La cea de-a 35-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, care s-a desfășurat la Suceava, în perioada 23 – 25 mai, s-au înscris 104 elevi din România și Republica Moldova, iar, în urma jurizării, elevul Jeffery Andy Macsim, de la Colegiul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, a obținut 100 de puncte la secțiunea pian, fiind desemnat și câștigătorul trofeului „Lira de Aur” și al premiului în valoare de 1.000 de euro oferit de Centrul Cultural Bucovina.
Jeffery Andy Macsim, în vârstă de 16 ani, pregătit în prezent de profesorul îndrumător Ana-Maria Sorocan, studiază pianul de la vârsta de șase ani, iar, în ultimii cinci ani, a participat la mai multe olimpiade și concursuri de muzică. El a obținut în acest an și premiul I la olimpiada națională de muzică și un premiu special la un concurs organizat la Piatra Neamț.
La ediția din acest an au mai obținut punctaj maxim elevii Tudor Ilie Lăzăruc (chitară), de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, căruia i s-a înmânat premiul „Ciprian Porumbescu”, Maria Marica (vioară), de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, ce a câștigat premiul Asociației „Lira de Aur”, iar elevii Cornelius Zirbo (violoncel) și Andra Borz (pian), de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, și Mihail Ciprian Reuț (vioară), de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, au obținut premii speciale.
Președintele juriului Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, compozitor și muzicolog, a declarat la festivitatea de premiere că și ediția din acest an a fost una frumoasă, în care „s-au descoperit talente ce ne vor reprezenta atât în țară, cât și în străinătate și vor duce numele Sucevei peste tot”.
El a spus că, la ediția de anul viitor, „Lira de aur” va fi înscris pe lista concursurilor internaționale, iar Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală de la Suceava va avea și secțiunea „muzică de cameră”.
Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur” s-a desfășurat sub egida Asociației Culturale „Lira de Aur”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Consiliul Județean, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei și Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski”.