Primarul Adrian Mladin – 7 ani de închisoare cu executare, Apostol Mușat – 5 ani cu executare

Primarul Adrian Mladin - 7 ani de închisoare cu executare, Apostol Mușat - 5 ani cu executare
Publicat: 28/03/2014, 14:43

Instanța i-a condamnat, în același dosar, pe Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, la patru ani de închisoare cu executare, pe Ion Scaețeanu, la patru ani de închisoare cu executare, pe Marinică Bozdoro, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, și pe Suliman Vildan la trei ani de închisoare cu executare.

Curtea de Apel București a mai stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare în cazul Roxanei Curpene și i-a achitat pe Eugenia Cuțaru și Gheorghe Roman.

Totodată, instanța a menținut sechestrele asigurătorii puse pe bunurile inculpaților, precum și măsura controlului judiciar în cazul lui Mușat și Mladin.

Judecătorii i-au obligat pe inculpați la plata a câte 40.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia de vineri a Curții de Apel București nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel al instanța supremă.

În 14 februarie 2012, Adrian Mladin și Apostol Mușat au fost trimiși în judecată pentru o mită de milioane de euro cerută în cazul parcelării unor terenuri.

Procurorii l-au acuzat pe Adrian Mladin de luare de mită, fals intelectual în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție, iar Apostol Mușat a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Gheorghe Roman, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov la data faptelor, a fost deferit justiției pentru trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție, Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mită, fals intelectual, în forma participației improprii, spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție și Ion Scaețeanu, persoană din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, tentativă la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Totodată, procurorii au trimis în judecată în acest dosar doi notari publici și trei administratori de firme.

Potrivit DNA, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-ar fi pretins unei persoane, denunțătoare în cauză, suma de 500.000 de euro din care, la data de 19 septembrie 2011, ar fi primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcției, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunțătorului, în suprafață totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

În 28 iulie 2011, Mladin l-ar fi determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunțătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract ar fi fost încheiat doar pentru a garanta și a ascunde săvârșirea infracțiunii de luare de mită și totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că în activitatea infracțională ar fi intervenit și Apostol Mușat, care, în calitate de primar al comunei Snagov la data faptelor, ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra lui Mladin și a directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliare Ilfov și că, în virtutea acestei influențe, ar putea să grăbească demersurile de obținere a documentelor cadastrale pentru denunțător. În schimb intervenției, Mușat i-ar fi pretins denunțătorului, atât direct cât și prin intermediul lui Ion Scaețeanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit și de Octavian Valentin Lungu.

Pentru a ascunde și garanta obținerea mitei, Apostol Mușat l-ar fi determinat pe Ion Scaețeanu să întocmească la notariat, în 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunțătorul, din care să rezulte că Scaețeanu l-a împrumutat pe denunțător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, iar împrumutul este garantat cu terenurile denunțătorului.

„Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicită a sumelor de bani pretinse cu titlu de mită. În cele din urmă însă, Scaețeanu Ion a încheiat un contract din care rezultă că el l-ar fi împrumutat pe denunțător cu suma de 2.500.000 euro”, potrivit procurorilor.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

În 19 aprilie 2012, Octavian Lungu și Florin Văcaru, deferiți justiției în acest dosar, au fost condamnați de Curtea de Apel București la trei ani și, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare, după ce și-au recunoscut faptele și au cerut să fie judecați doar pe baza probelor din dosar.

Aceștia au contestat decizia la instanța supremă, care în 20 septembrie 2012 le-a respins recursurile, aceștia rămânând cu pedepsele dispuse de Curtea de Apel București.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză