BNR nu a mai anunțat un curs mai redus decât cel de marți începând din 30 iulie 2013, când rata de referință a fost de 4,3907 lei/euro.
Pentru dolarul SUA, banca centrală a publicat un curs de 3,2269 lei/dolar, în scădere cu 0,31 bani.
Pe de altă parte, rata de referință pentru francul elvețian a crescut ușor, cu 0,3 bani, la 3,5986 lei/franc, după ce a atins miercuri cel mai redus nivel din ultimele șase luni și jumătate.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
Euro a deschis joi pe piața interbancară la 4,3970 lei, în urcare foarte ușoară, și a atins în cursul dimineții un maxim de 4,3975 lei, revenind apoi în coborâre spre cotațiile de referință, potrivit dealerilor.
Cu puțin timp înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, euro era cotat pe piața interbancară la 4,3930 – 4,3940 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la finele zilei de miercuri.
„Moneda locală a fost prinsă între 4,39-4,40 lei/euro ieri, pe fondul unei activități reduse în piața valutară ce sugerează că impulsul de intărire a leului s-a diminuat pentru moment. Totuși, întrucât credem că o parte din avansul recent al leului se datorează investițiilor de portofoliu, credem că moneda locală s-ar mai putea întări odată cu reluarea anticipată a tendinței de scădere a randamentelor pentru titlurile de stat in lei. Cu toate acestea, ne menținem prognoza legată de un potențial limitat de apreciere pentru leu, pe fondul unor posibile intervenții valutare oficiale, în vreme ce credem că pe termen scurt leul se va menține în jurul valorilor curente și în condițiile în care spațiul datoriei publice este marcat de activitate redusă înaintea anunțului MF legat de planul de emisiuni din iunie”, comentează analiștii ING Bank într-o notă transmisă joi dimineața.
Cel mai redus curs la care au fost efectuate transferuri joi pe piața interbancară a fost de 4,3925 lei/euro, pe fondul unor volume mici, în prima jumătate a zilei fiind efectuate doar 30 de tranzacții.
În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,45% față de euro, iar zlotul a crescut cu 0,34%.
Ratele medii ale dobânzilor practicate joi dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au coborât la 1,91% – 2,41% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 2,03% – 2,53% pe an.
Dobânzile continuă să fie mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, și mai ridicate decât dobânda practicată de banca centrală la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut joi dimineață la 1,91% – 2,41% pe an, de la 2,02% – 2,52% pe an.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a stagnat la 2,67% pe an.