Ministru suedez: România nu are voință politică în problema romilor; trebuie monitorizare comună UE

Ministru suedez: România nu are voință politică în problema romilor; trebuie monitorizare comună UE
Publicat: 22/04/2014, 14:22
Actualizat: 19/05/2015, 04:04

„Suedia a negociat mai multe luni cu România în privința folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel încât aceștia să nu mai emigreze. Sunt dezamăgită de faptul că Guvernul român nu a dorit să coopereze la nivel european. Avem nevoie de alți actori pentru aceste negocieri”, a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

Întrebată de ce a blocat România crearea unui „taskforce” (un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor – n.r.), Birgitta Ohlsson spus că sunt mai multe motive, printre care și mândria.

„Cred că există mai multe motive. În România lipsește voința politică. În același timp nu există capacitatea administrativă pentru utilizarea eficientă a banilor UE. Este una dintre cele mai sărace țări din Uniune. Probabil că și mândria joacă un rol – România nu dorește să aibă observatori din alte țări”, a declarat oficialul suedez.

Rugată să comenteze faptul că ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a acuzat-o că folosește tema romilor în campanie și că nu a discutat personal despre acest proiect, ministrul suedez a subliniat că „problema a fost discutată pe mai multe niveluri timp de câteva luni”. Totodată, Ohlsson a evocat faptul că cele mai mari probleme ale romilor: sărăcia structurală, șomajul, situația locuințeilor nu reprezintă o noutate. „Dacă el (Titus Corlățean – n.r.) are impresia că eu am reacționat dur în ceea ce privește încălcarea drepturilor omului, sunt mândră de asta”, a punctat Birgitta Ohlsson.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene a mai declarat că a trimis și Comisiei Europene o scrisoare privind necesitatea unui taskforce pentru romi. „Sper din tot sufletul că România își va schimba părerea. Nu vreau să renunț la această idee, deoarece am văzut prea multe tabere mizere de romi în diverse țări. Nu este demn pentru o societate modernă să accepte ca niște copii să fie nevoiți să-și caute hrana în gunoi”, a spus Ohlsson.

Întrebată dacă și alte țări europene fac presiuni asupra României în această privință, Birgitta Ohlsson a precizat că multe state și diverse organizații pentru apărarea drepturilor omului încearcă să convingă Guvernul român să accepte acest mod de abordare a problemei. „Și Comisia Europeană este îngrijorată de faptul că banii din fonduri europene nu vor fi folosiți într-un mod rentabil și nu vor ajunge la romi”, a spus ea.

În opinia ministrului suedez, la nivel european lipsește monitorizarea în ceea ce privește discriminarea în țările europene. „Avem nevoie de un sistem comun și de rapoarte anuale privind situația drepturilor omului”, a precizat Ohlsson, adăugând că sancțiunile reprezintă „un remediu important pe termen lung” pentru rezolvarea situației. „Discriminarea romilor nu este un fenomen românesc, el afectează multe țări europene precum Franța sau Ungaria. Și în Suedia avem o istorie întunecată”, a mai spus Ohlsson.

De asemenea, oficialul suedez a reamintit că, în următorii șapte ani, Fondul Social European pune la dispoziție 22,5 miliarde de euro, din care se pot finanța și programe pentru romi. „Scopul acestui fond este de a-i ajuta pe cei mai săraci dintre săraci”, a explicat Birgitta Ohlsson.

Este pentru a doua oară când ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, își exprimă nemulțumirea față de faptul că România a refuzat ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor UE destinate romilor.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, și-a exprimat, la 8 aprilie, „furia” față de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP.

„Sunt furioasă, dezamăgită și îmi pare rău. Dar nu vom abandona”, a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.

Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experți ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziție de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.

„Cred că este o problemă de inerție și prestigiu politic: nu se vrea ca alte țări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele și aleșii români să câștige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect”, a continuat ministrul.

Conform unor date de la Comitetul de Acțiune al Primăriei Stockholm, citate de către Dagens Nyheter, 90% dintre cerșetorii din capitala suedeză sunt români.

În replică, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că Birgitta Ohlsson este în campanie electorală și folosește tema romilor pentru a câștiga voturi.

„Nu neagă nimeni faptul că există o problemă legată de integrarea romilor în diferite societăți europene, dar de aici a folosi, chiar și în state nordice, și acest lucru este surprinzător, această temă pentru a câștiga voturi și pentru a ofensa un guvern și o țară cum este cazul României e o chestiune inacceptabilă”, a precizat, la TVR 1, ministrul de Externe, adăugând că în Suedia vor avea loc alegeri în curând, iar Birgitta Ohlsson face parte „dintr-un partid liberal micuț, la limita intrării în Parlament”.

Șeful diplomației a spus că s-a întâlnit cu ministrul pentru Afaceri Europene, anul trecut, în Suedia, iar discuția a fost „serioasă, așezată”. „Îi cunosc profilul, calificat în Suedia ca ușor cam nervos inclusiv în viața politică”, a mai spus Corlățean.

Ministrul de Externe a reamintit faptul că ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat că nu s-a pus problema refuzării unor cooperări. „Nu în sensul în care doamna ministru sugera în acest interviu (acordat publicației suedeze Dagens Nyheter – n.r.) a unui mecanism de monitorizare europeană pentru România, nu. Asta este inacceptabil și nici Comisia Europeană nu acceptă acest lucru”, a subliniat Titus Corlățean.

Totodată, ministrul a precizat că Birgitta Ohlsson nu a discutat personal cu cineva acest tip de proiect, ci a fost o discuție între un secretar de stat suedez și un secretar de stat român. Acesta din urmă a transmis interlocutorului din Suedia că autoritățile române au „toată deschiderea să coopereze”, a spus Titus Corlățean.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a catalogat drept „un pumn în gură” aruncat României declarația oficialului suedez care a susținut că Bucureștiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinați romilor.

„Sunt profund îngrijorat de «furioasa» poziție exprimată recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson și de abordarea total nedreaptă și nediplomatică față de România. Țara noastră nu a refuzat și nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene! România a fost și rămâne deschisă oricărei forme de cooperare în acest sens. Guvernul pe care îl reprezint a spus-o în nenumărate rânduri: declarațiile de bune intenții trebuie să se transforme în fapte concrete și exact așa și este. Așadar, există nu doar interes, ci și voință politică din partea autorităților române în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile”, a precizat Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că România nu a stopat niciodată negocierile cu celelalte state în problematica romă, iar dialogul a fost „constructiv”, și „deloc furios”, pe baza unui „parteneriat onest” între state care să conducă Europa către o soluție cât mai eficientă legată de comunitatea romă.

Cătălina Mihai, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Pregătiri pentru război în Europa: Țara care va găzdui 800.000 de militari NATO