Adoptarea unui stil de viață sănătos nu îți poate face rău. În realitate, modificarea anumitor obiceiuri alimentare poate avea un impact benefic asupra sănătății, notează Business Insider.
De cele mai multe ori, atunci când oamenii decid că este momentul să facă anumite schimbări în stilul lor de viață, optează pentru schimbări dramatice, motiv pentru care nu se pot ține de planul realizat. Experții în nutriție citați de Business Insider spun că pentru a fi mai sănătoși nu trebuie să facem decât mici schimbări.
Mai jos, puteți regăsi câteva dintre obiceiurile alimentare care ne pot schimba viața.
â— Mănâncă un fruct întreg, în loc să bei un pahar de suc. Un pahar de suc de portocale nu are același efect asupra sănătății ca fructul în sine. Medicii spun că băutura nu are aceeași cantitate de pulpă ca și fructul în sine, iar astfel organismul nu va beneficia de toate proprietățile pe care portocala le poate oferi organismului.
â— Înlocuiește cafeaua de dimineață cu o ceașcă cu ceai verde. Ambele băuturi conțin cofeină, dar o ceașcă de cafea de 100 de mililitri conține 300 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de ceai verde are 28 de calorii. Un alt motiv pentru care ceaiul verde poate înlocui cu succes cafeaua este că cofeina din cafea oferă organismului energie pentru două-trei ore, în timp ce teina dintr-un ceai de calitate are efect timp de opt ore. Specialiștii în nutriție afirmă că ceaiul verde conține uleiuri esențiale, teină, alcaloizi, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu și fier, nutrienți care oferă organismului multiple beneficii, protejând inima, accelerând metabolismul și eliminând stările de oboseală. Flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienți, care au efecte benefice pentru organism și care trebuie să facă parte din dieta zilnică.
â— Optează pentru spanac în detrimentul salatei verde. Nutriționiștii susțin că salata Iceberg conține foarte puțini nutrienți în comparație cu spanacul, care conține acid folic, fier și antioxidanți.
â— Bea apă minerală, în loc de sucuri carbogazoase. Acest obicei nu doar că aduce beneficii asupra sănătății, ci ajută și la scăderea în greutate.
â— Nu sări peste mese. O dietă echilibrată presupune trei mese principale și două gustări zilnic. Studiile de specialitate au demonstrat că persoanele care mănâncă de cinci ori pe zi fac față mai bine sarcinilor cotidiene, spre deosebire de cele care mănâncă o dată sau de două ori pe zi. În plus, cele cinci mese pe zi ajută și la scăderea în greutate, dar și la menținerea siluetei.
â— Renunță la mesele prea dese luate în oraș. Este mult mai sănătos să îți pregătești tu masa. Mai mult, un preparat făcut în casă va avea mai puține calorii decât același fel de mâncare dar cumpărat de la restaurant. Motivul: ai controlul asupra ingredinetelor, dar și asupra felului de preparare.