Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaș, acuzat în SUA de dare de mită într-o afacere în care este implicată și compania Gazprom

Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaș, acuzat în SUA de dare de mită într-o afacere în care este implicată și compania Gazprom
Publicat: 03/04/2014, 11:19
Actualizat: 01/02/2019, 22:53

Firtaș (48 de ani) susține că dosarul penal este motivat politic.

Potrivit procurorilor americani, omul de afaceri ucrainean ar fi complotat, împreună cu alte cinci persoane, pentru plata unor mite în valoare totală de 18,5 milioane de dolari către oficiali indieni pentru a facilita proiectul, care ar fi generat vânzări de produse din titaniu către mai multe firme, inclusiv o societate americană cu sediul în statul Illinois. Compania americană presupus implicată în dosar nu a fost identificată.

„Firtaș a fost coordonatorul acestui demers”, a declarat într-un comunicat procurorul Zachary Fardon din Chicago, Illinois. Oficialul a precizat că Firaș controlează conglomeratul internațional Group DF.

Firtaș se află în Austria, unde încearcă să blocheze extrădarea în Statele Unite. El a fost reținut în luna martie la Viena, la câteva zile înaintea referendumului prin care Crimeea a optat pentru aderarea la Federația Rusă, și eliberat ulterior pe o cauțiune în valoare de 125 milioane euro. Miliardarul este urmărit penal în SUA începând de anul trecut, însă acuzațiile au fost făcute publice miercuri seară.

Omul de afaceri ucrainean ar putea furniza informații care să confirme suspiciuni de corupție pentru grupul rus Gazprom, cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, potrivit lui Mikhail Korchemkin, fost analist în cadrul Ministerului Gazelor din Uniunea Sovietică și fondator al companiei East European Gas Analysis, cu sediul în SUA.

Astfel de informații ar putea servi autorităților din SUA în vederea justificării unor sancțiuni mai dure împotriva apropiaților președintelui rus Vladimir Putin în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, susține Korchemkin.

Procurorii din SUA susțin că dosarul împotriva lui Firtaș nu are legătură cu criza din Ucraina.

Firtaș a făcut avere ca intermediar în comerțul cu gaze naturale dintre Rusia și Ucraina, una dintre cele mai mari piețe de export ale Gazprom. Împreună cu un partener de afaceri, Firtaș a controlat jumătate din compania RosUkrEnergo, fondată în 2004, care a fost singurul importator de gaze din Ucraina în perioada 2006-2009, între două dispute Kiev-Moscova privind prețul gazelor și tarifele de tranzit care au perturbat livrările de gaz rusesc către Europa. Celălalt acționar al RosUkrEnergo era grupul Gazprom.

Serviciile de securitate din Ucraina susțineau, în 2005, că „cealaltă jumătate” din RosUkrEnergo ar putea fi controlată indirect de Semion Mogilevici, căutat de Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) în dosare de crimă organizată.

Firtaș a negat în mai multe rânduri orice legătură între Mogilevici și RosUkrEnergo. Contactat de Bloomberg, un avocat al lui Mogilevici, care trăiește la Moscova, a afirmat că clientul său nu a făcut niciodată afaceri cu Firtaș.

Oligarhul ucrainean este apărat de avocatul Dieter Boehmdorfer, fost ministru de Justiție al Austriei, care a declarat pentru Bloomberg că nu poate comenta încă acuzațiile formulate de justiția americană deoarece nu a citit documentele.

Firtaș și ceilalți acuzați din dosar riscă pedepse de până la 20 de ani de închisoare.

Procurorii cer ca Firtaș să renunțe la interesele controlate la Group DF și activele corporației, printre care se numără 18 firme înregistrate în Insulele Virgine și 127 de companii înregistrate în mai multe jurisdicții, printre care Marea Britanie, Germania și Elveția, potrivit procurorului Zachary Fardon.

De asemenea, sunt vizate 41 de conturi bancare controlate de cei 6 acuzați, în valoare totală de 10,6 milioane de dolari.

Una dintre firmele din Group DF, compania vieneză Ostchem Holding, a intrat în 2007 într-un contract cu o firmă din Chicago, numită în dosar „Compania A”, care ar fi dorit să cumpere titaniu și produse din titaniu. Inntermediarul tranzacției a fost o altă firmă afiliată Group DF, Bothli Trade, din Elveția, potrivit procurorilor americani.

Bohtli a încheiat în 2006 un memorandum și cu grupul american Boeing, cu sediul în Chicago, cel mai mare producător de aeronave și sateliți din lume. Grupul Boeing nu este menționat în dosarul formualt împotriva lui Firtaș.

Un alt acuzat în dosarul Firtaș, Suren Gevorgyan, fost director de trading la Ostchem, susține că Bothli Trade nu a fost niciodată nevoită să plătească mită în India, deoarece guvernul indian era entuziasmat de posibilitatea unei investiții Boeing. El a precizat că Boeing a rupt toate legăturile cu Bothli după un an de negocieri și a refuzat alte colaborări cu firma înregistrată în Elveția.

„Am aflat atunci că FBI lansase în 2006 o investigație privind afacerea din India”, a afirmat el, citat de Bloomberg.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată