Prima pagină » Știri » Dosarul operațiilor estetice. Managerul Spitalului de Arși și alți doi medici, ARESTAȚI PREVENTIV. Nouă paciente, urmărite penal

Dosarul operațiilor estetice. Managerul Spitalului de Arși și alți doi medici, ARESTAȚI PREVENTIV. Nouă paciente, urmărite penal

Dosarul operațiilor estetice. Managerul Spitalului de Arși și alți doi medici, ARESTAȚI PREVENTIV. Nouă paciente, urmărite penal
Tribunalul Capitalei a hotărât să se pronunțe duminică în privința propunerilor de arestare din dosarul operațiilor estetice, astfel că cei vizați în acest caz, între care nouă medici de la Spitalul de Arși din București, au fost eliberați sâmbătă seară, după expirarea ordonanțelor de reținere.

Tribunalul Capitalei a hotărât ca managerul Spitalului de Arși, Vitalie Stan, să fie arestat preventiv. Împreună cu el, au fost arestați alți doi inculpați din dosarul operațiilor estetice ilegale. Este vorba despre șeful Secției de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, și medicul Elena Cristina Isac. De asemenea, nouă paciente sunt urmărite pentru dare de mită. Decizia anunțată duminică Tribunalul Capitalei nu va fi definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel București.

În cazul celorlalți medici de la Spitalul de Arși pentru care s-a propus arestarea preventivă – Florica Gușă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiță Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu și Aurelia Isac -, dar și al unei angajate a unei clinici private, instanța a decis cercetarea sub control judiciar.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Avocatul unuia dintre medicii arestați a declarat, de altfel, că va contesta decizia.

Cei nouă medici de la Spitalul de Arși și o angajată a unei clinici private au fost reținuți de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB) vineri, după percheziți și audieri.

Potrivit anchetatorilor, medicii vizați în dosarul operațiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 și 3.400 de euro, în funcție de tipul intervenției, banii fiind împărțiți între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București deconta aproape 5.000 de lei pe operație.

Procurorii susțin că pacienții care doreau efectuarea unor operații estetice contactau suspecții, medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, în baza unor anunțuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienți care au efectuat operații similare.

Suspecții, medici în specialitatea chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, ofereau consultații pacienților care doreau efectuarea unor operații estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, cât și în cadrul unor clinici private, au mai spus anchetatorii.

„În discuțiile purtate, suspecții le comunicau pacienților că pot opta pentru efectuarea intervenției în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preț mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenția s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situațiile în care pacienții optau pentru efectuarea intervenției în spital, astfel cum le indicau suspecții, se întocmea documentația medicală în care erau menționate un diagnostic și un tip de intervenție medicală nereale”, a mai arătat PTB.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) și Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

„În cazul în care raportările erau validate de către CASMB și SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenție medicală. Pentru „serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenția chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro și 3.400 euro, în funcție de tipul intervenției, acestea fiind împărțite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenție, medicul secundar de intervenție și medicul anestezist)”, au mai spus anchetatorii.

În acest dosar sunt urmărite penal 26 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, înșelăciune și fals intelectual. Cercetările vizează 16 medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, o asistență medicală și nouă pacienți, a precizat PTB.

Anchetatorii au făcut, vineri, percheziții la Spitalul de Arși și la 22 de adrese din București, inclusiv la locuințele unor medici, unde au găsit importante sume de bani. În unele cazuri, perchezițiile au fost întârziate până la sosirea mașinilor de numărat bani, în condițiile în care anchetatorii au găsit la un doctor 170.000 de euro, iar la un altul, 700.000 de lei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Acasă la un alt medic au fost găsiți 50.000 de euro, la un altul, 40.000 de euro, iar la un doctor care fusese în tura de noapte, 1.000 de euro, conform acelorași surse.

În total, la cei vizați de percheziții au fost găsiți peste 500.000 de euro, au mai precizat sursele citate.

Cadrele medicale care ar fi realizat în spital operații estetice, cereau pentru aceste intervenții sume mult mai mici decât prețul pieței, pe care le încasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepea aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro, au precizat sursele citate.

Conform unor surse apropiate anchetei, printre pacienți se numără Anda Adam și Ioana Tufar.

În acest dosar, la Poliția Capitalei au fost audiate, vineri, zeci de persoane, învinuiți și martori. La audieri vor fi chemați și pacienți, însă aceștia vor fi citați în zilele următoare, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Anchetatorii au fost sesizați în 2012 de Direcția de Informație și Protecție Internă că la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri au loc fraude privind modul de internare al unor pacienți, iar ulterior a existat și un denunțător, al cărui caz este cuprins în anchetă, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), Gheorghe Iana, a declarat, pentru MEDIAFAX, că operațiile estetice nu sunt decontate, iar spitalul trebuie să supravegheze că ceea ce se trece pe hârtie ca diagnostic corespunde cu ceea ce se întâmplă în unitate, responsabilitatea raportării fiind a conducerii spitalului.