GREȘEALA din calculele Guvernului României. Cum poți pierde 1,5 miliarde de lei în fiecare an UPDATE

GREȘEALA din calculele Guvernului României. Cum poți pierde 1,5 miliarde de lei în fiecare an UPDATE
Publicat: 09/05/2014, 16:12
Actualizat: 07/02/2016, 09:19

UPDATE Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Consiliul Fiscal au pornit de la abordări diferite privind impactul bugetar al scutirii de impozit pe profitul reinvestit, a declarat pentru Mediafax ministrul de resort, Ioana Petrescu, care spune că doar circa 30% din profitul brut este reinvestit.

„Opiniile MFP (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) și Consiliului Fiscal au plecat de la abordări diferite. Tendința generală este ca din toți agenții economici care obțin profit, aproximativ 30% din profitul brut va fi folosit în investiții. Dintre aceștia, 30,5% reinvestesc în instalații tehnice și mașini, iar din acest procent doar 70% investesc în echipamente tehnologice incluse în subgrupa 2.1, pentru care se poate aplica facilitatea fiscală”, a afirmat Petrescu, după ce președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat că Finanțele au subestimat impactul, respectiv 500-600 milioane lei anual, pe când Consiliul a calculat cel puțin 2 miliarde lei.

Ministrul precizează că, potrivit estimării Finanțelor, toate firmele care utilizează echipamente tehnologice incluse în subgrupa 2.1 vor dori să aplice pentru această facilitate și vor fi eligibile, arătând că impactul bugetar estimat pentru acest an este de 137,5 milioane lei.

„MFP a avut în vedere, totodată, că în perioada 1 octombrie 2009-31 decembrie 2010, în care s-a aplicat o facilitate fiscală similară, suma declarată pentru un an, respectiv pentru anul 2010, de către agenții economici care au beneficiat de facilitate este de 100,15 milioane lei, care reprezenta 0,02% din PIB. Impactul anual estimat de MFP pentru noua măsură este de 0,08% din PIB”, a explicat Petrescu.

Ea a comentat că estimarea realizată de Consiliul Fiscal a plecat de la premisa că toate firmele care au profit și au realizat investiții eligibile în 2012 din domeniile industrie, agricultură și telecomunicații doresc să utilizeze măsura propusă de Guvern.

„De asemenea, Consiliul Fiscal a considerat că toate creșterile de imobilizări corporale-instalații tehnice și mașini reprezintă achiziții de echipamente noi, fără a lua în considerare că aceste creșteri pot cuprinde și reevaluări ale echipamentelor deja existente în dotarea societăților”, a mai spus ministrul Finanțelor.


Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a arătat că, raportat la PIB, impactul neimpozitării profitului reinvestit are o pondere de 0,3-0,4%, o sumă „deloc de neglijat”.

„La nivel anual, Ministerul de Finanțe spune că impactul este undeva în jur de 500-600 milioane lei, după calculele noastre, într-un scenariu conservator, discutăm de cel puțin 2 miliarde de lei”, a afirmat Dumitru vineri după conferința „Cum «albim» economia și creștem încasările la buget?”, organizată de Ziarul Financiar.

„Deci nu poți să ignori acest impact și cred că trebuia să ne uităm mai cu atenție să vedem de unde găsim acești bani”, a mai spus Dumitru.

Pe de altă parte, analistul apreciază că măsura ca atare va avea un efect pozitiv asupra mediului economic și că este bine gândită.

Ministerul Finanțelor a publicat joi normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit, facilitate care va fi aplicată în perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2016. Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înființată în baza Legii responsabilității fiscal-bugetare, care își propune să sprijine activitatea Guvernului și a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare și să promoveze transparența și sustenabilitatea finanțelor publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Obligație în 5 minute. Sunt amenzi mari
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?