Nicușor Constantinescu va fi anchetat în libertate sub control judiciar. Curtea de Apel București a respins cererea de arestare

Nicușor Constantinescu va fi anchetat în libertate sub control judiciar. Curtea de Apel București a respins cererea de arestare
Publicat: 28/03/2014, 17:13
Actualizat: 07/08/2015, 19:12

Pe 20 martie, judecătorul Nestor Raul de la Tribunalul București a dispus anchetarea în stare de liberatate a lui Nicușor Constantinescu. DNA a cerut arestarea preventivă a președintui Consiliului Județean Constanța, într-un dosar în care este acuzat de 24 de infracțiuni de abuz în serviciu și un prejudiciu de 30 de milioane euro.

Șeful CJ, și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Radu Mazăre, este acuzat că a blocat constant controalele Curții de Conturi, comițând astfel un abuz. În plus, Constantinescu este acuzat și de faptul că nu a pus în executare hotărârile instanțelor prin care era obligat să emită certificate de urbanism pentru centrale eoliene.

În încheierea de sentință judecătorul a inserat și câteva pasaje din referatul cu propunerea de arestare a DNA. Procurorii susțin că unul din motivele pentru care Nicușor Constantinescu trebuia arestat este acela că după ce a aflat că este anchetat pentru corupție, în loc să se supună rigorilor legii, a început demersuri să desființeze DNA-ul.

„Tot în motivare referatului întocmit de organul de urmărire penală s-a mai arătat că periculozitatea inculpatului este dată și de atitudinea sa după descoperirea de către autoritățile statului a unor situații de incompatibilitate în care se află (situații identificate de A.N.I.) sau a unor indicii privind săvârșirea unor infracțiuni (cazul dosarelor deschise în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța).

În aceste împrejurări, în loc să își modifice comportamentul astfel încât să se înscrie în dispozițiile legale, inculpatul a ales să facă demersuri și presiuni pentru modificarea unor legi astfel încât acestea să se potrivească propriului comportament sau pentru desființarea unor instituții/schimbarea din funcție a unor persoane. Relevante în acest sens sunt discuțiile purtate de inculpat cu o serie de persoane având diverse poziții de autoritate prin care încearcă să le determine pe acestea să modifice legea privind incompatibilitățile funcționarilor publici (legea ANI), să desființeze Direcția Națională Anticorupție sau să schimbe din funcție unele persoane”, se arată în motivarea instanței prin care s-a dispus judecarea în stare de libertate, sub control judiciar

Constantinescu a fost dus miercuri, 19 martie, cu mascații la sediul central al DNA din București, pentru audieri într-un nou dosar de corupție. Procurorii au efectuat miercuri percheziții la domiciliul său și la sediul Consiliului Județean. La finalul audierilor, Constantinescu a fost reținut pentru 24 de ore de DNA, iar judecătorii au dispus anchetarea în stare de libertate sub control judiciar.

Potrivit DNA, Nicușor Constantinescu este acuzat de 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. DNA susține că șeful CJ Constanța a refuzat emiterea a 12 certificate de urbanism pentru contrucția unor centrale eoliene. În acest fel susține DNA s-a produs un prejudiciu de 30 milioane euro.

„În perioada 2007-2014, președintele Consiliului Județean Constanța nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale, prin aceste acțiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro. Mai mult decât atât, după ce instanțele judecătorești au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunțate în perioada 2008 – 2011 ca președintele Consiliului Județean Constanța să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu”, susține DNA

Apărarea lui Nicușor Constantinescu

Șeful CJ Constanța susține că nu a comis nici un fel de infracțiune. „Inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel personal, având cuvântul, arată că în conformitate cu Legea Administrației Publice Locale are posibilitatea de delegare a atribuțiilor către cei doi vicepreședinți ai CJ, dar nu este adevărat că a creat o ierarhie iar în ultimii trei ani de zile toată activitatea RAJDP a fost coordonată de vicepreședintele Darie Cristian”, a declarat Nicușor Constantinescu în fașa instanței de fond

Procurorii mai arată și că șeful CJ Constanța a refuzat în mod constant să permită Curții de Conturi să desfășoare controale la Consiliul Județean. DNA mai spune și că există suspiciuni că fondurile destinate Regiei Județene de Drumuri ar fi fost cheltuite ilegal. „Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condițiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanța din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăți nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului și care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA”, mai spune DNA. Procurorii au anunțat că în acest caz Curtea de Conturi a depus o plângere penală.

În referatul procurorilor este menționată depoziția unui martor din acest dosar, Marian Turbatu, cel care susține că a fost prejudiciat de Nicușor Constantinescu care a refuzat să emită certificatele de urbanism pentru centralele eoliene. Martorul a susținut în depoziția sa că „i s-a transmis că trebuie să dea diverse sume de bani în vederea obținerii acestor certificate (aceste aspecte se coroborează cu probe administrate în alte cauze aflate în lucru în cadrul Direcției Naționale Anticorupție din care rezultă că exista un anumit tarif/megawatt perceput de Consiliul Județean Constanța în cazul emiterii unor certificate de urbanism având ca obiect ridicarea de centrale eoliene)”. Judecătorul Tribunalului București a reținut însă că aceste acuzații nu au fost probate destul de bine de procurori și că nu există o dovadă că Nicușor Constantinescu ar fi solicitat mită în schimbul eliberării certificatelor de urbanism.

A scăpat de arest pe motiv de boală

În final, magistratul Tribunalului București a admis că acțiunile lui Nicușor Constantinescu, deși reprezintă un pericol public, el nu trebuie să fie arestat. Unul din principalele argumente fiind acela că baronul de Constanța a adus documente care ar fi dovedit că este grav bolnav. De altfel, Nicușor Constantinescu a solicitat procurorilor DNA să suspende anchetele în cazul său pentru că ar fi bolnav. DNA a dispus efectuarea unei expertize care să stabilească dacă șeful CJ Constanța este atât de bolnav încât nu poate fi anchetat penal.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...