„Există cu siguranță ceva special în sângele tânăr care permite ameliorarea multor aspecte ale îmbătrânirii”, a declarat coordonatorul studiului, Saul Villeda, cercetător la Universitatea California din San Francisco.
„Cred că acum putem să extindem cercetările pe oameni”, a adăugat el.
Cercetătorii de la Universitatea California au comparat efectele avute de injecțiile repetate (8 într-un interval de 24 de ore) cu plasmă prelevată de la șoareci tineri (în vârstă de 3 luni) și cu plasmă recoltată de la șoareci în vârstă de 18 luni asupra unei populații de animale în vârstă de 18 luni (durata medie de viață a unui șoarece este de doi ani).
Rezultate: transfuziile cu „sânge tânăr” au avut ca efect ameliorarea performanțelor cognitive ale șoarecilor testați, în ceea ce privește capacitatea de memorare și aceea de învățare a unor sarcini noi.
În plus, dacă „sângele tânăr” este denaturat prin încălzire, fapt care alterează structura proteinelor, înainte de a-l injecta șoarecilor bătrâni, efectul „dopant” asupra capacităților cognitive nu se mai produce.
Unul dintre teste consta în măsurarea capacității șoarecilor de a-și aminti indiciile despre poziția unor platforme ascunse sub apă. „Șoarecii bătrâni tratați cu plasmă tânără puteau să localizeze mult mai ușor platforma ascunsă”, a explicat coordonatorul studiului.
Cercetătorii americani au constatat, de asemenea, o serie de modificări în structura creierelor șoarecilor, mai ales o creștere a numărului de zone cerebrale în care neuronii începeau să se conecteze între ei.
„Datele noastre arată că injectarea de sânge tânăr contracarează îmbătrânirea la nivel molecular, structural, funcțional și cognitiv la nivelul hipocampusului”, au declarat autorii studiului.
Hipocampusul este o parte a creierului deosebit de sensibilă la efectele îmbătrânirii și care joacă un rol central pentru memorie, mai ales pentru cea spațială și de orientare.