Pe medii de votare (urban, rural) și zone geografice, trendurile conturate de datele oferite de Biroul Electoral Central sunt cele clasice, confirmate de scrutinele trecute (naționale sau europene): alegătorii din rural sunt tradițional conștiincioși în a merge la vot, mai ales în prima parte a zilei, în timp ce electoratul din urban este mai sceptic, nu foarte grăbit în a da fuga la secțiile de votare, afluența fiind mai mult după-amiază spre seară.
Geografic, podiumurile sunt dominate de județele Olteniei, de Dâmbovița, de Ilfov, iar reticențele cele mai puternice sunt în județele transilvane. În ceea ce privește Capitala, unde trăiește cel mai eterogen electorat, tendința pozitivă pentru participarea la vot este ceva mai accentuată.
Nu s-au consemnat incidente majore în desfășurarea procesului electoral, abaterile fiind înregistrate mai ales în zona rurală și atmosfera de relativ calm pare că se va menține până la închiderea urnelor.
Politicienii de frunte nu s-au lăsat influențați însă de liniștea aparentă a zilei de votare, ieșind din discreția obișnuită asupra felului în care au votat. Președintele Băsescu, fostul președinte Iliescu și președintele Senatului, Tăriceanu și-au indicat mai cu diplomație, mai de-a dreptul, opțiunile: „pentru un partid nou” (Băsescu despre PMP), pentru „consolidarea rolului grupului social-democrat din PE” (Iliescu, gîndindu-se la PSD), pentru PNL, UE fiind o „construcție a liberalismului” (Tăriceanu). Cu lejeritate,Victor Ponta a anticipat metaforic deznodământul : „Va fi o noapte mai scurtă decât de obicei, dar nu albă”.
Tot pe fundalul unei liniști aparente, Traian Băsescu și Victor Ponta au fost tratați de public cu sentimente amestecate: aplauze, dar și fluierături. În plus, Traian Băsescu a avut un apel civic cu două tăișuri: „Dacă nu au opțiune pentru vreun partid, românii să vină și să-și anuleze votul”.
Un nou vârf de votare s-ar putea consemna în intervalul 17.00-18.00, după care ultimul moment animat al zilei va fi între 20.00 și 21.00.
Ritmurile și tonurile acestei zile de scrutin european anticipează un deznodământ aproape știut. Singurele îndoieli privesc proporția procentului câștigătorului și scorurile ocupanților locurilor doi și trei, în funcție de care deconturile post-electorale vor fi mai aspre sau mai atenuate. Și poate o surpriză din partea independentului Diaconu. Dar aceasta din urmă este doar o estimare optimistă.