Strada Arthur Verona din apropierea Pieței Romane este un astfel de loc, unde câțiva dintre pereții caselor prind viață în fiecare vară în cadrul proiectului Street Delivery, realizat de Fundația Cărturești în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România începând cu 2006.
„Am vrut să fie o pată de culoare în zona asta gri. Aici, pe Arthur Verona, era un zid cu tencuiala căzută, era o zonă tristă care miroasea a pipi. Graffiti ca artă urbană a început să fie din ce în ce mai bine văzut în toată lumea și am vrut să aducem lucrul acesta și în București”, a spus Cristian Neagoe, coordonatorul proiectului Street Delivery.
În fiecare an tema pentru graffiti este alta. Organizatorii dau tema, iar artiștii în artă urbană încep și pictează în ce culori cred că se potrivește.
„Îi invităm pe artiști să se expună într-un mod în care altfel ar fi amendați de poliție. Așa polițiștii se uită la ei și n-au ce face”, spune Cristian Neagoe.
Acesta spune că de fapt graffiti-ul nu este o „mâzgăleală”, e chiar artă. Tema de anul trecut a fost Roșia Montană, ceea ce a prevestit într-un fel mișcările de stradă. „Desenul tocmai asta arată. Ideea este că am vrut să arătăm că graffiti-urile nu sunt mâzgăleli. Bine, aici se pune în discuție dreptul de proprietate, dar și la dreptul de liberă exprimare”, mai spune Cristian Neagoe.
Artiștii care zugrăvesc pereții cu graffiti susțin că de fapt tot ce fac ei este artă urbană.Unul dintre cei care a realizat desenul de pe Arthur Verona este Laurențiu, cunoscut ca IRLO. Face graffiti din copilărie. „Primele desene le-am făcut la Bistrița, când stăteam la ai mei, pe niște ziduri aproape distruse. De atunci a început totul”, spune Laurețiu, care de mai multe ori a primit amenzi pentru desenele lui.
„Totuși, la noi e mai lejer spre deosebire de alte țări, unde dacă te prinde că desenezi în locuri nepermise te pune să zugrăvești tot blocul și, dacă nu ai bani, faci pușcărie”, a spus Laurențiu.
Laurențiu, cunoscut ca IRLO, unul dintre artiștii care fac artă urbană
Proiectul Street Delivery s-a extins și în alte locuri din Capitală, cel mai cunoscut fiind Train Delivery, din Gara de Nord, unde la fel mai mulți pereți au fost desenați.
„Acum încercăm să mergem la autorități și să încercăm să le convingem să trateze mai respectuos problema. Graffiti-ul propriu-zis este numai vopseaua, în rest este artă urbană”, conchide Laurențiu.
Foto Gândul// Strada Arthur Verona din București
Foto Gândul// Cristian Neagoe, coordonatorul proiectului Street Delivery de pe Strada Arthur Verona
Foto Gândul// „Nu ne vindem țara!”- a fost unul dintre mesajele graffiti-ului din 2013
Foto Gândul// Tema din 2013 pentru desenul de pe strada Arthur Verona a fost Roșia Montană
Foto Ioana Maria Rusu// Street Delivery în 2009
Foto Ioana Maria Rusu// Street Delivery în 2010
Foto Ioana Maria Rusu// Street Delivery în 2011
Foto Ioana Maria Rusu// Street Delivery în 2012