Întrunit în ședință de lucru la Reședință patriarhală, Sfântul Sinod al BOR l-a ales astăzi pe viitorul titluar în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului. Acesta este Preasfințitul Varsanufie Prahoveanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei București, ales prin vot secret cu 25 de voturi din cele 43 valide. Ierarhul a candidat alături de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cel din urmă reușind să strângă doar 18 voturi în favoarea sa.
Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, Râmnicu Vâlcea, duminică, 8 iunie 2014, după Sfânta Liturghie.
Foto: Basilica.ro
Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 24 ianuarie 1968 în București.
A urmat cursurile Seminarului Teologic din București (1985-1990) și ale Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București (1990-1994), iar în anul 2013 a obținut titlu de doctor în teologie în urma susținerii tezei de doctorat cu tema Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfantului Grigorie Palama . În anul 1998, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic (județul Argeș), fiind apoi hirotonit ieromonah pe seama mănăstirii Radu Vodă din București. Între anii 1999-2006, a fost starețul acestei mănăstiri, unde a inițiat lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță și de construire a unui lumânărar în mozaic.
Între anii 1999-2001, a fost exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În anul 2001, a fost ales de Sfântul Sinod Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Prahoveanul.
În anul 2007, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost numit secretarul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și președintele Comisiei Liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În calitate de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a bisericilor de la mănăstirile Bolintin și Chiajna, de la alte 66 de biserici și capele din instituții publice (spitale, penitenciare, unități militare, școli și așezăminte sociale), precum și înființarea a 11 cantine sociale.
Preasfinția Sa a desfășurat o bogată activitate didactică în calitate de profesor de religie (1990-1998) și profesor metodist pentru disciplina Religie în sectorul 6 al municipiului București. Din anul 1998, este profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic Liceal Nifon Mitropolitul din București. De menționat faptul că Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a noii clădiri a Seminarului Teologic Nifon Mitropolitul din București și înființarea a 106 cabinete de religie în școli și licee din București, Prahova, Ilfov și Giurgiu.
În perioada în care a fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a coordonat traducerea și editarea unei cărți de rugăciuni și a Sfintei Liturghii în limba rromanes, destinate comunităților de rromi din România.