Singura excepție în NOAPTEA MUZEELOR 2014 o reprezintă Muzeul de Istorie, unde, pe lângă expozițiile pemanente, vizitatorii vor putea admira gratuit și două interesante expoziții temporare: „De la căruță la zborul cu motor” și „Aventuri în Țara Bârsei”, expoziție de machete de cetăți și biserici fortificate din această parte a Transilvaniei.
La Muzeul de Etnografie din Brașov – unde, alături de piesele din expoziția permanentă „Patrimoniul textil”, pot fi admirate câtea exemplare extrem de vechi și valoroase de tehnică țărănească din zona Lisa – copiii până la 14 ani au acces gratuit, pentru restul vizitatorilor taxa de intrare fiind de 1,5 lei.
NOAPTEA MUZEELOR 2014 BRAȘOV. Taxă de intrare de 1 leu și acces gratuit pentru copiii de până la 14 ani și la Muzeul de Artă, care, alături de „Galeria Națională” – expoziția permanentă de pictură românească modernă și contemporană – oferă admirației publicului, într-o expoziție temporară, și câteva dintre cele mai scumpe capodopere ale pictorilor români, aflate în colecția Lucian Pop.
La Muzeul Primei Școli Românești de la Biserica „Sf. Nicolae”, biletul de intare va costa 3 lei, intrarea fiind gratuită pentru copiii până la 14 ani. La fel și la Casa Mureșenilor – Muzeul Imnului Național, unde însă prețul biletului de intrare pentru restul vizitatorilor va fi de 2 lei la în NOAPTEA MUZEELOR 2014. Taxă în schimbul căreia vizitatorii vor avea parte, pe lângă expozițiile permanente „Istoria familiei Mureșenilor” și „Casa Muzicii” și expoziția temporară „Arta înțeleasă prin simțuri”, și de recitaluri de muzică simfonică și folk, de spectacole de teatru, precum și de posibilitatea de a participa la realizarea unei statui în mărime naturală pe trotuarul din fața muzeului, sub îndrumarea plasticianului Dan Roșca.
Patru ore de muzică gratis la Castelul Bran
De anul acesta, Castelul Bran intră și el în circuitul NOAPTEA MUZEELOR 2014, putând fi vizitat gratuit sâmbătă seară între orele 20-24. Pe parcursul celor patru ore, vizitatorii vor fi delectați și cu concerte de muzică simfonică susținute de două orchestre de cameră alcătuite din studenți ai Facultății de Muzică a Universității „Transilvania” Brașov. Cât privește exponatele din castel, acestea sunt, în marea lor majoritate, reproduceri fără valoare sau obiecte „tematice” achiziționate de prin anticariate, toate piesele originale fiind mutate de Ministerul Culturii, în 2009, la Muzeul Vămii, după ce Castelul Bran a fost retrocedat de statul român moștenitorilor principesei Ileana, Dominic Habsburg și surorile sale. Ca și castelul, Muzeul Vămii va putea fi vizitat și el gratis sâmbătă, între orele 17-24.
NOAPTEA MUZEELOR 2014 BRAȘOV. Cu o istorie de peste șase veacuri – înălțat în ultimele decenii ale secolului al XIV-lea – Castelul Bran și-a dobândit o nemeritată faimă mondială de „Castelul lui Dracula” în ultimii ani ai secolului al XIX-lea, când scriitorului irlandez Bram Stoker și-a plasat aici acțiunea romanului său „Dracula”. Destinat vreme de peste cinci veacuri apărării Trecătorii Branului – cale vitală de transport și comerț între Țara Românească și Transilvania – Castelul Bran a fost donat în 1920 de Consiliul Orășenesc Brașov reginei Maria, în semn de recunoștință pentru contribuția acesteia la înfăptuirea României Mari.
NOAPTEA MUZEELOR 2014 BRAȘOV . Aflat într-o avansată stare de degradare, castelul a fost supus, până în 1927, unor ample lucrări de restaurare, conduse de arhitectul Casei Regale, Carol Liman, devenind apoi una dintre reședințele favorite ale reginei Maria. De altfel, după decesul acesteia, potrivit voinței testamentare a suveranei, inima ei, ferecată într-o casetă de argint, a fost îngropată într-o poiană aflată peste drum de castel, cunoscută de atunci drept „Platoul Inima Reginei”. Deshumată în 1968, caseta se află acum în patrimoniul Muzeului Național de Istorie din București.
NOAPTEA MUZEELOR 2014 BRAȘOV . În 1938, după moartea reginei Maria, castelul a trecut prin testament în proprietatea fiicei acesteia, principesa Ileana, pentru ca apoi, în 1948, după izgonirea monarhiei, să fie naționalizat de regimul comunist, care l-a transformat într-unul dintre cele mai importante muzee de istorie și artă medievală din România. Între 1987 a fost închis pentru lucrări de restaurare, care au durat până în 1993, când Castelul Bran a reintrat în circuitul muzeal și turistic.
În 2001, Dominic Habsburg și cele două surori ale sale, urmașii principesei Ileana, au cerut statului fie retrocedarea castelului, fie o despăgubire de 15 milioane de dolari, solicitare ignorată însă de Guvernul Năstase. A urmat un proces la capătul căruia, în 2006, ministrul de atunci al Culturii, liberalul Adrian Iorgulescu, a semnat documentul prin care Castelul Bran era retrocedat în natură lui Dominic Habsburg și surorilor sale, care l-au luat efectiv în stăpânire în 2009, după ce îl mai lăsaseră trei ani în administrarea Ministerului Culturii.
NOAPTEA MUZEELOR 2014 BRAȘOV. La scurtă vreme după retrocedare, noii proprietari au propus Consiliului Județean Brașov ca „în semn de omagiu adus mamei și bunicii noastre” să cumpere castelul cu 60 de milioane de euro, ofertă acceptată imediat de mai-marele instituției, liberalul Aristotel Căncescu. Dată în vileag la vremea respectivă de ziarul gândul, tranzacția a picat însă în cele din urmă, după ce Guvernul Tăriceanu a refuzat să cedeze insistențelor lui Căncescu de a-i pune la dispoziție cele 60 de milioane de euro cerute de Dominic Habsburg.
NOAPTEA MUZEELOR 2014 BRAȘOV. Toate exponatele din Castelul Bran au fost transferate de Ministerul Culturii la Muzeul Vămii, aflat în apropiere, fiind înlocuite cu piese care, în majoritatea lor, n-au nici o legătură cu familia regală sau cu istoria castelului. Cu toate acestea, în fiecare an este vizitat de peste jumătate de milion de turiști din țară și străinătate, cei mai mulți fiind atrași de mitul vampirului Dracula, întreținut copios de kitsch-urile de tot felul de pe tarabele negustorilor îngrămădiți la intrarea domeniului. Unii dintre aceștia nu-și ascund dezamăgirea la finalul vizitei – plătite cu 25 de lei de persoană (tarif redus la 15 lei pentru vârstnicii peste 65 de ani, 10 lei pentru studenți și 5 lei pentru elevi).
NOAPTEA MUZEELOR 2014 BRAȘOV. În termeni financiari, Castelul Bran este o afacere profitabilă, aducând proprietarilor săi un câștig net anual de peste un milion de euro, potrivit administratorului domeniului, Alexandru Prișcu. „Și aceasta în condițiile în care se fac și investiții semnificative, ca de exemplu cele pentru redeschiderea Casei de Ceai și pentru reconstruirea liftului, care urmează să fie realizate anul acesta”, a mai precizat administratorul Prișcu. Totodată, acesta a infirmat categoric informațiile din presa britanică despre intenția lui Dominic Habsburg de a scoate la vânzare castelul pentru suma de 85 milioane de dolari: „Sunt doar speculații de presă, Castelul Bran nu e în nici un caz de vânzare!”
Castelul Peleș – „gratuit, dar parțial”
NOAPTEA MUZEELOR 2014 va ține deschis și cel mai important muzeu românesc, Castelul Peleș din Sinaia, care va putea fi vizitat gratuit sâmbătă între orele 17-23.15. O vizită „gratuită, dar parțială”, potrivit afirmațiilor d-nei Daniela Voitescu, șefa de PR de la Peleș, care ne-a precizat că vor fi deschise vizitatorilor doar cele 19 săli de la parter, care alcătuiesc expoziția de bază a castelului, în vreme ce Pelișorul va rămâne închis, precum în anii trecuți.
NOAPTEA MUZEELOR 2014. Începută în 1873 de Carol I, primul rege al României, construirea Castelului Peleș a durat până în 1914, după planurile unora dintre cei mai reputați arhitecți europeni ai vremii, germanul Johannes Schultz, francezul Andre Lecomte de Nouy, cehul Karel Liman și germanul Ferdinand de Tiersch. Până în 1947, castelul a servit ca reședință regală, pentru ca apoi să fie trecut în proprietatea statului comunist, prin naționalizarea din 1948. Înainte de transformarea sa în Muzeu Național, în 1953, Castelul Peleș a fost văduvit de o bună parte din patrimoniul său, numeroase piese de mobilier și opere de artă fiind fie mutate la Muzeul de Artă din Capitală, fie risipite pe la teatrele, casele de cultură și chiar instituții administrative din București, Brașov, Sibiu etc.
NOAPTEA MUZEELOR 2014. În perioada 1975-1989, castelul a fost din nou închis, inițial pentru lucrări de restaurare, apoi pentru a găzdui ocazional recepțiile oferite de Ceaușescu șefilor de stat străini veniți în vizită în România. Redeschis în 1990, ca Muzeu Național, castelul a fost retrocedat regelui Mihai I în 2007, după cinci ani de negocieri, împreună cu Pelișorul și cu toate fostele dependințe regale de pe Domeniul Peleș. Mai puțin castelul Foișor, fostul pavilion de vânătoare al regelui Carol I, transformat din 1990 în vilă de protocol al Președinției României.
NOAPTEA MUZEELOR 2014. Conform unei înțelegeri între Guvernul României și Casa Regală, Domeniul Peleș și cele două castele-muzeu, Peleș și Pelișor, au rămas și după retrocedare în administrarea statului, prin Ministerul Culturii, care suportă atât cheltuielile de funcționare, cât și finanțarea lucrărilor de întreținere și reparații. Potrivit evidențelor conducerii Muzeului Național Peleș, din 1990 până în prezent acesta a avut peste 7.350.000 de vizitatori.