Parchetul Înaltei Curți a început urmărirea penală în cazul Institutului Cantacuzino, pentru neglijență în serviciu

Parchetul Înaltei Curți a început urmărirea penală în cazul Institutului Cantacuzino, pentru neglijență în serviciu
Publicat: 31/03/2014, 11:44
Actualizat: 04/02/2019, 22:18

Potrivit surselor citate, urmărirea penală în acest caz a fost începută în urma unei sesizări a Corpului de control al primului ministru, transmisă Parchetului instanței supreme în urmă cu o săptămână.

Oficialii PICCJ au precizat că în acest caz nu este vizată nicio persoană, urmărirea penală fiind începută doar pentru faptă, respectiv pentru neglijență în serviciu și efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practic. În baza probelor obținute de anchetatori se va decide dacă urmărirea penală va fi extinsă și față de persoană.

Sursele citate au mai arătat că la Parchetul instanței supreme a fost înregistrată și sesizarea transmisă de președintele Traian Băsescu, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. În cazul acesteia nu a fost luată deocamdată o decizie privind urmărirea penală sau comasarea cu dosarul constituit în urma sesizării Corpului de control al premierului.

Președintele Traian Băsescu a decis, în 27 martie, ca raportul prezentat în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din care ar rezulta un management defectuos la Institutul Cantacuzino, să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Administrația Prezidențială arăta atunci, într-un comunicat de presă, că membrii CSAT au discutat despre implicațiile în planul securității naționale ale disfuncțiilor constatate în activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producție, dar și a implicării improprii a Ministerului Sănătății, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficiențe care pot genera vulnerabilități la adresa stării de sănătate a populației și că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficiențe și pentru prevenirea repetării acestora.

Ministrul Sănătății preciza, în 28 martie, că raportul Organizației Mondiale a Sănătății privind vaccinul contaminat de la Institutul Cantacuzino a fost trimis de CSAT Parchetului instanței supreme și Curții Constituționale.

Întrebat dacă fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat la Cantacuzino, Bănicioiu a spus că raportul OMS este foarte clar.

„Cred că raportul prezentat de Organizația Mondială a Sănătății este foarte clar, nu confirmă supoziția privind sabotajul și nici alte probleme enunțate public, ci mai degrabă denotă tratare superficială. Cred că lucrurile au fost privite politic, de asumare a unei fapte pe care s-o pună neapărat în practică într-un termen cât mai scurt, cu obiective cât mai neclare. Nici măcar echipa care a manageriat acest fapt de la MS nu a avut clar ceea ce trebuie să se întâmple acolo”, a precizat Bănicioiu.

Ministrul a mai spus că, în ceea ce s-a întâmplat la Institutul Cantacuzino, a fost vorba de management defectuos și presiune exercitată în mod nejustificat, ducând la realizarea a 400.000 de doze de vaccin neconform.

Experții OMS au făcut, în perioada 25-27 februarie, verificări la Institutul Cantacuzino din București, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentrație foarte mare de endotoxine, care puteau să producă la administrare reacții adverse, precum febră sau șoc anafilactic.

Raportul OMS, obținut de MEDIAFAX, arată că la Institutul „Cantacuzino” nu există, se pare, un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5 – 10 ani, iar personalul angajat pentru producția vaccinului a început munca foarte târziu și sub tensiunea incertitudinii păstrării posturilor.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a achiziționat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma să pună la dispoziție alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?