Prima pagină » Magazin » Programul de finanțare „Lumea prin culoare și sunet” și-a desemnat câștigătorii. Nouă proiecte vin în sprijnul copiilor cu deficiențe de văz și auz

Programul de finanțare „Lumea prin culoare și sunet” și-a desemnat câștigătorii. Nouă proiecte vin în sprijnul copiilor cu deficiențe de văz și auz

Fundația Orange România a anunțat câștigătorii programului "Lumea prin culoare și sunet". Nouă proiecte vor primi finanțare.

Nouă proiecte destinate sprijinului persoanelor cu dizabilități de văz sau auz au fost desemnate câștigătoare la ediția din 2014 a programului „Lumea prin culoare și sunet”. Acestea vor primi sprijin financiar din partea Fundației Orange România și vor fi implementate în perioada mai 2014 – iulie 2015. Toate vizează teme precum diagnosticarea și tratamentul precoce al deficiențelor de auz, integrarea persoanelor cu deficiențe de auz și văz în comunitate prin facilitarea accesului lor la educație, cultură și sănătate.

Printre proiectele selectate de Consiliul Director al Fundației Orange, condus de Dana Deac, se alfă și unul al Fundației pentru Educație și Dezvoltare MediaPro. Denumit „Touch. Listen. Know”, acesta propune dezvoltarea unei aplicații mobile adresată persoanelor cu deficiențe de vedere, care va reda audio cele mai importante știri ale zilei, având ca surse gândul.info, prosport.to, webcultura.ro și natgeo.ro. Aplicația va fi dezvoltată în circa patru luni, iar la final va fi disponibilă în Playstore și AppStore. După lansarea sa, vor fi organizate mai multe traininguri și tutoriale pentru informarea beneficiarilor direcți, dar și a familiilor, prietenilor sau asistenților acestora. Proiectul „Touch. Listen. Know” va primi o finanțare în valoare de 224.970 de lei.

Sprijin financiar va primi și Organizația Salvați Copiii, care a propus proiectul „E-Sight”. Menit să încurajeze și să educe copiii cu deficiențe de vedere în ceea ce privește utilizarea de software și servicii online destinare comunicării și exprimării, prin colaborarea cu tineri fără deficiențe și experți. Proiectul va fi finanțat cu suma de 223.400 de lei.

FOTO: Dana Deac, Președinte Fundația Orange România

După ce recent a lansat proiectul „ARTtouch”, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) obținut o nouă finanțare, în valoare de 224.550 de lei, pentru proiectul „ARTmobile”. Scopul acestuia este optimizarea site-ului muzeului astfel încât să poată fi utilizat ca un canal de comunicare cu persoanele cu deficiențe de vedere și auz. Spre exemplu, o nouă secțiune a acestuia va cuprinde „turul colecțiilor în 40 de capodopere” în format audio-video și prezentare în limbaj mimico-gestual. 

Asociația Junior Achievement România va fi sprijinită cu 133.000 de lei pentru implementarea proiectului „Vreau să știu” în școlile speciale pentru elevi cu deficiențe de auz, cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Prin intermediul acestuia tinerii vor fi implicați într-o serie de activități practice de orientare profesională, astfel încât, după absolvire, să se poată integra pe piața muncii.

În România, doi copii din o mie se nasc surzi

Proiectul „Baby hearing”, desemnat și el câștigător în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunet”, are ca obiectiv dotarea cu aparatură de testare a auzului la nou-născuți a Spitalului Județean „Sf. Apostol Andrei” din Constanța, Spitalului Județean „Sf. Apostol Andrei” din Galați, Spitalului Județean Alexandria, Spitalului Clinic Elias București și a Spitalului „M.S. Curie” București. Acestui proiect i-a fost alocată suma de 189.840 de lei.

Asociației Audiosofia este cea care l-a propus, precizând că depistarea precoce a hipoacuziei la copii (în primele 3-6 luni de viață) este esențială pentru intervenția eficientă a medicilor specialiști. Potrivit celor mai recente date statistice, în România, doi copii din o mie se nasc surzi, a precizat dr. Alexandra Neagu, de la Spitalului „M.S. Curie” din Capitală.

Fundația Sense Internațional a câștigat o finanțare în valoare de 226.296 de lei pentru proiectul „Sens pentru viață”. De rezultatele acestuia se vor bucura tinerii cu surdocecitate – deficiență multisenzorială gravă (de văz și auz), ce generează dificultăți în sfera comunicării, a accesului la informație, în orientare și mobilitate – și deficiențe senzoriale multiple (DSM), prin deschiderea de servicii vocaționale în Arad, Bucurști, Galați, iași și Timișoara. Trei mini-tipografii, o seră și un laborator de modelare a marțipanului vor fi locurile unde 50 de tineri cu surdocecitate sau DSM vor învăța o meserie ce le crește șansa dezvoltării unei vieți independente.

FOTO: Consiliul Director al Fundației Orange, alături de reprezentanții proiectelor câștigătoare

Proiectul „Colours beyond the shadows”, propus de Liceul Special „Moldova”, va consta în amenajarea unei camere de stimulare multisenzorială, unde 100 de copii cu deficiențe de vedere și asociate vor participa la terapii specifice. 95.519 lei va primi acest proiect și se va desfășura în perioada 1 octombrie 2014 – 31 martie 2015.

Asociația Young Goldfish a câștigat o finanțare în valoare de 225.000 de lei pentru implementarea proiectului „Călătorie în lumea mea”. 50 de tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 22 de ani, cu deficiențe de vedere, vor face pereche cu alți 50 de tineri sănătoși, iar împreună vor participa la o serie de activități menite să dezvolte le dezvolte abilitățile de comunicare. De asemenea, patru universități din București, Cluj, Iași și Timișoara vor primi în bibliotecile lor sau în laboratoarele IT software-uri audio vocale, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere. 225.000 de euro este sprijinul financiar oferit prin programul „Lumea prin culoare și sunet” 2014.

Proiectul Asociației pentru Dezvoltare Urbană, „Pas de elefant”, câștigător al unei finanțări în valoare de 67.185 de lei, va presupune dotarea unei școli speciale pentru nevăzători cu 10 tablete Apple iPad, dar și realizarea unui soft ce va transforma schemele, graficele și hărțile în sunet. Practic, graficele vor fi filmate cu camera iPad-ului, iar mișcarea de investigare cu degetul va fi redată vocal cu ajutorul soft-ului VoiceOver.

„Pentru asta merită să ne trezim în fiecare dimineață și să facem ceea ce facem”

36 de proiecte au fost analizate anul acesta de Consiliul Director al Fundației Orange, iar misiunea desemnării celor nouă câștigătoare nu a fost una ușoară, a povestit pentru gândul  prof. Gérard de Maupeou, membru al consiliului.

„De fiecare este foarte dificil pentru că noi știm că în spatele fiecărui proiect se află niște oameni, niște copii, niște persoane care sunt foarte dedicate și care au nevoie de sprijinul nostru. Întotdeauna este greu să luăm o astfel de decizie. Petrecem ore întregi discutând și întrebându-ne care dintre proiecte ar trebui finanțat și care nu. Este dureros, dar la un moment dat trebuie să luăm aceste decizii”, a explicat el, precizând că unul dintre criteriile importante de selecție este numărul celor ce vor beneficia în cele din urmă de rezultatele implementării unui proiect.

Deseori însă, prof. Gérard de Maupeou trece proiectele printr-un „filtru” propriu: „Întâmplător sau nu, cele două surori ale mele au fiecare câte un copil cu dizabilități. Deci eu am o sensibilitate poate cu atât mai mare cu cât știu exact ce înseamnă asta. Așa că de fiecare dată când am analizat aceste 36 de proiecte, am încercat să-mi imaginez, pentru o clipă, cum ar fi dacă printre toți acei copii care vor beneficia de ele s-ar afla și nepoții mei. Acesta este un criteriu personal.”

Rezultatele implementării celor nouă proiecte câștigătoare ale programului „Lumea prin culoare și sunet” ediția 2014 vor fi analizate nu doar la final, dar și în timpul desfășurării lor, a mai precizat acesta.

„Aceasta este o parte a contractelor pe care le avem cu fiecare ONG, dincolo de criteriile de care ținem cont atunci când luăm decizia finanțării lor. Noi verificăm și calitatea implementării proiectelor. Le cerem reprezentanților să ne ofere niște rapoarte în care să ne arate concret cum se desfășoară implementarea, dacă au rezultatele pe care le așteptam, dacă persoanele cu dizabilități beneficiază în mod direct. De asemenea, unii dintre membrii consiliului fac vizite la aceste ONG-uri sau fundații, pentru că este important să vedem ceea ce se întâmplă exact în realitate și nu doar ce este scris pe hârtie”, a explicat prof. Gérard de Maupeou. „Vorbim cu oamenii care se ocupă de asta zi de zi și este un lucru minunat pentru noi să ne asigurăm că deciziile pe care le luăm sunt cele bune și că proiectele de pe o bucată de hârtie se transformă în cele din urmă în realitate. Cea mai frumoasă răsplată este aceea să vezi că niște copii chiar se bucură de rezultatele unui astfel de proiect. Pentru asta merită să ne trezim în fiecare dimineață și să facem ceea ce facem”, a adăugat el în cele din urmă.

Din Consiliul Director al Fundației Orange fac parte, alături de prof. Gérard de Maupeou, Dana Deac, Cristiana Stoica, Mary-Lisa Durban, Ionuț Sibian, Mirele Bosoi și Veronica Dogaru.

Fondul „Lumea prin culoare și sunet” oferă proiectelor câștigătoare finanțări de până la 50.000 de euro, obligația propunătorilor fiind aceea de a contribui cu 12-15% din suma necesară dezvoltării și implementării lor.