Anterior, conform datelor anunțate de operator în octombrie 2013, rețeaua 4G era funcțională în București și alte șapte orașe, respectiv Otopeni, Ploiești, Cluj, Iași, Sinaia, Bușteni și Predeal.
„Alături de Capitală, rețeaua 4G acoperă în prezent Bacău, Botoșani, Brăila, Predeal, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Bragadiru, Jilava, Otopeni, Baia Mare, Piatra Neamț, Bușteni, Ploiești, Sinaia, Satu Mare și Suceava. Noul spectru permite viteze de descărcare (download) de până la 150 Mbps și viteze de încărcare (upload) de până la 50 Mbps. Capacitatea rețelei pentru 300 Mbps este testată în prezent de Cosmote”, se arată într-un comunicat al companiei.
În paralel cu investițiile în rețeaua 4G realizate de Cosmote, Romtelecom asigură o „acoperire masivă” cu tehnologii bazate pe fibră, furnizând conexiuni cu viteze de până la 1 Gbps, se arată în comunicat.
„Până la finalul anului, plănuim să dublăm acoperirea 4G din prezent și, până în 2015, vom intensifica și mai mult investițiile noastre, bazându-ne pe creșterea cererilor consumatorilor și a ratei de penetrare a smartphone-urilor, acoperind cu 4G/4G+ 100% din zonele urbane relevante”, a declarat directorul executiv de operațiuni și tehnologiei al Romtelecom și Cosmote România, Bob Konstantinidis.
El a adăugat că Romtelecom și Cosmote vor investi peste 170 milioane de euro, din care cea mai mare parte va fi alocată pentru optimizarea rețelei.
Rețeaua 3G a operatorului acoperă aproximativ 72% din populație și asigură viteze până la 43,2 Mbps pentru internetul mobil în 267 de orașe și peste 4.870 de localități din România.
În restul țării, Cosmote România permite transferuri de date la viteze de până la 21,6 Mbps prin tehnologia HSPA+.
În total, serviciile 3G acoperă aproximativ 80% din populația României, se precizează în comunicat.
Cosmote România avea aproximativ 6,1 milioane de clienți la 31 decembrie 2013.
Lansat în 2005, operatorul român este divizia locală a grupului elen Cosmote.
Orange România a anunțat luni că ca extinde, din 7 aprilie, rețeaua telecom de generația a patra (4G) în 90 de orașe, reprezentând peste 45% din populația țării și, în premieră, operatorul va lansa în teste, în șase localități, rețeaua 4G+, care permite transferuri de date la viteze de până la 300 Mbps.
Tot luni, Vodafone România a anunțat că va crește, începând de marți, viteza de transfer a datelor în rețeaua 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, ca urmare a utilizării spectrului de frecvențe achiziționat în 2012, iar următorul prag de viteză testat, de 300 Mbps, va fi disponibil tot din acest an.