Prima pagină » Știri » Surse: Insolvența – soluție pentru TVR, mărirea taxei tv nu rezolvă problemele

Surse: Insolvența – soluție pentru TVR, mărirea taxei tv nu rezolvă problemele

Surse: Insolvența - soluție pentru TVR, mărirea taxei tv nu rezolvă problemele
Intrarea TVR în insolvență devine o soluție fezabilă după numirea noului Consiliu de Administrație în ședința de marți a Parlamentului, varianta creșterii taxei radio-tv fiind o falsă soluție pentru televiziunea publică care nu e luată în calcul.

Decizia va fi luată după numirea noului CA, iar intrarea în insolvență este privită ca varianta cea mai bună, deoarece majorarea taxei ar fi doar o rezolvare de moment care ar fi și nepotrivită în an electoral, au explicat, luni, sursele citate, arătând că TVR are nevoie de restructurare și reorganizare, iar o hotărâre referitoare doar la majorarea taxei nu ar face decât să amâne insolvența. În plus, actuala conducere a TVR nu a putut să dea asigurări premierului Victor Ponta că, dacă Guvernul majorează taxa radio-tv, televiziunea publică nu va acumula noi datorii.

Numirea unui administrator judiciar, care să vină cu un plan de reorganizare, așa cum s-a întâmplat cu Remus Borza la Hidroelectrica, ar permite „curățarea” TVR de contracte păguboase, organizarea activităților pe baze economice corecte și restructurarea internă ținând cont de nevoile unei televiziuni publice, au mai precizat sursele.

Constatarea că TVR este în incapacitate de plată va fi făcută de Stelian Tănase imediat după ce va fi reales președinte-director general al TVR de către noul Consiliu de Administrație care va fi votat de Parlament, conform înțelegerii pe care acesta o are cu premierul Victor Ponta. Ulterior, va fi declanșată procedura judiciară de intrare în insolvență pe baza constatării intrării în incapacitate de plată. Tănase va motiva decizia de intrare în insolvență prin faptul că activitatea TVR nu mai trebuie să fie afectată de problema datoriilor de 800 de milioane de lei.

De altfel, chiar directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, a declarat, după întrevederea de săptămâna trecută cu premierul Victor Ponta, că insolvența nu poate fi evitată la televiziunea publică, el arătând că această variantă a fost discutată cu primul-ministru. „S-a discutat și acest lucru (despre insolvență – n.r.), cum s-au discutat și alte scenarii”, a spus Stelian Tănase. Întrebat dacă poate fi evitată insolvența TVR, Stelian Tănase a precizat: „Dacă mă întrebați pe mine, ce cred eu, eu cred că nu”.

„Dar mă gândesc mai mult la ceea ce înseamnă restructurare, reformă, mai mult decât neapărat insolvență, deși această discuție se face în temeiul Legii 85/2006 care este Legea insolvenței”, a adăugat Stelian Tănase. El a precizat că a convenit cu Ponta asupra unui proces de restructurare, de reorganizare a TVR în baza Legii 85/2006.

Tot după discuția cu premierul, Tănase a spus că majorarea taxei nu se va putea aplica în acest an. „În programul stabilit cu premierul azi nu s-a evocat acest punct (majorarea taxei, n.r.), pentru că l-am discutat săptămâna trecută cu argumente pro și contra. Nu pot să spun că în acest moment am luat o decizie fermă în sensul unui calendar și în sensul unei sume pe care telespectatorul român va trebui să o plătească, dar este o problemă pe agendă. Dacă îmi cereți o evaluare, cred că în acest an nu se va putea face”, a spus Stelian Tănase.

Întrebat dacă are în vedere ștergerea datoriilor TVR, premierul Ponta a răspuns: „Nu. Partea care ține de Guvern reprezintă un set de măsuri care să permită relansarea și restructurarea TVR”.

„Soluția corectă aplicată în cele mai multe țări europene este fuziunea între radio și televiziune, este o soluție pe care, probabil, o vom aplica anul viitor, pentru că acum radioul este pe plus, nu mult, televiziunea este foarte mult pe minus și dacă le-am uni nu am face altceva decât să băgăm și radioul în faliment”, a explicat Ponta.

Întrebat dacă susține majorarea taxei TV, Ponta a spus că nu o susține nici în perioada în care este la putere și că aceasta trebuie eliminată după fuziunea radioului și televiziunii publice. „După ce avem tot sistemul digital, televiziunea și radioul public după ce se vor reuni, trebuie să beneficieze de un sprijin de la bugetul public, așa cum se întâmplă în Europa, dar eu cred că obligativitatea pentru toți oamenii să plătească o taxă e depășită”, a adăugat Ponta.

Într-un interviu acordat recent agenției MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că TVR este în pericol să intre în incapacitate de plată chiar în acest an, precizând că instrumentele pentru salvarea televiziunii se află la Guvern și la liderii politici. TVR are o datorie istorică de 150 de milioane de euro și ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, a declarat Stelian Tănase.

Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, de Parlament, pe 20 decembrie 2013.

Fostul Consiliu de Administrație al TVR, care era condus de președintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Noul Consiliu de Administrație va fi ales marți, de către Parlament.