În țara lui „mândri că suntem români”, un ONG îi învață pe tineri să fie experți europeni

Publicat: 29/05/2014, 09:59
Actualizat: 29/07/2014, 23:04

Slaba campanie din România pentru alegerile europarlamentare de duminica trecută, alături de interesul scăzut al românilor pentru acest scrutin și politicile europene ]n general au demonstrat încă o dată nevoia maturizării discursului public despre UE. La fel, absorbția modestă a fondurilor europene este încă o dovadă a numărului insuficient de experți români pe subiecte conexe afacerilor europene. Institutul European pentru Democrație Participativă – Qvorum, cu sediul în București, are în curs două programe la care cei interesați încă se pot înscrie și care își propun să acopere tocmai asemenea carențe.

Este vorba, în primul rând, despre un program de „coaching instituțional” – altfel spus, de pregătire a unor viitori lideri în tematicile administrației publice și europene, a explicat pentru gândul Iulia Popescu, director de programe. „Acest program are două componente – una de training, cu seminarii despre sistemul instituțional al administrației publice românești și despre procesul decizional românesc și european; a doua componentă o reprezintă vizite de lucru la Guvern și în Parlament, în camere de comerț, la multinaționale, companii de relații publice”, a explicat Popescu.

Cine vine la astfel de programe? Din experiența edițiilor anterioare, profilul este al unui tânăr de 21-27 de ani, proaspăt absolvent de facultate sau studii masterale ori intrat recent pe piața muncii. „Noi ne propunem să îi oferim acestui tânăr o privire de ansamblu asupra modului în care funcționează administrația publică din România și UE”, ne-a spus Popescu.

Surprinzător, poate, este că, de regulă, participantul vine pentru că e interesat să lucreze în administrația publică românească, nu neapărat să plece să lucreze la instituțiile europene.

Pentru că unii vin cu mai puține informații, alții cu mai multe cunoștințe despre instituțiile românești și europene, programul îi trece pe participanți prin toată teoria de care au nevoie și îi pune în contact cu diverși oameni-cheie pe anumite domenii. „Partea de networking e o valoare adăugată a acestui program”, se laudă directoarea IEDP Qvorum.

Există 20 de locuri disponibile pentru acest program, care durează șase luni, din iunie și până în decembrie 2014. Taxa de participare este de 200 de RON și termenul limită pentru depunerea înscrierilor este 1 iunie.

Cel de-al doilea program al Qvorum este o vizită de lucru la Bruxelles, la instituțiile europene, think-tank-uri, companii de public affairs și PR. Acesta este dedicat mai ales tinerilor interesați pe viitor de internshipuri la Bruxelles, care au nevoie de contacte sau care vor să își afle șansele de a se stabili acolo, pentru a munci în mediul european. De asemenea, la aceste vizite se mai înscriu și oameni care lucrează deja cu proiecte finanțate din bani europeni sau în diverse ministere din România și care au nevoie de o pregătire suplimentară în domeniul afacerilor europene., ne-a mai povestit Iulia Popescu.

Vizita de lucru va avea loc între 22 și 25 septembrie 2014. Termenul limită pentru înscrieri este 1 august. Taxa de participare, care acoperă toate costurile cu excepția meselor, este de 500 de euro, însă există și o reducere de early booking de 20%.

Foto: IEDP Qvorum

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Medic de la Spitalul Fundeni, amenințări cu pistolul în trafic
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×