Prima pagină » Economic » Ce spune Mișu Negrițoiu, de la ASF, despre situația de la Omniasig și ce se va întâmpla cu clienții

Ce spune Mișu Negrițoiu, de la ASF, despre situația de la Omniasig și ce se va întâmpla cu clienții

Ce spune Mișu Negrițoiu, de la ASF, despre situația de la Omniasig și ce se va întâmpla cu clienții
Negrițoiu, ASF: Situația la Omniasig este sub control; clienții nu vor avea de suferit

„Intervenția mea de astăzi are scopul de a asigura publicul și clienții Omniasig că situația este sub control. Ne-am asigurat că niciunul dintre posesorii de polițe Omniasig nu vor avea de suferit și nu vor fi afectați. Este vorba de polițele pentru locuințe și numărul acestora este mult mai mic decât cel vehiculat în presă, la fel de mult și cei implicați. ASF a urmărit permanent evoluția Omniaisg, a făcut recomandările necesare și a intervenit când a fost cazul”, a afirmat Negrițoiu.

El a afirmat că Omniasig este o societate bine capitalizată.

„Acționarii au adus peste 100 milioane de euro în ultimii doi ani. Societatea îndeplinește criteriile de prudentialitate legale, stă bine la solvabilitate și lichiditate și are rezerve tehnice suficiente. Ne-am întâlnit cu conducerea Omniasig și cu acționarul și ne-am asigurat că știu ce au de făcut, cooperează în rezolvarea acestui caz și vor lua măsurile necesare pentru ca posesorii de polițe și clienții nu vor avea de suferit”, a arătat președintele ASF.

El a mai spus că mai multe informații privind situația Omniasig nu pot fi prezentate public pentru că „există o anchetă în derulare”.

Omniasig își asigură clienții și partenerii că toate polițele emise de companie sunt sigure și valide, iar compania își menține angajamentul de a respecta toate obligațiile contractuale față de clienți indiferent de rezultatul investigației, se arată într-un comunicat transmis de asigurător.

„Omniasig tratează această investigație cu toată seriozitatea și cooperează pe deplin cu autoritățile pentru clarificarea acestei situații. Între timp, toate sucursalele noastre își continuă activitatea, iar angajații noștri asigură serviciile pentru clienți în regim normal”, menționează compania.

Procurorii și polițiștii au făcut, miercuri, 49 de perchezițiile la sedii centrale și la sucursale ale Omniasig din București și din toate județele, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu și fals intelectual.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a arătat joi, într-un comunicat de presă, că în această cauză au fost audiate mai multe persoane, iar în urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe înscrisuri, care urmează să fie analizate în cadrul probatoriului administrat.

Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat până la acest moment a rezultat că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, mai mulți angajați ai firmei de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuințelor, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie.

Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuințe obligația încheierii unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței (PAD – poliță de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei polițe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii 260/2008 de dispozițiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 și intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice și juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuințelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

În aceste condiții, susțin procurorii, societățile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condițiile existenței asigurării obligatorii a locuinței, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuințele de tip A și 10 euro pentru locuințele de tip B.

Sumele de 20 și respectiv 10 euro trebuiau virate de societățile de asigurare în conturile societății de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esențială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arată în comunicat.

„Antedatând polița de asigurare facultativă, s-a creat aparența că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii și, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID”, potrivit Parchetului instanței supreme.

Procurorii au mai arătat că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajații companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie și să încaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virată în contul PAID.

„Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absența unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.

Șeful Direcției de Investigarea Fraudelor, Alexandru Ioniță, a declarat miercuri că în ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare și gradul de vinovăție al persoanelor implicate.

„Suspiciunile pe care noi le avem privesc realitatea și modul de întocmire al polițelor de asigurare, pentru care pot să vă spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala lor și corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de aceste polițe, deci persoane care au beneficiat în mod corect și de bună-credință. Verificările noastre vizează ridicarea acestor documente”, a spus Ioniță.

Întrebat câte polițe de asigurare în cazul cărora ar exista suspiciuni vor fi verificate de anchetatori, Ioniță a spus că este vorba de „peste un milion de documente”.

Întrebat când a fost demarată ancheta, Ioniță a spus că verificările au început la jumătatea anului 2013, dar s-au făcut în prezent, atât în Capitală, cât și al nivelul serviciilor județene de investigare a fraudelor. Potrivit lui Ioniță, anchetatorii au fost sprijiniți de Serviciul Român de Informații în această anchetă.

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că directorul general și alți peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectați de anchetatori de implicare în falsificarea mai multor polițe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei.

Procurorii Parchetului instanței supreme fac cercetări în această cauză, ce vizează suspiciuni privind săvârșirea de către mai multe persoane a unor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual, pentru care a fost începută urmărirea penală.

Unicul obiect al verificărilor desfășurate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul Omniasig este situația polițelor de asigurare de locuințe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013, a anunțatmiercuri asigurătorul.

„Unicul obiect al acțiunii de verificare desfășurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul Omniasig este situația polițelor de asigurare de locuințe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a polițelor PAD. Compania noastră va colabora pe deplin și va pune la dispoziția autorităților toate documentele și informațiile solicitate. În același timp, am demarat o investigație internă pentru a lămuri în întregime această situație”, se arăta într-un comunicat al Omniasig remis MEDIAFAX.

Activitatea curentă a Omniasig nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări, se mai spune în comunicat.

Distribuirea polițelor PAD (poliță de asigurare împotriva dezastrelor) s-a făcut prin intermediul acționarilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) până în luna iulie a anului trecut, printre care nu figura și Omniasig. Ca urmare a semnării unui protocol cu PAID, Omniasig a început în luna august să distribuie polițe PAD.

Conform legislației, toți proprietarii de locuințe au obligația să încheie polița de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.

Societățile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale, fie că sunt sau nu acționar PAID, pot încheia pentru aceste categorii de riscuri asigurări facultative ale locuințelor numai pentru partea din suma asigurată care depășește suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

În afară de Omniasig, PAID a semnat protocoale și cu alți asigurători și, începând cu luna august 2013, portofoliul societății a crescut constant lună de lună.

Astfel, la finele lunii iulie, PAID avea emise 320.658 de contracte, iar o lună mai tarziu ajunsese la 423.132 de polițe. La finele anului trecut, numărul polițelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012.

La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polițe în portofoliu.

Datele asociației asigurătorilor din România (UNSAR) arată că, la finele lunii septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de polițe în vigoare în clasa de asigurări de incendiu și calamități naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013.

În total, la finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig număra 1,33 milioane de polițe, comparativ cu 1,367 milioane la finele lunii iunie 2013.

Cu un capital de 439,6 milioane de lei, Omnniasig este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care deține peste 99% din acțiunile asigurătorului român.

Societatea este al doilea jucător pe piața locală a asigurărilor.

VIG mai deține pe piața românească BCR Asigurări de Viață și Asirom.

Anul trecut, subscrierile Omniasig au scăzut cu 14,2% față de 2012, la 881,1 milioane de lei, pe fondul reducerii veniturilor din polițe RCA și CASCO cu 11,5%, respectiv 33,1%.

Citește și