Cercetătorii de la University College London au realizat recent un studiu ale cărui rezultate au demonstrat că șapte porții de fructe și legume pe zi au un efect extrem de benefic asupra sănătății organismului. Este vorba despre reducerea riscului de deces din cauza cancerului sau a unei boli de inimă și, implicit, prelungirea speranței de viață, relatează BBC News.
Chiar dacă până acum se considera că numărul ideal de legume și fructe ce trebuie consumate zilnic este cinci, specialiștii susțin că cercetarea realizată pe 65.226 de respondenți – bărbați și femei – arată altceva.
Astfel, riscul morții premature se reduce cu:
14% – dacă se consumă 1-3 porții de fructe și legume pe zi
29% – dacă se consumă 3-5 porții de fructe și legume pe zi
36% – dacă se consumă 5-7 porții de fructe și legume pe zi
42% – dacă se consumă 7-10 porții de fructe și legume pe zi
„Mesajul este clar: cu cât mănânci mai multe fructe și legume, cu atât riști mai puțin să mori devreme”, a explicat dr. Oyiniola Oyebode, precizând că o porție înseamnă aproximativ 80 de grame.
Pe de altă parte, alți experți spun că studiul nu este concludent, întrucât rezultatele acestuia trebuie combinate și cu alți factori, printre care și stilul de viață al fiecărei persoane.
„Nu poți extrapola pornind de la o astfel de informație și să te pronunți asupra a ceea ce o persoană ar trebui să mănânce”, a afirmat prof. Tom Sanders.