Randamentul obligațiunilor pe termen de 10 ani ale Irlandei a coborât vineri la 2,629%, sub nivelul de 2,656% al obligațiunilor britanice cu scadență similară.
Declinul randamentului a avut loc după ce Portugaia a decis duminică să încheie săptămâna viitoare programul internațional de finanțare de urgență fără să solicite o linie de credit din partea UE.
Unii oficiali din zona euro și-au exprimat îngrijorarea că nivelurile extrem de scăzute ale costurilor de finanțare ale Italiei, Spaniei și altor economii periferice din zona euro au redus presiunile pentru reforme economice.
În plus, crește îngrijorarea că deciziile politice precum exit-ul Portugaliei din programul de salvare și insistența autorităților de la Atena că nu este nevoie de un al treilea program de sprijin pentru Grecia se bazează pe convingerea eronată că randamentele se vor menține la niveluri scăzute o perioadă nedefinită.
În 2011, guvernul irlandez a fost nevoit să plătească pentru finanțare randamente cu 11 puncte procentuale peste randamentele Marii Britanii și a recurs la sprijinul FMI și al UE.
Nivelul scăzut al costului de împrumut al Irlandei scoate în evidență poziția sa de elev premiant al programului de salvare al FMI și UE, încheiat la sfârșitul anului trecut, dar și așteptările investitorilor că redresarea economică rapidă a Marii Britanii va duce la creșterea dobânzilor din această țară, în decurs de un an.
Investitorii și-au devansat așteptările privind majorarea dobânzilor de către Banca Angliei, pentru ianuarie sau februarie 2015, în loc de mai 2015, datorită evoluției bune a economiei.
În schimb, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce dobânda cheie, în iunie, pentru a stimula inflația din zona euro. BCE a menținut joi dobânda de politică monetară la nivelul de 0,25%.
Banca Angliei a menținut la rândul ei, joi, dobânda de politică monetară la minimul de 0,5%, și a păstrat nivelul programului de achiziții de obligațiuni la 375 miliarde lire sterline.