Prima pagină » Economic » Președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica: Sistemul energetic „a fost violat pe toate părțile” în ultimii 20 de ani

Președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica: Sistemul energetic „a fost violat pe toate părțile” în ultimii 20 de ani

Președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica: Sistemul energetic
Sursa foto: Publimedia - caracter ilustrativ
Sistemul energetic românesc "a fost violat pe toate părțile" în ultimii 20 de ani, dar este încă în funcțiune, a afirmat Carmen Neagu, președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la conferința "Mediafax Talks about Energy".

„Deschiderea pieței și interconectarea (pieței energetice cu statele vecine – n.r.) se vor face. Au fost specialiști care au construit un sistem energetic care, îmi permit să spun, deși a fost violat pe toate părțile în ultimii 20 de ani, încă este în funcțiune și România până astăzi nu a experimentat un black-out (pană de curent), ba a ajutat țările vecine în situații dificile. Ar fi bine să asigurăm energie din capacități energetice românești”, a spus Neagu.

Prezent la conferință, Valentin Mircea, avocat în firma de avocatură Mircea și Asociații, a afirmat că România are o supracapacitate energetică de producție a energiei care, este însă „iluzorie”, pentru că în mare parte este reprezentată de unități învechite.

Potrivit lui Mircea, statul are un parti-pris față de companiile energetice pe care le controlează, deși ar trebui să se comporte în mod egal cu toți jucătorii din paiață. De asemenea, „mișcările bruște”, precum introducerea impozitului pe construcții speciale, ar trebui evitate sau, dacă tot se introduc, măcar să fie bine fundamentate.

„Dacă nu se fac lucrurile serios, vom vorbi de industria de lumânări. Este posibil să ajungem, și la black-out-uri dacă în trei-cinci ani vom vorbi de aceleași lucruri. (…) Statul face mișcări bruște, cum este de exemplu taxa pe stâlp, care este, colac peste pupăză, ultima dintre măsurile burște. Astfel de mișcări trebuie evitate. Sunt mesaje negative care se transmit în ce privește investițiile în România”, a spus Mircea.

Impozitul pe proprietate pentru construcțiile speciale, de 1,5% din valoarea construcției, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marți, prima plată fiind efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Carmen Neagu a afirmat că fără predictibilitate nu vor exista investiții, iar la elaborarea noii strategii energetice va fi foarte importantă stabilirea tipului de investitor dorit.

„Va trebui să ne decidem ce ne dorim pentru investițiile în domeniul energetic: investitori speculativi sau investitori strategici serioși?”, a spus Neagu.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a afirmat, în conferința „Mediafax Talks about Energy” că speră ca în luna octombrie, chiar dacă este un termen ambițios, Departamentul pentru Energie să prezinte public un prim draft al noii strategii energetice, la care lucrează 25 de oameni din sectorul energetic.

Autor

Citește și