Un nou premiu pentru filmul „Poziția copilului”, de Călin Peter Netzer

Un nou premiu pentru filmul Poziția copilului, de Călin Peter Netzer
Publicat: 06/05/2014, 10:13
Actualizat: 30/07/2014, 15:23

Gala premiilor Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice și de televiziune ale anului precedent.

Astfel, la gala de luni seară, premiul pentru regie le-a fost acordat ex-aequo lui Adrian Sitaru, pentru filmul „Domestic”, și Ancăi Damian, pentru pelicula „O vară foarte instabilă”. Călin Peter Netzer, regizorul lungmetrajului „Poziția copilului”, a fost, de asemenea, nominalizat pentru acest premiu.

Adrian Sitaru a fost și câștigătorul premiului pentru scenariu, cu filmul „Domestic”. Răzvan Rădulescu și Călin Peter Netzer („Poziția copilului”) și Marian Crișan („Rocker”) s-au aflat în cursa pentru acest premiu.
Filmul „Domestic” a mai obținut un premiu la gala UCIN, Adrian Silișteanu fiind recompensat pentru cea mai bună imagine. Viorel Sergovici („Funeralii fericite”) și Tudor Mircea („Rocker”) s-au aflat pe lista nominalizaților la premiul pentru cea mai bună imagine.

Alexandra Alma Ungureanu („Rocker”) a câștigat premiul pentru cele mai bune costume. La acest premiu au mai fost nominalizate Maria Miu („Funeralii fericite” și „Domnișoara Christina”) și Mălina Ionescu („Domestic”).
Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cristian Niculescu, pentru filmul „Domestic”. La această categorie au mai fost nominalizați Mihai Dorobanțu, pentru filmul „Funeralii fericite”, și Alexandra Alma Ungureanu, pentru pelicula „Rocker”.
Actrița Ioana Flora a fost câștigătoarea premiului pentru interpretare feminină, pentru rolul din filmul „Déjà vu”. Luminița Gheorghiu (‘Poziția copilului”) și Ana Ularu („O vară foarte instabilă”) au fost, de asemenea, nominalizate pentru acest premiu.

În ceea ce privește premiul pentru interpretare masculină, acesta a fost câștigat de Cristian Ioan Gutău, pentru rolul din filmul „Killing Time”. Dan Chiorean („Rocker”) și Adrian Titieni („Domestic”) s-au aflat pe lista nominalizaților la acest premiu.
Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit actriței Valeria Seciu, pentru interpretarea din filmul „Roxanne”. La acest premiu au mai fost nominalizate actrițele linca Goia („Poziția copilului) și Diana Cavallioti („O vară foarte instabilă”).
Alin State a câștigat premiul pentru cek mai bun rol secundar masculin, pentru interpretarea din filmul „Rocker”. Nominalizați la această categorie au mai fost și Marian Râlea, pentru rolul din „Sunt o babă comunistă”, și Florin Zamfirescu, pentru rolul din „Killing Time”.

Premiul pentru celmai bun montaj i-a revenit lui Ioan Ioachim Stroe, pentru filmul „O vară foarte instabilă”. Totodată, la acest premiu au fost nominalizați Dana Bunescu („Poziția copilului”) și Tudor Pojoni („Rocker”).
La categoria „cea mai bună coloană sonoră”, premiul a fost câștigat de Mihai Bogos, Kai Tebbel și Olaf Mehl, pentru filmul „Rocker”. Pentru acest premiu au fost nominalizați și Cristian Tarnovețchi, Dana Bunescu și Cristinel Șirli („Poziția copilului”), acesta din urmă fiind selectat și pentru coloana sonoră a filmului „O vară foarte instabilă”.
Nathan Larson a câștigat preniul pentru cea mai bună muzică, pentru filmul „O vară foarte instabilă”. Vasile Șirli („Sunt o babă comunistă”) și Jon Wygens („Domnișoara Christina”) s-au aflat, de asemenea, pe lista nominalizaților la acest premiu.
La gala de luni seară, juriul a acordat premiul Opera Prima ex-aequo regizorilor Iulia Rugină, pentru lungmetrajul de debut „Love Building”, și lui Tudor Cristian Jurgiu, pentru filmul „Câinele japonez”. La această categorie a mai fost nominalizat Valentin Hotea, pentru filmul „Roxanne”.

De asemenea, la gala UCIN a fost acordat premiul pentru cel mai bun producător de film, care i-a revenit lui Gabi Antal („Domnișoara Christina”). Pentru această distincție, au mai fost nominalizați Ada Solomon și Dan Chișu.
Un alt premiu acordat la gala de luni seară a fost cel pentru cea mai bună imagine a unui documentar de televiziune. Câștigător a fost ales Sorin Chivulescu, pentru filmul „Frescele călătoare”. Nominalizat la această categorie a fost și Francisc Mraz, pentru filmele „Nicolae al lui Ion al lui Iacob” și „Duhul lăzilor trup – Sculptorul Mircea Roman”.

În ceea ce privește premiul pentru cel mai bun film experimental, acesta a fost câștigat de Florin Piersic Jr, pentru pelicula „Killing Time”. La această categorie a mai fost propus și filmul „Déjà vu”, de Dan Chișu.
„Puterea celor 10 luni”, de Adrian Băluță, a câștigat premiul pentru cel mai bun film de animație, pentru care au mai fost nominalizate peliculele „Stop”, de Ion Octavian Frecea, și „2”, de Ilinca Seda.
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune i-a revenit lui Liviu Săndulescu, pentru filmul „Betoniera”. Pentru acest premiu au mai fost nominalizați Radu Jude, pentru „O umbră de nor”, și Andrei Nicolae Teodorescu, pentru „Brigada neagră”.
„Afacerea Tănase”, în regia lui Ionuț Teianu, a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar. Nominalizate la acest premiu au fost și documentarele „Calea șoaptelor”, de Andrei Măgălie, și „Căzuți în cursă”, de Carmen Moise.
De asemena, la gala UCIN au fost acordate premiile academice ale Uniunii Cineaștilor. Astfel, Luminița Gheorghiu a primit premiul academic al UCIN, pentru rolurile din filmele „Poziția copilului” și „Sunt o babă comunistă”. Același premiu i-a revenit și lui Dan Pița, pentru importanta contribuție la dezvoltarea artei cinematografice românești. Totodată, prof. univ. dr. Manuela Cernat a primit premiul academic al Uniunii Cineaștilor, pentru remarcabila contribuție în domeniul teoriei și istoriei filmului și pentru o carieră academică de excepție în învățământul vocațional universitar.

Silvia Kerim a primit premiul de excelență al Uniunii Cineaștilor, pentru importanta contribuție în domeniul literar și cinematografic. Bujor T. Rîpeanu a primit premiul de excelență al Uniunii Cineaștilor, pentru 60 de ani de activitate deosebită în domeniul criticii și istoriei filmului românesc, iar Eusebiu Ștefănescu a primit premiul de excelență al Uniunii Cineaștilor, pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului și învățământului universitar.
Totodată, Victoria Marinescu a primit diploma de excelență a Uniunii Cineaștilor, pentru remarcabila contribuție la dezvoltarea artei filmului de televiziune.

Tot luni seară, Uniunea Cineaștilor i-a acordat lui Klaus Eder, secretar general al Federației Internaționale a Presei Cinematografice (FIPRESCI), titlul de membru de onoare și trofeul UCIN.
Postul de televiziune TVR 2 a primit premiul Uniunii Cineaștilor din România, pentru proiectul „Duminica filmului românesc”.
La gala premiilor Uniunii Cineaștilor au fost acordate și distincțiile anuale ale Asociației criticilor și filmologilor din cadrul UCIN. Astfel, premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică, pentru articolele publicate în presa scrisă și online, i-a fost acordat Irinei Trocan. De asemenea, Dominique Nasta a primit premiul George Littera, pentru volumul „Contemporary Romanian Cinema, an Unexpected Miracle”. O mențiune specială, pentru videobook-ul „Limbajul imaginii filmate”, i-a fost acordată Marinei Roman și lui Ion Bucheru.
La gala UCIN de luni seară au fost acordate diplome regizorului Călin Peter Netzer, pentru cel mai bun film al anului – „Poziția copilului” -, precum și pentru cel mai bun regizor, pentru același film. Premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din „Poziția copilului”, i-a fost acordat Luminiței Gheorghiu, iar premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Victor Rebengiuc, pentru rolul din filmul „Câinele japonez”.
Corul Madrigal, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, a deschis și a închis gala UCIN, iar, în timpul evenimentului, cei prezenți la Cinema Studio au putut admira eseul vizual „Chipul”, a cărui coregrafie și interpretare i-au aparțin Lilianei Iorgulescu.

Premiile Uniunii Cineaștilor din România au fost acordate pentru prima dată în 1971. Pentru ediția de anul acesta, premiera celor 73 de producții înscrise în concurs a avut loc în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013.
Din juriul galei, prezidat de academicianul Răzvan Theodorescu, au făcut parte Șerban Marinescu, Cristian Tudor Popescu, Doru Mitran, Irina Gărdescu, Mihai Șurubaru, Ioana Corciova, Silvia Cusursuz, Călin Stănculescu, Ștefan Velniciuc și Cornelia Tăutu.
Printre laureații UCIN s-au numărat de-a lungul timpului Lucian Pintilie, Dan Pița, Andrei Blaier, Constantin Vaeni, Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Stere Gulea, Nae Caranfil, Hanno Hoffer, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Marian Crișan, Adrian Sitaru, Călin Peter Netzer.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Turul 2 alegeri prezidențiale 2024: Pe ce dată are loc? Rezultate exit poll: Marcel Ciolacu...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online