„Câți mai rămânem în picioare până la sfârșitul anului?!” Cu oamenii-cheie ai campaniei PSD anchetați de DNA, Dragnea a organizat rezistența din munți

„Câți mai rămânem în picioare până la sfârșitul anului?! Cu oamenii-cheie ai campaniei PSD anchetați de DNA, Dragnea a organizat rezistența din munți
Publicat: 06/04/2014, 17:24

Demoralizați de ultimele descinderi ale procurorilor și cu rândurile subțiate prin arestarea președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu, după cercetarea în stare de libertate a șefului CJ Prahova, Mircea Cosma, și urmărirea penală a lui Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța, conducerea PSD și-a inspectat, sâmbătă, într-un hotel din Poiana Brașov, trupele de campanie. Criza internă în care procurorii, ANI și „jurnaliștii fascisto-comunistoizi” au băgat PSD a fost, de altfel, din primul moment al întâlnirii de la munte, principala preocupare înaintea celor două runde electorale din 2014: europarlamentarele și prezidențialele.

Dacă ieri se întreba public „câți mai rămân în picioare până la sfârșitul anului”, Liviu Dragnea a schimbat astăzi foia, încurajându-i pe „baronii” PSD să nu se teamă de procurori și să se mobilizeze în campanie pentru a-l instala, din decembrie, pe Victor Ponta președinte.

În lipsa lui Ponta, Dragnea a fost de altfel cel care a dat partidului traducerea mesajului pe care premierul l-a postat ieri pe pagina sa de Facebook în care se solidariza cu cei care resimt „frica de masacați” și de „linșajul unor jurnaliști fascisto-comunistoizi”, interpretat în spațiul public inclusiv ca un avertisment de retragere din politică. „Eu am citit altfel acest mesaj. Că nu se retrage din viața politică. Se retrage din disputa politică și poate se gândește să se retragă la Cotroceni după alegerile prezidențiale”, le-a sugerat Dragnea liderilor județeni noua miză pentru a-și rezolva inclusiv criza dosarelor: câștigarea prezidențialelor.

Până atunci, pesediștii i-au cerut lui Dragnea reluarea imediată a discuției despre modificarea regimului incompatibilităților și a conflictului de interese în România, foarte mulți dintre aleșii locali aflându-se în această situație din cauza prezenței lor în Regiile locale de Apă și Canal. Receptiv, vicepremierul a promis să înceapă discuția cu ANI chiar „de săptămâna viitoare”. „Este greu de înțeles pentru cineva că poate exista conflict de interese între public și public. O să reluăm discuția. Cred că regimul incompatibilităților ar trebui mult mai bine lămurit. Ceea ce s-a convenit azi a fost să generăm o discuție serioasă cu ANI chiar săptămâna viitoare, să nu se transforme într-un fenomen. Majoritatea aleșilor locali care au intrat au făcut-o cu bună-credință. Cred că până la urmă o să finalizăm această discuție pentru că este importantă”, și-a asumat public Dragnea la final.

Cei 7 oameni-cheie ai campaniei PSD cu dosare penale

Ajuns la 7 din 22, numărul președinților de Consilii Județene ai unui partid aflat la guvernare urmăriți penal sau trimiși deja în judecată este o premieră în România. VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A BARONILOR LOCALI CARE AU AJUNS ÎN FAȚA JUSTIȚIEI.

Cel mai recent caz este cel al președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu, ridicat de anchetatori, miercuri după-amiază, de la locuința părinților săi din comuna Topleț (Caraș-Severin), în urma unor percheziții, cu 7 acuzații de corupție, abuz în serviciu și trafic de influență, după ce ar fi determinat funcționari publici să numească și să mențină apropiați ai acestora în funcții de conducere în instituții publice și să concesioneze terenuri din Orșova, la prețuri convenabile.

În urmă cu două luni, cazul care a dat fiori PSD a fost cel al președintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, considerat unul dintre liderii județeni cei mai puternici din partid. Scăpat de arestare prin invocarea stării de sănătate precare, Cosma este urmărit penal începând din luna februarie, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Alături de el, este urmărit penal și fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD, pentru trafic de influență. Ei sunt acuzați de DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei (1 milion de euro) mită de la reprezentanții unor societăți comerciale.

Un alt pilon al campaniilor electorale PSD, Nicușor Constantinescu este cercetat de DNA în trei dosare penale. Președintele CJ Constanța a fost acuzat în ianuarie de abuz în serviciu, pentru că ar fi efectuat plăți ilegale în valoare de 5 milioane de euro către Regia Autonomă Drumuri și Poduri Constanța, precum și plăți ilegale. Un al doilea dosar penal vizează plățile pe care Nicușor Constantinescu a refuzat să le aprobe către Centrul Militar Zonal Constanța, timp de mai mullți ani, provocând un prejudiciu instituției respective, pe care ar fi încercat să o evacueze de două ori din sediu. În martie, DNA a anunțat că Nicușor Constantinescu este urmărit penal în alt dosar, pentru abuz în serviciu. El ar fi împiedicat controale ale Curții de Conturi la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, provocând astfel un avantaj patrimonial de 200 de milioane de lei instituției respective. Totodată, Constantinescu este acuzat și că a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro la două firme private.

Demis din funcția de președinte al CJ Argeș în febrarie, după ce instanța supremă a păstrat decizia Agenției Naționale de Integritate privind incompatibilitatea sa, Constantin Nicolescu, a rămas, după trei mandate la CJ, unul din oamenii-cheie ai PSD în teritoriu. Are cel puțin trei dosare penale la DNA, dintre care două au fost trimise în judecată, primind condamnări care încă nu sunt definitive.

Acuzat de luare de mită și abuz în serviciu este și președintele PSD al CJ Dolj, Ion Prioteasa, aflat la al doulea mandat. Este urmărit penal din decembrie 2013, alături de vicepreședintele CJ, Cristinel Iovan și de alți doi șefi din instituție, într-un dosar privind contracte din fonduri europene și locale, care ar fi fost atribuite ilegal. Conform DNA, în perioada 2012-2013, Prioteasa a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate, în schimbul unui comision din valoarea contractelor.

Într-o fază avansată a dosarelor penale se află președinteel CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, dat deseori de Ponta și Dragnea drept exemplu de „organizator”. Bunea Stancu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2012, fiind acuzat că în cursul campaniei electorale din 2009, pentru alegerile prezidențiale, și-a folosit influența și autoritatea pentru a obține 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, trimis și el în judecată în același dosar. Banii urmau să fie folosiți în campania electorală a lui Mircea Geoană.

Emoții legate de dosarul penal are în continuare și Marian Oprișan. Președintele CJ Vrancea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție încă din 2006, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri și fals. Judecătorii din Focșani au decis însă în 2007 trimiterea dosarului la Parchetul Judecătoriei Focșani, pentru refacerea urmăririi penale, unde zace și azi..

Dragnea: „Văd că am rămas destui”

În relația cu justiția, Dragnea s-a dat, indirect, exemplu în fața liderilor din județe. Umăr la umăr cu Gabriel Oprea, Liviu Dragnea a insistat, în fața camerelor de luat vederi, că în 2014 PSD va folosi aceeași „metodă a SMS-urilor” pentru numărarea paralelă a voturilor pentru care a fost trimis în judecată în dosarul „Referendumului”. „Vom folosi, o spun și în fața presei, și la aceste alegeri, sistemul de comunicare prin SMS folosit și la alegerile locale și la alegerile generale”, a spus președintele executiv al PSD.

În plus, Dragnea s-a declarat optimist și în legătură cu numărul de PSD-iști-cheie care vor rămâne în libertate până la finele campaniei. „Mă uit în sală și văd că am rămas destui și o să rămânem destui până la finale acestei campanii pentru că PSD, împreună cu colegii din UNPR reprezentăm o forță politică importantă”, a încercat el să mobilizeze.

Public, a insistat însă asupra faptului că în partid „nu putea avea loc o astfel de discuție (despre dosarele din Justiție, n.red.). „Am discutat, dar nu despre acțiuni de apărare, nu există acțiuni de apărare în situații de genul ăsta. Sigur că am discutat, dar nu putem discuta noi despre problemele pe care le poate avea un coleg de-al nostru, pentru că nu știm ce e în dosar, dosar complex, dorința noastră și speranța noastră este ca colegii noștri în final să nu pățească nimic, să se dovedească că sunt nevinovați. Și pentru asta îi susținem moral. Dar sigur că este o preocupare în partid, pentru că începem serios să ne numărăm, câți mai rămânem până la sfârșitul anului. Dar nu era o atitudine în partid de oameni speriați”, a asigurat Dragnea.

Dâncu, din nou la ședințele PSD: „Asistăm la un paradox”

La Brașov, Liviu Dragnea a ajuns în jurul orei 10.30 însoțit și de Vasile Dâncu, una din mizele ședinței fiind o strategie de comunicare în situația multiplicării recente a numărului de dosare penale ale unor lideri PSD. „Vom discuta strategii de campanie și strategii de comunicare precum și probleme de organizare pentru că este foarte imporant să ne organizăm din toate punctele de vedere”, a arătat Dragnea.

Ulterior, Dâncu a explicat pentru gândul că ultimele cercetări sociologice pe care le-a făcut la IRES l-au condus mai degrabă la concluzia că anchetele procurorilor DNA vor scoate electoratul PSD la vot. „Asistăm la un paradox, ceea ce se întâmplă la ora actuală în urma acestei așa-zise campanii a DNA este că PSD-ul a ajuns la un scor la care n-a fost niciodată înainte de alegeri, cel puțin de când măsor eu, de vreo 15 ani, este la peste 40% la intenția de vot, consolidat la 42% de câtăva vreme. Iar asta ar putea însemna că asemenea anchete mai degrabă ațâță electoratul PSD, stabilizează oarecum o atitudine de frondă, o atitudine de mobilizare internă datorită acestei agresiuni, cum o resimt membrii PSD-ului, împotriva așa-numiților baroni”, a comentat sociologul.

CE SPUNE VASILE DÂNCU DESPRE PREZENȚA LA EUROPARLAMENTARE ȘI DESPRE MIZA ACESTOR ALEGERI

Mesajul lui Ponta. Pentru baroni. Pentru partid. Pentru electorat

Absent la Poiana Brașov, premierul a transmis doar un mesaj scris partidului, după ce a deplâns ieri, la Palatul Victoria, situația președinților de Consilii Județene din România, ca fiind „cei mai votați”, dar și „țintă pentru procurori”.

De pe pagina sa de Facebook, premierul s-a solidarizat cu liderii PSD din teritoriu care au probleme cu Justiția.

Mesajul pentru baroni. În analiza sa, anul 2014 ar fi unul al persecutării baronilor locali, având în vedere „miza sa enormă”: alegerile prezidențiale din noiembrie. „Cred că acest an este cel mai greu dintre toți anii de până acum (plin de abuzuri, persecuții politice, calomnii, nedreptăți, trădări și dezamăgiri), dar și miza sa este enormă!”, scrie Ponta.

Mesajul pentru electorat. Pentru acest moment decisiv, liderul PSD transmite, cu precădere propriului partid, un mesaj mobilizator, dar și electoratului un semnal privind conturarea adversarilor – „jurnaliștii fascisto-comunistoizi” și o parte dintre instituții: „Trebuie să punem capăt tranziției de la societatea comunistă (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o țară europeană, cu oameni mai liniștiți și mai demni, guvernați de valori și obiective comune, nu de frica de mascați și de linșajul public din partea unor jurnaliști fascisto-comunistoizi!”, susține Ponta, într-un bilanț după 13 ani de politică.

Mesajul pentru partid. Un semnal a fost dat însă și pentru întregul activ al PSD: „În noiembrie, după ce câștigăm această ultimă și vitală bătălie, mă voi putea declara mulțumit de ce am realizat! Și atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri și mai puțin marcați de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani nu l-am dat familiei și celorlalte părți bune și frumoase din viața mea”, a scris Ponta. Întrebat la Sebeș, câteva ore mai târziu, despre conotațiile mesajului său, premierul a refuzat să facă orice comentariu. În locul său, Liviu Dragnea a oferit astăzi partidului o interpretare personală: „Eu am citit altfel acest mesaj. Că nu se retrage din viața politică. Se retrage din disputa politică și poate se gândește să se retragă la Cotroceni după alegerile prezidențiale„.

La final, Dragnea a ținut să precizeze public că este vorba despre interpretarea sa ca apropiat al premierului – „eu discut în fiecare zi cu președintele Victor Ponta” și despre un scenariu pe care și-l dorește. „Așa am citit-o eu și îmi doresc să fie așa: că ar avea în vedere după atâția ani în viața publlică să se retragă din disputa politică și eu am zis că poate e vorba de retragere la Palatul Cotroceni, ca un mediator și un unificator. Eu așa am citit-o și așa îmi doresc să fie. Dar va fi o decizie a lui dacă va dori să o ia. Nu poate fi împins nimeni să candideze”, a spus vicepremierul.

„Curentul și motorul”, varianta 2014

Câștigarea alegerilor prezidențiale pentru schimbarea unor oameni-cheie în parchete este una dintre temele de campanie lansate dinaintea ruperii USL. Înainte de a fi atenționat de CSM, Victor Ponta a vorbit în repetate rânduri despre achetele „procurorii băsiști”.

Cazul cel mai recent, cel al lui Adrian Duicu, arată că o preocupare constantă pentru instalarea unor procurori de încredere în instituțiile centrale și a unor oameni influenți în aparatul guvernamental există și în teritoriu. Din ancheta DNA rezută că președintele CJ Mehedinți, ales din partea PSD, avea în subordine o rețea prin care controla județul și țintea influența în Guvernul Ponta. Surse judiciare au explicat pentru gândul că, în 2013, ministrul justiției, Robert Cazanciuc, „a recrutat-o” pe soția lui Constantin Ponea, șeful IPJ Mehedinți (apropiat al lui Duicu și anchetat în același dosar), pentru o funcție de conducere în DNA.

Dosarul „Duicu” descrie astfel reluarea unei strategii de partid decodificată în 2010 într-un alt dosar, al rețelei lui Cătălin Voicu, fost senator PSD condamnat în 2013 la 7 ani de închisoare pentru trafic de influență. În stenogramele așa-numitului dosar „Curentul și Motorul”, președintele liberal al CJ Ilfov Marian Petrache se asigură, în discuția cu procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru (învinuiți), că a înțeles corect miza prezidențialelor: „Păi asta înseamnă, nu? Păi ai de fapt curentul, care înseamnă informația, și puterea, care înseamnă DNA-ul și parchetul, care înseamnă motorul, da?”.

Baronii PSD, la hotelul favorit al baronilor PDL

Prima ședință de instruire în PSD a avut loc la hotelul „Aurelius-Împăratul Romanilor” din Poiana Brașov. Participanți: președinții organizațiilor județene ale PSD, șefii județeni de campanie și coordonatorii de campanie din cele șapte regiuni de dezvoltare, în total aproximativ 100 de persoane.

În ultimii ani, întâlnirile de partid ale PSD s-au consumat la hoteluri ori pensiuni aparținând fie unora dintre ei, fie unor susținători politici, precum pensiunea „Coliba Vânătorului” din Bran, a ministrului Niță, hotelul RA-APPS „Mara” din Sinaia sau hotelurile „Royal” și „Bradul” (al lui George Copos) din Poiana Brașov.

De data aceasta însă a fost ales hotelul de patru stele „Aurelius-Împăratul Romanilor”, cunoscut drept favoritul PDL-iștilor care s-au întâlnit aici la petreceri cu Traian Băsescu ori Elena Udrea.Potrivit organizatorilor de la Brașov, decizia alegerii hotelului a fost luată de această dată la centru.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?