Prima pagină » Știri » Sindicaliștii de la metrou amenință cu proteste

Sindicaliștii de la metrou amenință cu proteste

Sindicaliștii de la metrou, care reclamă că nu se respectă contractul colectiv de muncă și că Metrorex ar fi modificat organigrama, desființând două departamente importante, amenință cu acțiuni de pichetare a Ministerului Transportului și marș de protest.

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că sindicaliștii de la metrou iau în calcul declanșarea unor proteste de stradă, care ar putea începe cu pichetarea Ministerului Transporturilor.

Liderul sindical a declarat că deocamdată nu se pune problema unei greve la metrou, întrucât, potrivit legii, aceasta nu poate fi declanșată atâta timp cât există un contract colectiv de muncă în desfășurare. În schimb, a adăugat Rădoi, avocații vor analiza dacă o eventuală grevă ar putea fi declanșată în contextul nerespectării contractului aflat în vigoare.

Zilele când ar urma să aibă loc pichetările și marșul de protest vor fi anunțate după obținerea autorizațiilor de la Primăria Municipiului București.

Potrivit lui Rădoi, angajații de la metrou sunt nemulțumiți că nu au beneficiat de nicio majorare salarială, deși în Contractul Colectiv de Muncă, încheiat în noiembrie 2013, este prevăzută modificarea grilei de salarizare cu indicele de creștere a prețurilor începând cu 1 ianuarie 2014.

O altă nemulțumire a sindicaliștilor este legată de înaintarea unui proiect de hotărâre de guvern care prevede transferarea Metrorex la Primăria Capitalei, în condițiile în care autoritatea locală, susțin ei, nu ar avea fonduri pentru preluare.

Ion Rădoi susține că acest transfer al Metrorex ar avea în spate „interese pentru controlul investițiilor și pentru alte proiecte”.

O altă nemulțumire se referă la faptul că organigrama Metrorex a fost modificată, desființându-se Departamentul pentru siguranța circulației și Departamentul tehnic și de IT, în locul lor fiind înființat Departamentul Juridic. Prin noua organigramă ar urma să fie desființat și Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex, singurul de acest tip care mai există în țară, a mai spus Rădoi.

În replică, SC Metrorex SA a precizat, într-un comunicat, că a modificat, corespunzător necesităților de eficientizare a activității desfășurate prin hotărârea Adunării Generale a Acționarilor din data de 15.04.2014, structura organizatorică în special a aparatului administrativ din Centralul societății, prin reducerea efectivă a funcțiilor de conducere, cu punere în aplicare de la 1.05.2014.

„Noile măsuri organizatorice nu au în vedere disponibilizări de personal din cadrul societății. De altfel aceste măsuri, au fost solicitate și de organizația sindicală din cadrul SC Metrorex SA – UNITATEA – Sindicatul Liber Metrou, prin revendicările și propunerile de măsuri formulate în timpul conflictului colectiv de muncă și acțiunile greviste din luna septembrie 2013.Noua structură organizatorică se va regăsi pe site-ul METROREX, începând cu 01.05.2014”, se mai arată în comunicatul companiei.

Citește și