Profesorul Peterffy Arpad a anunțat, marți, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că returnează Universității de Medicină și Farmacie din municipiu distincția Doctor Honoris Causa, pe care a primit-o în 2005, alături de însemnele aferente, toga, roba și cravata, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Peterffy a spus că gestul său reprezintă un protest față de respingerea înființării unei linii separate în limba maghiară de către Senatul Universității de Medicină și Farmacie, ceea ce ar reprezenta „o discriminare”.
„Politica universității din Târgu Mureș discriminează învățământul în limba maghiară și este contrară legilor românești. (…) Nu sunt de acord cu decizia Senatului, care spune că învățământul practic trebuie să se facă în limba română, pentru că dacă studentul învață teoria în limba maghiară, trebuie să facă și practica”, a spus Peterffy.
El a precizat că a absolvit Medicina la Târgu Mureș în 1960, iar gestul său constituie un „protest civil” și că i-a trimis o scrisoare în acest sens rectorului UMF Târgu Mureș, Leonard Azamfirei.
De cealaltă parte, rectorul UMF Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a spus că a luat act „cu surprindere” de gestul profesorului din Debrecen, pe care îl consideră nejustificat, subliniind că, în ceea ce privește linia în limba maghiară, „lucrurile nu se rezolvă prin poziții de forță”.
Azamfirei a arătat că Peterffy i-a transmis „ceva documente” în limba maghiară, deși limba de comunicare de până acum a fost engleza, el precizând că va cere Universității din Debrecen explicații legate de gestul profesorului Peterffy Arpad.
„Domnul profesor Peterffy a lăsat ceva documente în limba maghiară, bănuiesc că există ceva motivație, dar nu știu explicația gestului său, pentru că am încercat să discut cu dânsul în engleză, ca până acum, dar se grăbea și a vorbit în maghiară. Returnarea distincției reprezintă un gest în afara uzanțelor și a comunicării între oameni care aparțin mediului universitar. Voi solicita conducerii Universității din Debrecen, cu care am avut până acum o colaborare foarte bună, să precizeze dacă este vorba despre un demers al universității sau individual și, în funcție de răspuns, vom lua și noi măsurile necesare. Oricum, e un gest de impolitețe neobișnuit și nejustificat. Lucrurile nu se rezolvă prin poziții de forță”, a adăugat rectorul UMF Târgu Mureș.
O Hotărâre de Guvern privind înființarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureș a fost aprobată, la sfârșitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.
Aplicarea HG a fost suspendată în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.
Guvernul Ungureanu a declarat recurs față de sentința de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acțiunea.
Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.
În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înființarea unei noi facultăți în cadrul UMF Târgu Mureș, cu programe în limbile română, maghiară și engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureș.