măsurile economice asumate de Guvern în scrisoarea pentru FMI, CE și Banca Mondială pe care a semnat-o în cele din urmă acum o lună. „România are un acord cu FMI, și acest lucru ar trebui să îl știe și premierul, iar în acord sunt preluate toate obiectivele Românie, în conformitate cu recomandările făcute anul trecut pentru 2014. Eu am aprobat memorandumul cu FMI exact pentru că el corespundea exigențelor făcute de CE. Și dacă l-am aprobat înseamnă că îl și susțin. Poate află și premierul Victor Viorel cum funcționează relațiile interinstituționale în țară”, l-a ironizat președintele pe premier, ca și pe apropiații acestuia care l-au susținut: „Ghiță fără frică cu televiziunea lui” și „suporterii”.

Criza din Ucraina, pe agenda neoficială de la Bruxelles

Dincolo de disputa cu Ponta, Băsescu a anunțat că obiectivul principal al Consiliului va fi legat nu atât de agenda economică obișnuită a summitului de primăvară (consolidarea fiscală, restabilirea proceselor de creditare a economiilor, promovarea competitivității, reducerea șomajului și modernizarea administrației publice), cât de situația din Ucraina.

„Teoretic, principalul obiectiv al acestui Consiliu este dedicat adoptării liniilor directoare de politică economică. Cu siguranță însă, principalul subiect de astăzi și de mâine va fi legat de Ucraina. Noi estimăm că se va adopta într-o formă convenabilă etapa a doua de sancțiuni legate de Rusia și se va discuta despre etapa a treia”, a spus președintele, menționând că „etapa a doua” se referă la „listarea demnitarilor ruși, ucraineni și crimeeni care sunt responsabili de încălcarea integrității și suveranității Ucrainei, conturile lor pe care le au în Europa”

Ieri, Traian Băsescu s-a întâlnit la Iași cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti căruia i-a promis că va deschide la dineul de lucru cu șefii de stat și de guvern problema sancțiunilor economice aplicabile Rusiei, dar și pe cea a devansării termenului de semnare Acordului de Asociere, a „înscrierii în documente a unei perspective europene” pentru Republica Moldova și a finanțării suplimentare pentru a contrabalansa influența Rusei în regiune.

Luni, liderul Parlamentului transnistrean a cerut Moscovei modificarea legislației astfel încât Transnistria să poată cere, precum Crimeea, alipirea la Federația Rusă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Altar de lumânări la poarta unde a apărat Sorin. Colegii au ținut un moment de...
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui...
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Atac asupra reţelei feroviare de mare viteză din Franţa, înaintea începerii Jocurilor Olimpice
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Enceladus și Europa ascund semne de viață chiar la suprafața lor