Înainte de Crimeea, Traian Băsescu i-a făcut o PROMISIUNE MILITARĂ lui Francois Hollande. Pe urmă, s-a răzgândit

Publicat: 04/04/2014, 12:40
Actualizat: 08/05/2019, 21:14

Consiliul Uniunii Europene a decis, miercuri, în marja summitului UE-Africa, lansarea unei operațiuni militare pentru a ajuta Republica Centrafricană (RCA), unde mii de oameni au murit în ultimul an, în confruntările dintre milițiile musulmane și creștine. Misiunea europeană pe continentul african a fost autorizată de Consiliul de Securitate al ONU (Rezoluția 2134) și a fost subiectul unui mini-summit, la Bruxelles, înaintea reuniunii UE-Africa.

Scopul operațiunii EUFOR RCA este securizarea zonei capitalei, Bangui, și a aeroportului de aici, pentru a stabiliza situația și a pregăti terenul pentru o misiune ONU de menținere a păcii. „Nu vom fi singuri acolo, vor mai fi și alte forțe”, a punctat de mai multe ori, în fața jurnaliștilor, comandantul operațiunii europene în RCA, generalul Philippe Ponties. În formularea sa, mandatul EUFOR RCA este să asigure o forță de suport și tranziție în RCA.

Cum a schimbat Crimeea calculul României

Deși România era unul dintre statele despre care se vehicula încă de la începutul anului că s-a angajat să trimită (30-50 de) soldați în RCA, țara noastră nu figura, miercuri, pe lista statelor contributoare. gândul l-a întrebat pe comandantul operațiunii europene în RCA, generalul Philippe Ponties, dacă zvonurile privind o răzgândire de partea României, în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, sunt adevărate. „Prefer să las autoritățile române să clarifice acest aspect”, a spus generalul Ponties, care a ales să comenteze că planificarea acestei operațiuni a fost îngreunată de evenimentele din Ucraina. „În mod cert”, a subliniat francezul.

Traian Băsescu: „România a avut rețineri majore”

Joi, la finalul summitului UE-Africa, în care situația și misiunea militară din RCA au fost printre subiectele principale, gândul l-a întrebat pe președintele Traian Băsescu despre decizia României de a nu contribui la misiunea EUFOR RCA.

Când i-au fost expuse comentariile generalului Ponties, șeful statului a admis că situația din Ucraina a făcut mult mai dificilă planificarea operațiunii pe continentul african. „Așa este. Și România a avut rețineri majore. Am fost dispuși să participăm cu un contingent operațional în teren, însă având în vedere evenimentele din estul României, din regiunea Mării Negre, am rămas numai cu participarea de Stat Major”, a răspuns Traian Băsescu întrebării adresate de gândul.

Întrebat tot de gândul când anume a luat decizia de a nu mai participa cu un contingent de militari români în RCA, președintele a replicat că s-a întâmplat „săptămâna trecută”, punctând că hotărârea a luat-o după Consiliul European din 21 martie.

De precizat că, la acea reuniune, Traian Băsescu a avut și o scurtă întâlnire bilaterală cu omologul francez, Francois Hollande, căruia îi mai lipseau forțe pentru a forma misiunea pentru RCA. Zilele trecute, am aflat de la surse de la Palatul Elysee că Germania, Italia și Marea Britanie au decis să își suplimenteze contribuțiile, pentru a-i oferi lui Hollande resursele care îi mai lipseau.

Ce țări europene merg în Republica Centrafricană

Franța, statul față de care RCA și-a proclamat independența acum jumătate de veac, este națiunea-cadru a acestei misiuni europene. Există încă 12 state care s-au angajat să contribuie, fie cu militari, fie cu logistică și altfel de capabilități, și acestea sunt: Germania, Spania, Portugalia, Polonia, Georgia, Estonia, Letonia, Italia, Finlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Suedia. Nouă țări oferă trupe, patru furnizează logistica necesară (una dintre ele fiind Germania).

Faza de pregătire a operațiunii va costa aproximativ 26 de milioane de euro, misiunea urmând să aibă un mandat de șase luni de a rămâne pe teritoriul RCA din momentul în care este complet operațională.

Primii soldați europeni vor ajunge în zona Bangui în câteva zile. În total, a informat generalul Ponties într-o conferință de presă, se așteaptă ca numărul maxim de militari să fie de aproximativ 800, însă mulți dintre parametrii misiunii vor fi ajustați la situația de pe teren și la felul în care va evolua ea în perioada următoare.

La sfârșitul lunii mai, se așteaptă ca operațiunea să ajungă la capabilități maxime (apogeu).

Vorbind într-o conferință de presă comună, la Bruxelles, după anunțarea misiunii militare în Republica Centrafricană, Angela Merkel și Francois Hollande și-au exprimat mulțumirea pentru acordul european pentru această misiune. „Vom merge împreună umăr la umăr”, i-a dat asigurări cancelarul german președintelui Franței.

„Lansarea acestei operațiuni arată că UE este hotărâtă să fie pe deplin implicată în eforturile internaționale pentru a reinstaura stabilitatea și securitatea în Bangui și în toată Republica Centrafricană”, a comentat Înaltul Reprezentant al UR pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Catherine Ashton, care le-a mulțumit tuturor statelor – UE și non-UE – care contribuie la această misiune multinațională europeană.

Harta CAR și a conflictului de aici

Sursa: AFP/ONU/World Bank (cronologie până în august 2013)

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună