„Poluarea aerului a devenit fără nicio îndoială principalul risc pentru sănătate, legat de mediul înconjurător, din lume”, a declarat Maria Neira, directoarea departamentului de sănătate publică a OMS, în timpul unei conferințe de presă organizată luni, la Geneva.
Cele șapte milioane de decese din 2012 reprezintă 12,5% din totalul deceselor din toată lumea, adică o persoană din opt.
Rezultatele studiului din 2012, publicat marți, arată că „riscurile cauzate de poluarea aerului sunt mai importante decât se credea, mai ales în ceea ce privește cardiopatiile și accidentele vasculare cerebrale”, a adăugat Maria Neira.
Cel mai recent studiu al OMS pe acest subiect datează din 2008, dar nu a avut în vedere decât regiunile urbane, în timp ce studiul din 2012 cuprinde și regiunile rurale.
În 2008, OMS a arătat că 1,3 milioane de persoane au murit în urma poluării aerului exterior (2,6 milioane în 2012) și 1,9 milioane din cauza poluării din spațiile interioare (3,3 milioane în 2012).
Cifrele din 2012 „sunt extrem de neliniștitoare”, a spus Maria Neira, care a precizat că „milioane de vieți ar putea fi salvate prin măsuri luate împotriva poluării aerului”.
În 2012, 3,7 milioane de persoane au decedat din cauza efectelor poluării exterioare și 4,3 milioane din cauza poluării aerului din gospodării, adică fumul și emisiile asociate cu aparatele de gătit, cu lemne sau cărbuni, sau din cauza mijloacelor de încălzire.
De asemenea, OMS a arătat, marți, că regiunile cele mai afectate de mortalitatea asociată cu poluarea atmosferică sunt Asia și zona Pacificului, cu 5,1 milioane de morți.
Bolile cele mai frecvente cauzate de poluarea aerului sunt bolile pulmonare, cardiovasculare și cancerul.
Studiul din 2012 arată, de asemenea, că există o legătură mai puternică decât s-a crezut între poluarea aerului și bolile cardiovasculare, precum și între cancerul pulmonar și poluarea aerului.
OMS va completa acest studiu înainte de sfârșitul anului, odată cu publicarea unui tabel cu 1.600 de orașe din toată lumea, clasate în funcție de nivelul de poluare atmosferică.