Cine face curățenie după turiștii care și-au petrecut vacanța de 1 Mai la iarbă verde. Județul cu cei mai mulți gunoieri din România

Publicat: 05/05/2014, 07:23
Actualizat: 21/03/2019, 02:22

Zeci de mii de oameni lucrează în România ca femei de serviciu și gunoieri. Cu toate că remunerația oferită este cu 28% mai mică decât salariul mediu net la nivel național, numărul „femeilor de serviciu”, respectiv a angajaților care desfășoară activități generale de curețenie a clădirilor (caen 8121) a crescut în 2013 cu 8,4%, ajungând la 24.045 de persoane, cu peste 1.800 mai multe decât la finele anului anterior.

Cele mai multe femei de serviciu lucrau anul trecut în Capitală, respectiv 7.523 de persoane, în creștere cu 10% față de numărul persoanelor înregistrate la Inspecția Muncii în 2012.

Pe următoarele poziții în top s-au clasat județele Cluj, cu 2.300 de salariați având această activitate, în creștere cu 6% față de 2012, Ilfov cu 2.024 de femei de serviciu, în scădere cu 0,2% față de 2012, Gorj, 1.657 de persoane, în scădere cu 4% și Timiș, cu 1.011 de femei de serviciu, în creștere cu 27,9%.

Județul cu cele mai puține femei de serviciu

La polul opus, cu mai puțin de 50 de persoane care desfășoară activități de curățenie se află județe precum Giurgiu (46 de persoane, în scădere cu 26,9%), Olt (40, în scădere cu 24,5%), Ialomița (37, în creștere cu 48%), Botoșani (36, în creștere cu 12,5%), Covasna (35, cu 5 mai multe persoane decât în 2012) și Mehedinți (15, în scădere cu 64,2% față de 2012), reiese din datele oficiale.

În ceea ce privește evoluția numărului de femei de serviciu din România, acesta s-a dublat în Brăila, unde a ajuns la 440 de persoane, cea mai mare creștere la nivel național.

În Constanța numărul persoanelor care desfășoară activități de curățenie a crescut cu 86 de procente, ajungând la 659, iar în Sălaj avansul a fost de 71,1%, numărul total ajungând astfel la 89 de persoane la finele anului trecut.

Scăderi semnificate ale numărului de femei de serviciu s-au în registrat în Caraș-Severin, unde numărul salariaților cu activități de curățenie a clădirilor a scăzut cu 71,1%, la 81 de persoane. În Mehedinți, declinul a fost de 64,2%, la finele anului trecut județul având înregistrate doar 15 persoane sub codul caen 8121.

În medie, o femeie de serviciu câștiga în luna februarie a acestui an 1.166 de lei, cu 460 de lei mai puțin decât salariul mediu net la nivelul întregii economii, reiese din cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Numărul de gunoieri a scăzut cu 1,3%

La nivel național, numărul de gunoieri, respectiv de persoane care se ocupă de colectarea deșeurilor nepericuloase (caen 3811) a scăzut în 2013 cu 1,3%, de la 32.354 de persoane, la 31.933 de salariați, reiese din datele Inspecției Muncii, centralizate de gândul.

În România există șase județe cu peste 1.000 de gunoieri și trei în care numărul lor nu depășește 100 de persoane.

Pe primul loc în clasamentul județelor cu cel mai ridicat număr de salariați care se ocupă de colectare deșeurilor se află Capitala, cu 7.111 gunoieri, în scădere cu circa 6 procente față de 2012, urmată de județele Vâlcea (2.424 de persoane, în creștere cu 6,5%), Constanța (1.718, în creștere cu 1,7%), Cluj (1.450, în scădere cu 4,3%) și Prahova (1.000 de persoane, în scădere cu 3,9%).

La polul opus al clasamentului se află județele Mehedinți, cu 53 de gunoieri, de trei ori mai mulți decât în 2012, Sălaj, cu 82 de gunoieri, în creștere cu 12,3% și Tulcea, cu 94 de persoane, în scădere cu 3%.

În medie, un salariat cu activități de colectare a deșeurilor nepericuloase câștigă 1.439 de lei pe lună, cu 11,5% mai puțin decât salariul mediu net pe economie, reiese din datele Statisticii.

Numărul de gunoieri a scăzut în 20 de județe din România. Cea mai semnificativă reducere a numărului de persoane care lucrează în acest domeniu, de peste 30%, s-a înregistrat în județele Galați (-35,7%) și Caraș-Severin (-34,7%).

Pe de altă parte, în Teleorman spre exemplu, numărul de gunoieri a crescut cu peste 53%, ajungând la 319 persoane la finele anului trecut.

Denumirile utilizate în prezentarea meseriilor din acest material sunt în unele cazuri generice și se referă la cele mai practicate profesii din ramura respectivă. Cu toate că unii salariați sunt înregistrați într-un județ, există posibilitatea ca aceștia să-și desfășoare activitatea propriu-zisă și în afara zonei respective.

În textul de mai sus au fost analizate statisticile aferente următoarelor coduri CAEN:

CAEN 8121 Această clasă include activitățile generale (nespecializate) de curățenie a tuturor tipurilor de clădiri cum ar fi: birouri, case sau apartamente, fabrici, magazine, instituții, alte imobile comerciale și profesionale și clădiri rezidențiale. Aceste activități constau în cea mai mare parte în curățenia interioară, deși pot include curățenia zonelor exterioare conexe, cum ar fi ferestrele și pasajele de trecere.

CAEN 3811 – Această clasă include colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor. De asemenea, include transportul local al deșeurilor și activitatea instalațiilor de recuperare a materialelor reciclabile. Această grupă include colectarea deșeurilor din gospodării și întreprindere cu ajutorul lăzilor de gunoi, a tomberoanelor, containerelor etc.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații