Experții avertizează că datele prezintă o situație îngrijorătoare întrucât, hipertensiunea arterială este tot maiîntâlnită în rândul oamenilor. Peste 40% din populația statelor europene fiind diagnosticată cu această afecțiune.
„Hipertensiunea arterială, spre deosebire de alte afecțiuni, este relativ ușor de identificat și tocmai de aceea este important ca pacienții să meargă regulat la medic și să-și măsoare tensiunea arterială. Ulterior diagnosticării, tensiunea arterială poate fi optim controlată prin adoptarea unui stil de viață sănătos, la care, adeseori este nevoie de asocierea medicației – se reduce astfel riscul ca hipertensiunea arterială să contribuie la progresiunea afecțiunilor cardiovasculare”.
La nivel global, datele arată că 50% din complicațiile cardiace și 75% din evenimentele cerebrovasculare sunt cauzate de hipertensiune arterială.
„Raportul Societății Europene de Cardiologie ne arată că fiecare 100.000 de români pierd 3.000 de ani de viață activă din cauza afecțiunilor cardiovasculare și a impactului negativ pe care acestea îl au asupra pacientului, dar și asupra familiei acestuia. Prevenția este primul și cel mai important pas în evitarea afecțiunilor cardiovasculare”, a declarat Oana Igrișan, Director Comunicare Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Potrivit acesteia, când riscul cardiovascular este ridicat devine esențial ca pacientul să aibă acces la cele mai bune tratamente, care oferă șanse reale în lupta cu boala. „Anii de viața activă pierduți afectează nu doar calitatea vieții pacienților ci și asupra economia statului, întrucat din cauza bolilor asociate scade randamentul în muncă, iar de multe ori decesul survine la o vârstă tânără”, a mai spus Igrișan.
Afecțiunile cardiovasculare sunt în continuare principala cauză de deces atât în Europa, cât și în România unde aproximativ 60% dintre decese sunt cauzate de aceste afecțiuni, conform aceluiași raport. Potrivit datelor ARPIM, în anul 2013, aproximativ 200 de terapii de ultimă generație destinate afecțiunilor cardio si cerebro-vasculare se aflau în proces de dezvoltare la nivel global.