Prima pagină » Magazin » Festivalul Internanțional de Film PELICAM propune o nouă secțiune competițională: „Fresh Perspectives”. Ce documentare pot fi văzute la Tulcea. VIDEO

Festivalul Internanțional de Film PELICAM propune o nouă secțiune competițională: „Fresh Perspectives”. Ce documentare pot fi văzute la Tulcea. VIDEO

Festivalul Internanțional de Film PELICAM propune o nouă secțiune competițională:
Festivalul Internațional de Film Pelicam, ce se va desfășura la Tulcea, are o secțiune competițională nouă: "Fresh Perspectives".

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre Oameni și Mediu -„PELICAM” aduce anul acesta o secțiune competițională nouă: „Fresh Perspectives”. Aceasta va aduce la Tulcea, pe marele ecran, producții care nu doar abordează diverse probleme de mediu, ci oferă și soluții inovative pentru rezolvarea lor.

Unul dintre documentarele selectate în noua secțiune a Festivalului este „When You”re Gone, I”ll Still Be There„, ce va fi prezentat în prezenta regizorului său, Carl A. Fechner. Pelicula spune povestea a trei copii care luptă cu propriile mijloace pentru a schimba lumea. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din întreaga lume să planteze copaci, sperând că astfel va încetini încălzirea globală. Inițiativa adolescentului ajunge să fie cunoscută la nivel internațional, după ce susține un discurs pe această temă în plenul Națiunilor Unite: „Când voi nu veți mai fi, eu voi fi încă acolo” – este o frază spusă de Felix în fața oficialilor ONU și cea care dă titlul acestui film documentar.

La Tulcea, Felix va răspunde întrebărilor spectatorilor prezenți la proiecție printr-o transmisiune video.

„Felix, Fardosa și Roman demonstrează: este posibil să faci o diferență, chiar ca individ pe cont propriu. Trebuie doar să lupți pentru propriile viziuni. Asta e ceea ce festivalurile de film ca Pelicam încearcă să arate, de asemenea”, spune Carl A. Fechner.

În aceeași categorie va fi prezentat și filmul documentar „Growing Cities„. Regizată de Dan Susman, care, de asemenea, va fi prezent la Tulcea, producția examinează importanța fermelor urbane în America, lansând întrebarea: pot ele să revitalizeze orașele și obiceiurile alimentare ale oamenilor? Arătând moduri inovative prin care locuitorii zonelor urbane își produc hrana, documentarul încearcă să inspire oamenii să se implice mai activ în sistemul de asigurare a alimentelor, chiar dacă asta înseamnă să își crească roșiile pe balcon, spre exemplu.

„Sunt încântat să împărtășesc Growing Cities cu publicul de la Festivalul Internațional de Film Pelicam în câteva săptămâni. Noi am descoperit că poveștile grădinarilor, fermierilor și oamenilor obișnuiți și din film au inspirat comunități din toată lumea. Fie că ai o curte, un spațiu gol sau un acoperiș, poți creșete unde ești”, afirmă Dan Susman.

La Festivalul Internațional de Film PELICAM de la Tulcea se va afla și Valentin Thurn, regizorul documentarului „Food Savers„. Pelicula, proiectată, de asemenea, în secțiunea competițională „Fresh Perspectives”, redă povestea unor oameni care luptă pentru un nou mod de raportare la hrană. Fermieri, directori de supermaket, bucătari, studenți la design sau simpli gospodari, cu toții încearcă să răspundă la întrebarea: de ce este atât de dificil să contracarăm risipa hranei?

Food Savers este un film despre oameni și corporatiștii care caută soluții pentru a opri risipa de hrană”, spune Thurn. „Mișcarea s-a extins în toată Europa, iar politicienii ar trebui să o sprijine, deoarece risipa de hrană este responsabilă în proporție de 15% pentru încălzirea globală și în proporție de 25% pentru consumul mondial de apă. Este continuarea primului meu film, Taste the Waste, și sunt bucuros să împărtășesc ideea de a valorifica alimentele cu publicul român”, adaugă el, amintind totodată că 2014 este Anul European Împotriva Risipei Hranei.

Și pentru că Festivalul Pelicam încearcă să ofere exemple concrete în ceea ce privește comportamentul responsabil față de mediu chiar și atunci când vine vorba de industria filmului, un atelier special va fi susținut la Tulcea de olandezii de la Green Film Making. Așadar, pe 14 și 15 iunie, Dorien Grötzinger, Event Producer pentru „The Green Film Making Project”, și Brechtje Smidt, CEO/Director la „Deepeei Film Productions” vor explica ce înseamnă producția verde de film, cu un impact cât mai scăzut asupra mediului.

„Deepei Film Productions” are deja în palmares două pelicule realizate într-un mod sustenabil: „Balance”, în regia lui Mark Ram, și „Going South”, regizat de Brechtje Smidt. De altfel, Green Film Making este prezentă anul acesta și la Festivalul de Film de la Cannes, unde va susține un workshop cu tematică similară.

Înscrierile pentru atelierul de la Tulcea, organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, se fac până pe 3 iunie, la adresa de email [email protected], specificând numele workshop-ului în câmpul subiectului. Regulamentul complet este disponibil aici.

Înainte însă ca Festivalul Pelicam să ia startul la Tulcea, pe 13 iunie, un eveniment special se va desfășura în Capitală, la „J”ai Bistrot”. Pe 29 mai va fi proiectat filmul „North of the Sun”, realizat de norvegienii Inge Wegge și Jørn Ranum și câștigător al ediției Pelicam de anul trecut.

Festivalul Internațional de Film Documentar despre oameni și mediu – PELICAM va avea loc la Tulcea, în perioada 13-15 iunie. Evenimentul va prezenta publicului producții distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni și mediul înconjurător, dar și o serie de ateliere și evenimente conexe.

Accesul publicului la proiecțiile și evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.