NOAPTEA MUZEELOR 2014 va fi marcată și la CLUJ. Un număr de 14 muzee din județul CLUJ vor participa, sâmbătă, 17 mai, la Noaptea Europeană a Muzeelor, în cadrul căreia publicul va avea intrarea gratuită la expoziții foto sau cu eșantioane de aur nativ, la o seară de vals sau la un concurs despre cel mai bun ștrudel, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, în NOAPTEA MUZEELOR 2014 intrarea va fi gratuită pentru public, unele instituții din CLUJ urmând să organizeze cu această ocazie activități speciale.
„Cu ocazia evenimentului «Noaptea Europeană a Muzeelor», muzeele din CLUJ vor putea fi vizitate gratuit, sâmbătă, o parte dintre acestea desfășurând activități special organizate cu acest prilej. La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, publicul va avea ocazia să admire între orele 16.00-01.00, expoziția temporară «Rembrandt – apogeul artei gravurii», singurul loc unde intrarea costă 2 lei, iar în Parcul Etnografic «Romulus Vuia» va avea loc Ziua Balmoșului și un concert de muzică populară. Muzeul de Artă Cluj-Napoca le pregătește vizitatorilor programul «O noapte la palat», aceștia având ocazia să viziteze Galeria Națională, să danseze vals și să participe la concursul «Cel mai bun ștrudel din Cluj»”, se arată în documentul citat.
Click pentru a mări
Sursă: Gândul
Tot în NOAPTEA MUZEELOR 2014, Muzeul „Octavian Goga” de la Ciucea va asigura gratuit transportul locuitorilor din CLUJ care doresc să viziteze acest obiectiv, programul de vizitare fiind cuprins între orele 15.00 și 24.00, în timp ce Muzeul Apei din Florești va fi deschis între orele 20.00 – 01.30.
„Muzeul Mitropoliei Clujului participă pentru prima oară la NOAPTEA MUZEELOR, acțiune care corespunde împlinirii a 300 de ani de la martirizarea lui Constantin Brâncoveanu. Vizitatorii se vor bucura atât de momente cultural-religioase, proiecții video, cor religios, cât și de un ghidaj specializat, programul urmând a se desfășura în intervalul orar 20.30-01.30″, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții Consiliului Județean CLUJ au arătat că la NOAPTEA MUZEELOR 2014 vor participa și cinci muzee administrate de Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul de Mineralogie urmând să prezinte expoziția „Aurul și aurarii Apusenilor” în intervalul orar 19.00-24.00, în cadrul căreia vor fi expuse eșantioane de aur nativ și minerale specifice zonelor aurifere.
NOAPTEA MUZEELOR 2014 CLUJ. La Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie se va desfășura expoziția «Istoria vieții și a mamiferelor pe pământ», la Muzeul de Istorie o expoziție despre personalități universitare clujene, iar la Muzeul Vivariul vor avea loc prezentări interactive și expoziția temporară foto «Nuanțe tropicale». Muzeul Zoologic va găzdui expoziția de fotografii «Natura în imagini», cuprinzând cele mai reușite poze ale concursului internațional de fotografie de natură «Milvus». Aceste muzee vor putea fi vizitate între orele 19-24.00.
De asemenea, în NOAPTEA MUZEELOR 2014, Muzeul municipiului Dej va pune la dispoziția vizitatorilor două expoziții, una despre orașul Dej „în imagini de epocă”, cuprinzând o colecție de peste 150 de fotografii, gravuri și ilustrate dedicate împlinirii a 800 de ani de atestare documentară, precum și o expoziție de colaj și artă generată de calculator.
Muzeul de Istorie din Turda, deschis între orele 17.00-00.20, va inaugura în NOAPTEA MUZEELOR 2014 „Aleea statuilor șoptitoare”, iar aici se va juca scena balconului din Romeo și Julieta. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va oferi publicului trei expoziții gratuite, între orele 19.00-24.00 – „Iluzie și reflectare: viața artistică a lui Bánffy Miklós”, „Satul preistoric de la Săndulești”, „Colecții și colecționari. Ceasuri din colecția particulară Gaspar”. Muzeul Farmaciei din CLUJ va fi, de asemenea, deschis în NOAPTEA MUZEELOR 2014 între orele 19.00-24.00, cei interesați putând admira expoziția permanentă a acestui edificiu.
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, aflat la a zecea ediție. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) și se desfășoară în peste 3.000 de muzee din toată Europa.
(Vasile Măgrădean, [email protected])