Prima pagină » Știri politice » Contrele Ponta-Băsescu, exportate la Bruxelles. Președintele îi susține pe Junker și Cioloș, premierul îl vrea pe Schulz cu un nou comisar

Contrele Ponta-Băsescu, exportate la Bruxelles. Președintele îi susține pe Junker și Cioloș, premierul îl vrea pe Schulz cu un nou comisar

Contrele Ponta-Băsescu, exportate la Bruxelles. Președintele îi susține pe Junker și Cioloș, premierul îl vrea pe Schulz cu un nou comisar
Președintele Traian Băsescu merge astăzi la Bruxelles la primele discuții despre rezultatul alegerilor europene, urmând să îl susțină, împotriva poziției premierului Victor Ponta, pe Jean Claude Junker pentru șefia Comisiei Europene.

Președintele Traian Băsescu merge astăzi la Bruxelles la primele discuții despre rezultatul alegerilor europene, urmând să îl susțină, împotriva poziției premierului Victor Ponta, pe Jean Claude Junker pentru șefia Comisiei Europene. Cina informală la care șefii de stat și de guvern membri ai Consiliului European au fost invitați în această seară este precedată de un summit al PPE și de un altul al PES la care se vor discuta scenariile de negociere. Dacă Băsescu merge la PPE și susține în Consiliul European, așa cum a anunțat de pe Aeroporul Otopeni, că popularii, cu Jean Claude Junker, trebuie să aibă prima șansă la desemnarea președintelui CE, Ponta participă și el la PES, insistând petru Martin Sculz.

Numele viitorului președinte al Comisiei Europene va rezulta însă din negocierea între grupurile parlamentare, după ce fiecare dintre noii deputați își va anunța afilierea. „Rezultatul alegerilor arată că PPE a câștigat alegerile fără a avea majoritrate absolută, dar este cel mai mare partid ca reprezentare în PE. Este previzibil ca acest lucru să cântărească foarte greu în desemnarea președintelui Comisiei Europene. Cele șase partide extremiste vor avea un cuvânt important dacă nu se realizează o alianță PPE cu socialiștii”, a spus Băsescu, la decolare.

Contrar afirmațiilor premierului, președintele a susținut că „astăzi nu se face nicio desemnare”. „Este o reflecție. E un proces care va dura până spre sfârșitul lunii iunie. Prima șansă o are candidatul PPE și noi vom susține acest lucru fără rezerve”, a anunțat Băsescu, în ciuda poziționării ferme a lui Ponta proSculz. Totuși, a adăugat preșdintele, „procesul desemnării trebuie gestionat și în relația cu Parlamentul care trebuie să aprobe propunerea”.

Liderii de la București nu s-au pus până acum de acord nici în privința portofoliului de comisar pentru care România să insisteîn negociere. Dacă Ponta a scos din cărți din start Agricultura și, implicit, pe actualul comisar, declarându-se convins, într-un interviu acordat luni RTV, că „nimeni nu primește de două ori același portofoliu”, Băsescu a dat de la aeroport ca sigură solicitarea României de a-l păstra pe Dacian Cioloș, cu rezerva că „nu suntem singuri pe lume”.

„Văd că este o agitație extraordinareă cu comisar. Nu este momentul, ceea ce nu înseamnă că nu este momentul diplomatic al discuțiilor de la guvern la Guvern. Poziționarea noastră rămâne continuarea cu Dacian Cioloș la Agricultură, dar nu suntem singuri pe lume”, a spsu președintele.

Portofoliile de comisar european se negociază în grupurile politice, însă primul și ultimul cuvânt în luarea deciziei îl are președintele Comisiei. Formal, propunerea ajunge la Bruxelles din partea Guvernului, fără obligația acestuia de a-l consulta pe președinte. Dacă în 2009, Guvernul Boc și președintele Traian Băsescu au mers pe aceeași mână cu Dacian Cioloș, cu sprijinul Franței și al Germaniei, în 2007 România a trebuit să îl retragă pe liberalul Varujan Vosganian și să îl înlocuiască apoi cu Leonard Orban primind un portofoliu nesemnificativ – Multilingvismul – după disputa Traian Băsescu – Călin Popescu Tăriceanu de la București.

 

Autor