Zeci de călugărițe de la Mănăstirea Rătești din Buzău au fost evacuate vineri, după ce alunecările de teren din zonă le-au distrus pereții casei în care locuiau. Aceasta riscă să se prăbușească, astfel că autoritățile au sistat și furnizarea gazului și a curentului electric, relatează presa locală.
Cele 40 de măicuțe cu vârsta cuprinsă între 30 ș 90 de ani au fost mutate temporar la așezământul de bătrâni al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, construit în apropiere. Sătenii și rudele acestora au ajutat la mutare, mobilierul și obiectele bisericești fiind duse la școala din sat.
Toamna trecută, Mănăstirea Rătești obținuse o finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 4 milioane de euro, bani destinați reabilitării. Astfel, lăcașul urma să devină primul așezământ de cult din România reparat cu fonduri europene.
Acum, însă, va fi nevoie de alte studii, inclusiv de stabilizare a terenului, dar și de alte formalități de aprobare a fondurilor de reparații, precizează sursa citată.
La sfârșitul secolului al XVI-lea, actuala așezare monahală de la Rătești, ctitorie a boierului Dragomir și a soției sale, era schit de călugări. Avea doar o biserică mică de lemn, închinată Sfintei Treimi. Prima menționare a Schitului din Rătești se păstrează din data de 6 mai 1634, când acesta este amintit într-un act de danie al monahului Sofronie de Gomești.
Așezarea monahală apare menționată ca „schit” până în1868. Potrivit documentelor, în anul 1752, locașul monahal din Rătești a fost părăsit, fie din pricina unor greutăți ale vremii, fie din pricina lipsei de monahi.
În anul 1760, schitul a fost reînființat, ca urmare a donației făcute de doi boieri, de acesta dată, schitul primind o obște de maici.