Uioreanu este acuzat de luare de mită, procurorii susținând că șeful CJ ar fi făcut acest lucru de 17 ori. În schimbul mitei, Uioreanu a suplimentat contractul pentru construcția unei piste pentru aeroportul din Cluj cu suma de 10 milioane euro, în beneficiul companiei deținute de omul de afaceri Ioan Bene. Anchetatorii susțin că șeful CJ a aprobat suplimentul de 10 milioane euro prin proceduri de achiziție ilegale.
Uioreanu mai este acuzat de DNA că a cerut de la un alt om de afaceri aproape 700.000 lei. În schimbul banilor, Uioreanu și alți complici au trucat licitații publice și au alocat fonduri publice discreționar. Mai precis firma SC Sinai ce aparține omului de afaceri Pogăcean Vasile avea contracte cu mai multe primării din județ, iar Uioreanu a cerut și primit mită de la acesta. În schimbul banilor șeful CJ direcționa fondurile publice cu prioritate fix la primăriile cu care firma lui Pogăcean avea contracte. Astfel ar fi fost direcționate discreționar fonduri în valoare totală de aproape 1 milion de euro.
Relevant în acest caz este următorul pasaj din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă:
â–ºAnterior acestei întrevederi, la data de 25 aprilie 2014, președintele CJ Cluj a cerut de la consilierul său Pop Răzvan Marius date concrete privind cuantumul mitei datorate de omul de afaceri, suma plătită de acesta până în prezent, și i-a cerut să-i reamintească exact detalii legate de obiectivele finanțate pe anul în curs și comunele beneficiare ale fondurilor unde activitățile sunt desfășurate de firmele inculpatului Pogăcean. Cu prilejul discuției, Uioreanu Horea a recunoscut că omul de afaceri i-a remis suma de aproximativ 100.000 lei și, după ce a verificat calculul și evidența consilierului său, ținute în format electronic într-un tabel, a concluzionat că, potrivit înțelegerii stabilite cu omul de afaceri mai avea de primit cu titlu de mită suma de cca. 300.000 lei:
„……………………………………………..
POP RĂZVAN MARIUS: Deci ai avut așa, în 2012 arierate la Fizeș, 1200, în 2013 la Câțcău OG 28, 200, la Fizeș 1000 și așa…
UIOREANU HOREA DORIN: Da.
POP RĂZVAN MARIUS: La arie….OG 28 a doua tură, la Câțcău atâta…
UIOREANU HOREA DORIN: Astea s-au încasat deja.
UIOREANU HOREA DORIN: Bun, și el o dat…
POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit…
UIOREANU HOREA DORIN: Și total cât îi? Îmi spunea că …un miliard și ceva până la urmă.
POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit un miliard…
UIOREANU HOREA DORIN: Da.
POP RĂZVAN MARIUS: O sută până acuma.
UIOREANU HOREA DORIN: Bun, deci îi…
POP RĂZVAN MARIUS: Și mai are …
UIOREANU HOREA DORIN: Deci trei.
POP RĂZVAN MARIUS: Aproape trei.
UIOREANU HOREA DORIN: Cu varianta 10 ? Cu varianta 10?
…………………………………..” (sereferatul DNA)
În plus procurorii susțin că șeful Consiliul județean ținea contabilitatea șpăgilor primete într-o agendă. „Ulterior, la data de 13 mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin i-a comunicat lui Pop Răzvan Marius că a primit de la suspectul Pogăcean Vasile suma de 20.000 lei și i-a cerut să noteze cuantumul primit pentru a ține în continuare evidența mitei datorate și a celei încasate, consecutiv cu evidențierea alocărilor bugetare, alocări ce constituiau baza de calcul a mitei datorate. „, susțin procurorii DNA
Articole de presă comandate, pentru a elimina adversarii
În cazul lucrărilor la aeroport suplimentate cu 10 milioane de euro ilegalitățile au fost constate de cătra arhitectul șef al CJ. Procurorii susțin că grupul format în jului lui Uioreanu a comandat articole de presă denigratoare la adresa acestui funcționar. Iată pasajul relevant din referatul DNA:
â–ºRelevant este faptul că, în această perioadă, în presa locală, atât on line cât și tipărită, au apărut articole denigratoare la adresa arhitectului șef Salanță Claudiu, în care era acuzat de conflict de interese, existând indicii că aceste articole au fost comandate de membrii grupului format în jurul președintelui Uioreanu Horea Dorin. Articolele respective au fost apreciate ca atare de funcționarii din CJ Cluj care, în discuțiile purtate precum și cu prilejul declarațiilor date în cauză au împărtășit faptul că simt presiunea pusă pe ei, la care sunt hotărâți să nu cedeze, exprimându-și speranța că: „în țara asta încă sper că nu mi se poate întâmpla nimic, pentru că am avut curajul să înfrunt niște gunoaie”.