Enel și Poliția Română au găsit peste 200 de branșamente ilegale la rețeaua de energie electrică, în urma unor acțiuni de control desfășurate la finele lunii martie.
În toate cazurile, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt de energie electrică.
„Dorim să atragem atenția că branșamentele ilegale și instalațiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viața celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporții. Mai mult, astfel de branșamente perturbă buna funcționare a rețelelor de distribuție, determină situații de supraconsum și sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel consumatorii branșați legal”, a avertizat compania.
Enel a mai atras atenția că astfel de tentative de furt au avut loc și în zone în care s-au executat recent investiții pentru modernizarea rețelei de energie electrică, ceea ce a dus la deteriorarea unor echipamente nou instalate.
Pierderi de 20 de milioane de euro
Enel a pierdut în 2013 în jur de 20 de milioane de euro din cauza branșamentelor ilegale care au „consumat” în jur de 5% din energia distribuită.
„Anul trecut, în urma controalelor efectuate cu sprijinul Poliției Române au fost întocmite aproape 1.200 de plângeri penale”, se arată în comunicatul transmis de companie.
Enel a realizat în perioada 17-28 martie acțiuni de control în București, pentru depistarea branșamentelor ilegale la rețeaua de electricitate, cu sprijinul Poliției Române. Astfel de controale au loc săptămânal.
Persoanele care sunt prinse riscă amenzi sau chiar pedepse cu închisoarea.
„(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, potrivit Legii Energiei Electrice.