„Sunt furioasă, dezamăgită și îmi pare rău. Dar nu vom abandona”, a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.
Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experți ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziție de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.
„Cred că este o problemă de inerție și prestigiu politic: nu se vrea ca alte țări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele și aleșii români să câștige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect”, a continuat ministrul.
Conform unor date de la Comitetul de Acțiune al Primăriei Stockholm, citate de către Dagens Nyheter, 90% dintre cerșetorii din capitala suedeză sunt români.
România întâmpină dificultăți în absorbirea fondurilor UE. În perioada 2007-2013, ea a cheltuit abia 26,5% din fondurile alocate.
În februarie, după ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a apreciat „profund îngrijorător faptul că România (…) nu solicită mijloacele UE care există pentru ameliorarea situației romilor, ambasadorul României la Stockholm a sugerat Suediei să interzică cerșetoria.
Suedia refuză această soluție, preferând să desființeze taberele cele mai insalbre pe care romii le instalează la periferia orașelor.
„Știu câte tabere de romi am vizitat în Europa, în care copiii cresc literalemente în gropi de gunoi”, a declarat Ohlsson marți.
„Consider că este îngrozitor și sunt revoltată atunci când oamenii propun interzicerea cerșetoriei”, a adăugat ea.