Echipa Satu Mare a dat dovadă de creativitate și dedicare, dar și de o foarte bună organizare, dat fiind faptul că au implementat un plan de 27 de acțiuni într-un timp record de 9 zile; la care s-a adăugat evenimentul final Earth Hour din 29 martie, transmite organizatorul competiției, WWF România.
În programul lor, câștigătorii s-au concentrat pe acțiuni de educare și informare a comunității prin diverse activități practice și creative: de la ecologizări și plantări, la concursuri de proiecte de mediu și ateliere de confecționare de obiecte din materiale reciclate, expoziții, spectacole și prezentări.
Ei au realizat, de asemenea, o campanie de informare în oraș pe tema reciclării și au colectat de la cetățeni 565 kg de deșeuri de tip electrocasnice, PET-uri și hârtie. Echipa a valorificat și oportunitatea dată de Ziua Internațională a Apei, printr-o vizită la uzina locală de apă la care au participat 50 de elevi de școală gimnazială. Un alt punct din planul de acțiuni al echipei care a impresionat a fost realizarea, de către elevii Colegiului Ioan Slavici, a unei machete a Orașului Perfect: orașul Satu Mare în variantă ecologică, fără poluare. Elevii au tras un semnal de alarmă și în legătură cu consumul de energie electrică, transformând o minge într-o lampă funcțională.
Echipa locală de campanie a fost formată din cinci entități – Asociația de Copii și Tineri ACT 4U (coordonator), Primăria Municipiului Satu Mare, Colegiul Național Ioan Slavici, Colegiul Național Mihai Eminescu și Colegiul Doamna Stanca.
În clasamentul orașelor, Tulcea a ieșit pe locul secund, obținând un punctaj aproape egal cu cel al orașului Satu Mare. Echipa din Tulcea, în frunte cu Societatea Științifică Orion, a marșat tot pe activități educaționale și practice și printr-un program de Earth Hour care a pus în prim-plan identitatea culturală a Dobrogei, prin dansuri populare și cântece folclorice. Aceștia au lansat Luna Plantărilor, un proiect mai vechi, sub egida Earth Hour și au marcat Ziua Internațională a Apei printr-o conferință pentru elevi și părinți despre conceptul de amprentă de apă și măsurile prin care fiecare dintre noi o poate reduce. Luând în considerare performanța echipei tulcene în această competiție, WWF-România i-a oferit mențiunea specială pentru „Programul cel mai bine ancorat în realitățile și cultura locale”.
Un punctaj foarte bun au obținut și orașele Salonta, Bistrița și Craiova, completând tabloul Earth Hour cu tururi cicliste și promovarea bicicletei ca mijloc de transport durabil, adopții de spații verzi și zone publice în scop de ecologizare, plantări și evenimente frumoase de Earth Hour.
Orașele înscrise anul acesta în competiția pentru titlul de Capitală Earth Hour au fost: Adjud, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brăila, București, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighișoara și Tulcea.
Pentru a se înscrie în concurs, orașele, reprezentate de primării, ONG-uri și asociații locale, instituții de învățământ și de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minim 3 – maxim 10 membri, să elaboreze și să implementeze în luna martie (Luna Earth Hour) un plan de acțiuni inspirate din tematica de mediu. La final, orașul care s-a remarcat prin acțiuni variate și cu impact în comunitate și cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie a câștigat titlul de Capitală Earth Hour.
În cei doi ani anteriori în care a fost organizată această competiție, titlul de Capitală Earth Hour a revenit orașelor Bistrița și respectiv Timișoara.
WWF-România a lansat în 2012 competiția pentru Capitala Earth Hour, în care primăriile din toată țara s-au întrecut în proiecte de mediu pentru transformarea orașelor în locuri mai prietenoase cu oamenii și resursele naturale. Spiritul civic al cetățenilor a fost de asemenea pus la încercare, prin implicarea locuitorilor orașelor finaliste în etapa de departajare. În 2012 și 2013, în etapa finală a concursului în care au intrat de fiecare dată doar 3 orașe, s-au strâns și s-au trimis la unitățile locale de reciclare 22 de tone și, respectiv, 9 tone de PET-uri.
Earth Hour se sărbătorește în România din anul 2009, iar la nivel internațional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție a acestui eveniment în orașul Sydney. În prezent, Earth Hour are o comunitate globală de peste două miliarde de oameni.