Procurorii DIICOT Pitești și ofițeri de la Combaterea Criminalității Organizate din Argeș, Cluj, Oradea, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Sibiu și Vâlcea au făcut, miercuri, 19 percheziții domiciliare în județele Argeș, Vâlcea, Sibiu, Bistrița Năsăud și Satu Mare, într-un dosar ce vizează activitatea unei grupări infracționale profilată în infracțiuni de înșelăciune, spălarea banilor, fals în înscrisuri oficiale și sub semnătură privată, fals în declarații și uz de fals.
Un număr de 34 de persoane, cetățeni români și străini, sunt suspectate că fac parte din rețeaua infracțională specializată în traficul cu mașini de lux.
Potrivit unui comunicat dat publicității de DIICOT, anchetatorii suspectează că, începând cu anul 2011, membrii grupării, cetățeni români, italieni și bulgari, au constituit un grup infracțional având ca obiectiv introducerea în țară a unor autoturisme de lux.
Unii dintre membrii grupării introduceau pe teritoriul României, în baza unor documente falsificate și cu seriile de caroserie modificate, autovehicule din Italia, care figurau în bazele de date ale autorităților italiene ca fiind furate, acestea fiind ulterior comercializate de către liderul grupării.
Totodată, există suspiciuni că membrii grupării aveau rolul de a introduce pe teritoriul României autovehicule care făceau obiectul unor contracte de închiriere în Italia și care ulterior erau comercializate, de asemenea, de către liderul grupului infracțional, prin intermediul mai multor complici.
După vânzarea mașinilor către cumpărători din România, titularii contractelor de închiriere înscenau furtul acestora.
Anchetatorii suspectează că membrii grupării falsificau contractele de vânzare-cumpărare și facturile fiscale care atestau nereal transferul de proprietate din patrimoniul societăților care închiriau autoturismele în patrimoniul membrilor grupului infracțional organizat.
Potrivit procurorilor, liderul grupului infracțional obținea omologarea autovehiculelor de la reprezentanțele Registrului Auto Român „prin intermediul unor colaboratori ce dețineau funcții de execuție”.
Până în prezent, anchetatorii au identificat 31 de autoturisme de lux obținute prin furt sau fraudă, care au fost comercializate la un preț total de un milion de euro, însă valoarea de piață a mașinilor este de două milioane de euro.
În urma perchezițiilor, 24 de persoane vor fi audiate la DIICOT Pitești, procurorii urmând a dispune măsurile preventive în privința suspecților.