Nouă arestați în dosarul rețetelor false

Nouă arestați în dosarul rețetelor false
Publicat: 21/05/2014, 21:52

Celelalte mandate de arestare au fost emise pentru două diriginte de farmacii și patru persoane care ar fi intermediat achizițiile de la firme fantomă.

Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Toate cele nouă persoane au fost reținute marți de procurorii bucureșteni, în dosarul rețetelor false prin a căror decontare s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

În acest dosar sunt vizați 13 medici și farmaciști suspectați că au emis rețete false pentru bolnavii de cancer.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat, pentru MEDIAFAX, că medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil și Aristica Poenaru, de la Secția Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizați în această anchetă.

La audierile făcute marți, la Poliția Capitalei, în acest dosar au fost aduși și omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano din care face parte și lanțul de farmacii Rețeta, și Ioana Vonica, soția acestuia, care ar fi vizată în dosar, potrivit acelorași surse.

Procurorii și polițiștii au făcut, marți dimineață, 26 de percheziții în București, Sibiu, Dolj și Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.

Perchezițiile au vizat și la lanțul de farmacii Rețeta, unde au fost verificate peste o mie de rețete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, și facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această rețea s-ar fi efectuat achiziții fictive de la firme fantomă și fără a avea autorizație de distribuție de la Agenția Națională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic și hematologic, au mai spus aceleași surse.

La percheziții, în locuința unui medic au fost găsiți 100.000 de euro, 140.000 de dolari și 250.000 de lei, iar la o farmacistă, 100.000 de lei și peste 23.000 de euro, conform surselor citate.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB) a informat că trei medici au emis 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice, pe numele unor pacienți, iar reprezentanții unei firme ce deține un lanț de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), aproximativ 8,3 milioane de lei.

Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz față de zece persoane suspectate de săvârșirea, după caz, a infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, a mai precizat PTB.

„Din datele și probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecții au creat circuite economice și financiare fictive cu scopul de a-și însuși sumele de bani rezultate din activitatea infracțională și de a denatura plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA și impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei”, a mai precizat PTB.

Potrivit procurorilor, reprezentanții unei societăți ce deține un lanț de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziții de medicamente de la societăți cu un comportament de tip „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienți care nu au beneficiat de acestea, reprezentanții societății au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

„Sumele de bani obținute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar și însușirea lor”, susțin procurorii.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată la nivel global
×