Crin Antonescu și Vasile Blaga au decis miercuri seară ca PNL și PDL să fuzioneze, rămânând în discuție doar momentul când acest lucru să se întâmple, înainte sau după prezidențiale. „Destul de greu de crezut” că se va reuși acest lucru până la alegeri, a comentat liderul democrat-liberal, Vasile Blaga. În ce privește semnarea unui protocol între cele două partide, Blaga a precizat că, cel puțin în primă fază, fuziunea se va face pe bază de „încredere”. Un document oficial ar urma să fie elaborat în perioada următoare pe baza discuțiilor între liderii celor două partide.
„Vom lucra pas cu pas pentru a face o mare construcție de dreapta. Eu mi-aș dori, dacă se poate, ca fuziunea să se facă până dimineață, dar nu o să încheiem o înțelegere scrisă pentru că mergem pe încredere, lucrând la fuziune într-o perioadă care va dura. Dacă va dura o lună, o lună, dacă va dura trei luni, trei luni. Dacă va dura șase luni, șase luni. Tot ceea ce am comunicat se va pune pe hârtie. Aici nu e vorba despre Blaga și Antonescu, nici măcar despre PNL și PDL, este vorba despre România. Cele două partide au încredere unul în celălalt”, a declarat Blaga, la sfârșitul negocierilor.
„Există principii și valori fundamentale care ne unesc, există complementaritate și o voință politică pe care am exprimat-o și verifiicat-o astăzi împreună”, a precizat și Antonescu.
Până la fuziune însă, liderii PDL și PNL au stabilit să susțină un candidat unic la prezidențiale care va fi stabilit în urma unui sondaj de opinie. „Am decis să avem un candidat unic la Președinție, pe care-l vom stabili pe baza unor cercetări”, a mai spus Blaga.
Democrat-liberalul a anunțat că din partea PDL la cercetările sociologice va intra Cătălin Predoiu. Crin Antonescu nu a dorit să precizeze pe cine vor măsura pentru alegerile prezidențiale. În prezent, Klaus Iohannis stă mai bine în sondaje decât Crin Antonescu la capitolul încredere.
Blaga și Antonescu au stabilit că în plan local PDL și PNL vor colabora și vor rupe alianțele deja existente. Liderul PNL a adăugat că va fi greu să se renunțe la anumite majorități în Consiliile Județene și locale, dar acest lucru va fi necesar. Mai mult, cele două grupuri parlamentare vor colabora strâns în perioada următoare.
Delegațiile PNL și PDL s-au întâlnit la Parlament pentru a discuta despre refacerea dreptei. Din partea PNL participă Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Mircea Roșca și Romeo Stavarache, în timp ce PDL este reprezentat de Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Gheorghe Falcă și George Scripcaru.
Conducerile PDL și PNL s-au întrunit astăzi pentru a stabili mandatele cu care se va merge la negocieri. Cele două partide vorbesc de reunificarea dreptei în perspectiva alegerilor prezidențiale, dar și de o colaborare parlamentară. În etapa a doua, se preconizează o fuziune, care nu se discută anul acesta, cei doi pornind de la ideea unei alianțe electorale. În cursul dimineții conducerea PDL a dat undă verde negocierilor cu liberalii.
„Participăm la această discuție deschiși. Dorim să colaborăm pe termen scurt, mediu și lung. Deci, nu vom avea în vedere doar alegerile prezidențiale din acest an, ci și alegerile locale și parlamentare din 2016”, a mai declarat Vasile Blaga.
Strategia pe termen scurt
Rezultatele slabe înregistrate la europarlamentare de liberali și democrat-liberali a determinat conducerile celor două partide să înceapă rapid negocierile pentru unificarea dreptei. Apropierea celor două partide a fost facilitată, după ce în plan european, Crin Antonescu și PNL s-au alăturat Partidului Popular. După ce europarlamentarii PNL vor activa în grupul PPE, la Congresul Extraordinar se va propune renunțarea la prevederea care stabilea că PNL face parte din ALDE. Totodată, PNL urmează să fie primit ca partid în PPE, la prima mare reuniune a PPE.
Strategia lui Crin Antonescu și Vasile Blaga este de a se prezenta rapid ca singura alternativă în fața prezidențiabilului PSD și a guvernării Victor Ponta. De aceeea, liberalii și democrat-liberalii doresc ca reunificarea dreptei să se facă în jurul celor două partide. După ce PDL și PNL vor ajunge la o înțelegere, vor fi invitate și alte partide de dreapta să se alăture acestei alianțe electorale.
Mai mulți vicepreședinți PNL și-ar fi dorit o fuziune cu PDL, dar acest lucru este momentan respins de democrat-liberali. În cadrul negocierilor urmează să fie stabilit și un tandem prezidențiabil – premier pentru această toamnă. Surse din cele două partide susțin că este posibil să se meargă pe schema USL, în sensul că un partid va avea prezidențiabilul, ia celălalt va da premierul.
La întâlnirea de astăzi va participa și Klaus Iohannis, chiar dacă acesta și-a dat demisia din funcția de prim-vicepreședinte PNL. Crin Antonescu a declarat că îl va susține pe Klaus Iohannis pentru șefia PNL dacă acesta va dori să candideze. În schimb, Antonescu a anunțat că este dispus să candideze și el pentru președinția partidului, „dacă va fi nevoie”.
Această întâlnire reprezintă un prim pas în reunificarea dreptei, după ce în 2007, Alianța DA s-a rupt. Negocieri cu PNL a purtat și președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.
Tăriceanu, mai aproape de un nou partid
Deși Daniel Chițoiu a anunțat că îl va spriji pe Călin Popescu Tăriceanu să candideze la funcția de președinte al PNL la Congresul extraordinar din această vară, fostul lider liberal optează din ce în ce mai mult pentru înființarea unui nou partid.
Acesta s-a întâlnit în ultimele zile cu Daniel Chițoiu, Radu Stroe, Andrei Gerea și Cătălin Harnagea – ex-SIE pentru a discuta strategia pentru perioada următoare. Tăriceanu a mai purtat discuții cu Bogdan Olteanu, fosta sa mână dreapta din perioada guvernării și cu Mihai Stănișoară, recent venit în PNL din PDL.
Tăriceanu a anunțat după ce și-a dat demisia din PNL că va înființa un nou partid – Partidul Liberal Reformat. După ce nu a găsit destui oameni care să i se alăture, fostul lider PNL a postat un mesaj pe Facebook în privința intențiilor sale. Ulterior, a renunțat la acest plan și cu câteva zile înaintea alegerilor europarlamentare a depus adeziunea de reînscriere în partid la organizația municipală PNL Satu Mare. Cei de la centru au considerat această revenire în partid este nestatutară, Crin Antonescu cerându-i lui Călin Popescu Tăriceanu să se înscrie regulamentar în partid.
La Delegația Permanentă de luni, Tăriceanu a încercat să participe la ședință, dar a fost dat afară. Mircea Ionescu Quintus i-a cerut să părăsească sala, fiind dat și un vot în acest sens la propunerea lui Ludovic Oban.
Surse apropiate lui Călin Popescu Tăriceanu au declarat pentru gândul că acesta va încerca să formeze un nou partid. Noua formațiune se va alătura PSD, care va încerca să prezinte această alăturare drept o refacere a USL.
Călin Popescu Tăriceanu a fost sprijinit de social-democrați pentru a obține funcția de președinte al Senatului, el participând regulat la ședințele USD alături de Kelemen Hunor, Daniel Constantin, Gabriel Oprea și Victor Ponta.
Citește și Antonescu face un pas spre o forță politică de dreapta: Există deschidere în PNL pentru o fuziune cu PDL
Citește și Antonescu nu exclude să candideze din nou pentru șefia PNL. „Voi face orice e nevoie ca PNL să nu ajungă lângă PSD”
Citește și Antonescu: Ponta e mai periculos decât Băsescu. N-aș vrea să ajung să plâng după Năstase. PLUS Pe cine vede liderul PNL premier dacă PSD câștigă prezidențialele