„Astăzi, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au hotărât abrogarea ordinelor privind criteriile de evaluare a tehnologiilor din iunie 2013. Asta pentru că nu a fost implementată corect o directivă europeană care stabilește prețul medicamentelor de uz uman. Acel ordin nu conținea criterii de excludere, astfel că Ministerul Sănătății era în imposibilitatea de a elimina un medicament din listă”, a spus ministrul Sănătății.
Nicolae Bănicioiu a precizat că este nevoie de introducerea unei metode de evaluare care să prevadă includerea unor medicamente și excluderea altora. Ministrul a făcut referire la Nurofen, un medicament pe care pacienții și l-ar putea lua singuri și care nu pune în pericol viața, arătând că acesta ar putea fi scos de pe listă, în favoarea unor tratamente pentru bolnavii care astăzi nu au medicație, iar viața lor este pusă în pericol.
Ministrul Sănătății a mai spus că lista cu medicamentele compensate de care beneficiază asigurații trebuie aprobată prin hotărâre de guvern. Bănicioiu a precizat că a dispus ca evaluarea medicamentelor să fie făcută de un departament din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, respectând modele europene care fac referire la criterii de listare și de delistare a medicamentelor.
Lista de medicamente pentru pacienții cu afecțiuni fără alternativă terapeutică va fi stabilită în baza reglementărilor stabilite de UE, a adăugat Bănicioiu.
„Din luna mai, dăm pacienților care au afecțiuni fără alternativă la tratament, după șase ani de zile, acces la medicamente care să le poată salva viața. Acest lucru se face fără implicare financiară majoră, impactul bugetar este de 40 de milioane de lei”, a spus Bănicioiu.
Ministrul a precizat că vorbește de acele boli rare și de medicamentele „orfane”, pentru care nu există alternativă terapeutică. Printre afecțiunile pentru care vor fi introduse din mai medicamente, ministrul a enumerat epilsepsia, bolile endocrine, bolile onco-hematologice, hipertensiunea pulmonară, transplantul medular, sclerozele și altele.
„Salvăm vieți și totodată economisim bani, impactul bugetar de 40 de milioane de lei este mic, mai mic decât decontăm pentru Ginkgo biloba”, a mai spus Bănicoiu.
Ministrul a adăugat că, în perioada imediat următoare, o comisie din ANM formată din 10 persoane va evalua toate dosarele depuse de producător pentru includerea pe lista de compensate a medicamentelor.
Bănicioiu a precizat că despre o nouă listă de medicamente compensate se va vorbi în toamnă.
Președintele ANM, Marius Savu, a spus că lista care va fi introdusă în mai pentru boli rare cuprinde 17 medicamente, estimând că în România ar fi peste 6.000 de pacienți care suferă de astfel de maladii.
Un număr de 14 medicamente pentru care nu există alternativă terapeutică, printre care și cele pentru boala Dravet, vor fi incluse pe lista de compensate din luna mai, cel mai târziu iunie, a anunțat marți, la conferința MEDIAFAX, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Savu.
„Vorbim depre epilepsiile rare, mai ales boala Dravet, care au nevoie urgentă de alternativă terapeutică, așa-numitele medicamente orfane, și pentru care vom introduce pe listă primele medicamente cel mai târziu la începutul lunii iunie”, a spus președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), la conferința MEDIAFAX cu tema „Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea socială la accesul la tehnici terapeutice noi”.
Savu a precizat că s-a schimbat modul de evaluare a tratamentelor pentru bolnavi care sunt incluse pe lista de medicamente compensate și gratuite.
„Este vorba despre medicamentele fără alternativă, care au fost aprobate la nivelul Uniunii Europene și pe care ne dorim ca în următoarea perioadă să le introducem printr-un mecanism mult mai rapid, pentru ca o nouă moleculă să intre pe listă. De fapt, este nevoie ca mecanismul să fie bine reglementat din punct de vedere juridic. Undeva în iunie vom avea o primă etapă a listei care va fi implementată. Mă refer aici la medicamentele orfane, iar ulterior, prin reevaluarea listei și a moleculelor noi, să avem o nouă listă, undeva spre toamnă, octombrie-noiembrie. Atunci vom avea finalizat acest nou mecanism continuu de introducere și delistare a unor medicamente”, a mai spus Savu.
Președintele ANMDM a precizat, în acest context, că noua listă de compensate va fi realizată după o nouă modalitate de evaluare a tratamentelor medicamentoase pentru bolnavi. Savu a adăugat că, practic, este vorba despre medicamente aprobate la nivelul UE.
„Vrem să facem un pas înainte, să nu mai așteptăm rapoartele și autorizațiile de compensare din alte state, ci să fim și noi printre primele state care să compensăm medicamentele respective. Dacă avem deja studii, ne putem compensa singuri propriile medicamente”, a explicat președintele ANMDM.