Primarul Adrian Mladin – 7 ani de închisoare cu executare, Apostol Mușat – 5 ani cu executare

Primarul Adrian Mladin - 7 ani de închisoare cu executare, Apostol Mușat - 5 ani cu executare
Publicat: 28/03/2014, 14:43

Instanța i-a condamnat, în același dosar, pe Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, la patru ani de închisoare cu executare, pe Ion Scaețeanu, la patru ani de închisoare cu executare, pe Marinică Bozdoro, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, și pe Suliman Vildan la trei ani de închisoare cu executare.

Curtea de Apel București a mai stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare în cazul Roxanei Curpene și i-a achitat pe Eugenia Cuțaru și Gheorghe Roman.

Totodată, instanța a menținut sechestrele asigurătorii puse pe bunurile inculpaților, precum și măsura controlului judiciar în cazul lui Mușat și Mladin.

Judecătorii i-au obligat pe inculpați la plata a câte 40.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia de vineri a Curții de Apel București nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel al instanța supremă.

În 14 februarie 2012, Adrian Mladin și Apostol Mușat au fost trimiși în judecată pentru o mită de milioane de euro cerută în cazul parcelării unor terenuri.

Procurorii l-au acuzat pe Adrian Mladin de luare de mită, fals intelectual în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție, iar Apostol Mușat a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Gheorghe Roman, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov la data faptelor, a fost deferit justiției pentru trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție, Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mită, fals intelectual, în forma participației improprii, spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție și Ion Scaețeanu, persoană din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, tentativă la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Totodată, procurorii au trimis în judecată în acest dosar doi notari publici și trei administratori de firme.

Potrivit DNA, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-ar fi pretins unei persoane, denunțătoare în cauză, suma de 500.000 de euro din care, la data de 19 septembrie 2011, ar fi primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcției, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunțătorului, în suprafață totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

În 28 iulie 2011, Mladin l-ar fi determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunțătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract ar fi fost încheiat doar pentru a garanta și a ascunde săvârșirea infracțiunii de luare de mită și totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că în activitatea infracțională ar fi intervenit și Apostol Mușat, care, în calitate de primar al comunei Snagov la data faptelor, ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra lui Mladin și a directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliare Ilfov și că, în virtutea acestei influențe, ar putea să grăbească demersurile de obținere a documentelor cadastrale pentru denunțător. În schimb intervenției, Mușat i-ar fi pretins denunțătorului, atât direct cât și prin intermediul lui Ion Scaețeanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit și de Octavian Valentin Lungu.

Pentru a ascunde și garanta obținerea mitei, Apostol Mușat l-ar fi determinat pe Ion Scaețeanu să întocmească la notariat, în 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunțătorul, din care să rezulte că Scaețeanu l-a împrumutat pe denunțător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, iar împrumutul este garantat cu terenurile denunțătorului.

„Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicită a sumelor de bani pretinse cu titlu de mită. În cele din urmă însă, Scaețeanu Ion a încheiat un contract din care rezultă că el l-ar fi împrumutat pe denunțător cu suma de 2.500.000 euro”, potrivit procurorilor.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

În 19 aprilie 2012, Octavian Lungu și Florin Văcaru, deferiți justiției în acest dosar, au fost condamnați de Curtea de Apel București la trei ani și, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare, după ce și-au recunoscut faptele și au cerut să fie judecați doar pe baza probelor din dosar.

Aceștia au contestat decizia la instanța supremă, care în 20 septembrie 2012 le-a respins recursurile, aceștia rămânând cu pedepsele dispuse de Curtea de Apel București.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang